Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

OMV si Gazprom majoreaza cu un miliard de metri cubi volumul de gaze naturale livrate Austriei

OMV si Gazprom majoreaza cu un miliard de metri cubi volumul de gaze naturale livrate Austriei


OMV si Gazprom au semnat un amendament la contractul lor, care prevede majorarea cu un miliard de metri cubi pe an a cantitatii de gaze naturale livrate Austriei, au anuntat luni cele doua companii energetice.

Decizia privind amendamentul a fost luata dupa o intalnire de lucru intre directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, si presedintele Gazprom, Alexey Miller, care a avut loc la Sankt Petersburg.

"In ultimii ani, Gazprom a inregistrat exporturi record catre Austria. Numai in primele zece luni din acest an furnizarile de gaze spre aceasta tara au crescut cu o treime, comparativ cu perioada similara din 2017, ajungand la 8,8 miliarde de metri cubi. Semnarea documentului privind majorarea exporturilor dincolo de contractul initial reprezinta o noua dovada a cererii ridicate de gaze rusesti din partea consumatorilor nostri europeni", a afirmat Alexey Miller.

La randul sau, Rainer Seele a declarat: "Cererea de gaze a Europei va creste in principal in urma inlocuirii termocentralelor cu centrale electrice pe gaze, cuplata cu scaderea simultana a productiei europene. Prin majorarea furnizarii catre Baumgarten (hub-ul de gaze detinut de OMV in Austria - nota red.), contribuim suplimentar la securitatea furnizarii spre Austria dar si spre alte state europene".

Pe langa semnarea amendamentului, sefii celor doua companii energetice au discutat masuri suplimentare in vederea implementarii acordurilor semnate in octombrie 2018, cum ar fi infiintarea unui Comitet comun de coordonare al colaborarii dintre firme, precum si acordul in urma caruia OMV obtine o participatie in proiectul destinat dezvoltarii blocurilor 4 si 5 ale formatiunii Achimov, parte a zacamantului de petrol, gaz si condensat Uregoy din Siberia.

In 2016, OMV anunta ca formatiunea Achimov din Siberia va majora pana in 2025 productia sa cu peste 80.000 boe pe zi. Pentru OMV, productia in acea zona este ieftina si sunt disponibile gazoducte catre Austria.

OMV are participatii la peste 30 de licente de pe platoul continental norvegian, inclusiv la zacamintele care produc Gullfaks, Gudrun si Edvard Grieg precum si la zacamantul de gaze arctic Aaasta Hansteen, care ar urma sa demareze productie la finele acestui an. De asemenea, descoperirea sa de petrol Wisting din Marea Barents ar putea demara productia in 2024-2025.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in timp ce Ministerul Economiei detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Upstream (Explorare si Productie), Downstream Oil (Rafinare si Marketing), Downstream Gas (Gaze si Energie) .

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1690 ori