Sfarsitul erei oligarhilor rusi: Au pierdut 11 miliarde de dolari in doar 10 zile

Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 10:40
7849 citiri
Sfarsitul erei oligarhilor rusi: Au pierdut 11 miliarde de dolari in doar 10 zile
Foto: Wikimedia

Oligarhii rusi traiesc clipe de cosmar date de noua prabusire survenita pe piata petrolului. Alarma data de revenirea petrolului iranian in piata si spargerea barierei minime de 30 de dolari/baril a evaporat, in doar 10 zile, 11 miliarde de dolari din averea acestora.

Chiar daca activele lor valoreaza in continuare miliarde de dolari, veniturile generate de acestea se diminueaza vazand cu ochii, iar nevoia de lichiditati este mai mare ca oricand, relateaza The Telegraph.

Averi pierdute

Din anii '90 si pana de curand, miliardarii rusi au aparut aproape din neant, acumuland rapid bogatii la o scara greu de imaginat. Acum insa, prabusirea pretului petrolului si deprecierea rublei ameninta sa dizolve multe averi din Rusia.

In doar 10 zile de tranzactii, pierderile suferite de acestia se cifreaza la 11 miliarde de dolari.

Roman Abramovici, personajul care a facut miliarde de dolari din vanzarea gigantului petrolier Sibneft catre Gazprom, a pierdut aproape 820 de milioane de dolari in urma derapajului inregistrat in piata de capital.

Alisher Usmanov, un magnat al otelului si actionar cu o cota de aproape 33% in clubul de fotbal Arsenal, inregistreaza pierderi de 910 milioane de dolari, aparute in primele doua saptamani ale acestui an.

Sectorul industrial din Rusia, in special companiile din minerit si producatorii de otel, a fost primul afectat de lichidarea actiunilor pe burse, odata ce s-a reluat declinul rublei.

Deprecierea survenita in valoarea de piata a companiilor din Rusia este resimtita din plin de oligarhii ramasi pe pozitii in tara. Vladimir Potanin, un magnat din industria miniera, are o avere diminuata cu 1,3 miliarde de dolari.

Leonid Mikhelson, un alt miliardar rus aflat in spatele companiei de gaz Novatek, a suferit pierderi de 1,5 miliarde, averea sa fiind redusa brusc la nivelul a 11,5 miliarde dolari.

In total, indicele Bloomberg al miliardarilor din Rusia arata ca 13 dintre cei mai bogati oameni ai tarii au suferit pierderi totale de 11,1 miliarde dolari. Averile lor contopite sunt estimate la 130 de miliarde USD.

Goana dupa cash

Pentru o parte dintre oligarhi, viitorul apropiat se arata destul de sumbru, in conditiile in care companiile pe care le controleaza nu mai reusesc sa produca venituri satisfacatoare pentru stilul de viata imbratisat de protipendada Rusiei.

Incertitudinea politica si economica din Rusia i-a fortat pe multi dintre acestia sa isi retraga capitalul peste hotare si sa il reinvesteasca.

Pentru multi dintre ei, nefericirea este ca palatele luxoase cumparate in Marea Britanie, cluburile de fotbal, iahturile si alte active in care si-au plasat banii scosi pe sub nasul lui Putin genereaza cheltuieli de milioane sau zeci de milioane de dolari in fiecare an.

De regula, acestea vin intotdeauna in dolari sau lire sterline, in vreme ce veniturile realizate de companiile din tara natala sunt in ruble.

Etalonul Abramovici

Pentru publicul larg, imaginea oligarhului rus se confunda cu cea a lui Roman Abramovici.

Vanzarea unor pachete de actiuni din grupul siderurgic Rusal si a companiei Sibneft i-au adus lui Abramovici 13 miliarde de dolari in conturi, la care se adauga alte 5 miliarde obtinute din dividendele acordate de alte firme la care este actionar.

Una dintre acestea insa, Evraz, a pierdut aproape 60 de procente din valoarea de piata, iar din 2013 a suspendat acordarea de dividende actionarilor.

Highland Gold, o alta companie in care Abramovici este actionar a pierdut 60% din profitabilitate in ultimii 9 ani, iar companiile din domeniul energiei in care magnatul rus a investit dau rezultate amestecate.

Investitiile in proprietati imobiliare prezinta si ele un factor de risc ridicat, asa cum sunt casele de vacanta din Caraibe, Aspen, Sardinia sau Franta detinute de patronul de la Chealsea.

Abramovici a fost fortat, de altfel, sa puna in vanzare, acum trei ani, apartamentele detinute in Lowndes Square din Londra pentru a face rost de lichiditati.

Intre timp, proprietatile detinute in Rusia si-au redus si ele valoarea de piata, ca urmare a recesiunii in care s-a scufundat tara de mai bine de un an si jumatate.

Unii analisti estimeaza ca Abramovici ar avea in continuare o rezerva de 6 miliarde de dolari in conturi, ca rezultat al investitiilor si tranzactiilor facute pe piata de arta din ultimii ani.

Alte achizitii facute de miliardarul rus s-ar putea dovedi pierderi pe banda rulanta, asa cum sunt super-iahtul Eclipse sau colectia de masini de lux.

Nici clubul de fotbal Chealsea nu este o afacere stralucita, valoarea crescuta a acestuia venind cu cheltuieli suplimentare de 2 miliarde de dolari, facute de patron in ultimii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#averi oligarhi rusi, #pierderi bursa, #piata petrol, #roman abramovici, #averi miliardari Rusia , #Avere