Vladimir Putin: Terminam gazoductul NorthStrem 2 si fara ajutor extern! Degeaba se opun americanii

Duminica, 12 Ianuarie 2020, ora 10:01
751 citiri
Vladimir Putin: Terminam gazoductul NorthStrem 2 si fara ajutor extern! Degeaba se opun americanii
Foto: Arhiva Facebook/Vladimir Putin

Presedintele rus Vladimir Putinse arata convins ca gazoductul NorthStrem 2 sa fie gata pana la inceputul lui 2021, in ciuda faptului ca Statele Unite vor sa puna piedici proiectului.

Rusia a anuntat, inca de acum un deceniu, ca va livra gaze in Europa fara sa le mai transporte prin Ucraina. Ca n-au fost doar vorbe in vant o dovedeste chiar faptul ca, intre timp, Moscova a investit masiv intr-o retea de transport care sa ocoleasca Ucraina.

Asa s-a construit gazoductul NorthStream 1, care transporta gaze, prin Marea Baltica, din Rusia in Germania, la Greifswald. Iar de acolo, prin gazoductele terestre Eugal si Opal, gazul coboara spre restul Europei.

Intre timp, Rusia a inceput si constructia unei alt gazoduct in Marea Neagra: NorthStream 2. Si acesta este aproape finalizat. Din cifrele comunicate de Deutsche Welle, 2.100 de kilometri de gazoduct au fost deja instalati.

Acest gazoduct in valoare de circa opt miliarde de euro, desi este un proiect al Gazprom, se construieste cu bani de la societati partenere: Shell, BASF, Uniper, Wintershall si Engie.

Traseul NorthStream2. Sursa foto: Nord-Stream2.com

In decembrie insa, presedintele Donald Trump a anuntat ca Statele Unite vor adopta o serie de sanctiuni impotriva celor care sprijina NorthStream2. Deja o companie care se ocupa de o serie de operatiuni tehnice a anuntat ca isi suspenda lucrarile, de teama sanctiunilor.

Putin sustine, insa, ca Rusia are capacitatea de a duce la bun sfarsit proiectul.

"Am putea, fireste, sa terminam acest proiect si pe cont propriu, fara ajutorul partenerior straini", a declarat Putin, citat de Politico.eu la o conferinta pe care a tinut-o la Moscova, alaturi de Cancelarul german Anglea Merkel.

La randul ei, Merkel a precizat ca proiectul gazoductului (al doilea care aduce gaze din Rusia direct in Germania, prin Marea Baltica - n.red.) trebuie aparat. Cancelarul german a criticat, cu aceasta ocazie, sanctiunile impuse de SUA.

Reamintim ca miercuri, 8 ianuarie 2020, Vladimir Putin a fost la Istanbul unde, alaturi de Recep Tayyip Erdogan, a inaugurat TurkStream. Acest gazoduct aduce gaze din Rusia, prin Marea Neagra, pana in Turcia.

Traseul gazoductului TurkStream. Sursa foto: Entsog Maps

Pe aceasta noua ruta, volume mari de gaz rusesc vor putea ajunge din Rusia, prin Turcia, pana in conducta Trans-Balcanica. Pana de curand, prin aceasta conducta Trans-Balcanica, gazul a circulat doar de la nord spre sud (dinspre Rusia, prin Ucraina, inspre s ...citeste mai departe despre "Vladimir Putin: Terminam gazoductul NorthStrem 2 si fara ajutor extern! Degeaba se opun americanii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Putin NorthStream2 gaze Rusia Germania , #Stiri International