Fondurile disponibile pentru programul "Prima Casa" pentru acest an sunt de 300 de milioane de euro si se vor epuiza in trei luni daca se va mentine ritmul actual de contractare, conform declaratiei reprezentantilor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
De la lansarea programului, in 2009, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 94.000 de garantii, valoarea finantarilor ajungand la aproape 3,5 miliarde de euro.
Valoare medie a finantarii accesate pe toata perioada de derulare a programului este de circa 39.000 euro, iar 28% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008 si 2013. Rata de default se mentine scazuta, la doar 0,1% din totalul creditelor acordate.
Reprezentantii Fondului au declarat ca programul poate continua, in limita fondurilor disponibile, pana la sfarsitul anului 2013, factorul determinant fiind ritmul de acordare a finantarilor de catre banci si implicit rapiditatea consumarii plafonului alocat fiecarei banci.
Avand in vedere ca in doar trei luni au fost cheltuite aproape 300 de milioane de euro, respectiv 100 de milioane de euro pe luna este posibil ca fondurile alocate programului sa nu ajunga insa pentru intreg anul.
La sfarsitul lunii martie, reprezentantii Fondului au anuntat ca valoarea finantarilor acordate prin programul "Prima Casa" a ajuns la 3,18 miliarde de euro, pentru 87.000 de beneficiari, fiind disponibile fonduri... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 14:16
Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romanei (BNR), a declarat marti, intr-o conferinta referitoare la taxarea tranzactiilor financiare, ca in Romania se are in vedere gestionarea fondurilor de rezolutie si de garantare de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
"Pe langa Basel III bancile mai sunt supuse si efortului de a pune deoparte acest fond de rezolutie sau de restructurare bancara. In afara de fondul de despagubire a deponentilor pana la 100.000 euro se are in vedere crearea separata a unui fond de rezolutie tot din contributii anuale ale bancilor, separate de primele, si care sa fie folosite in eventualitatea in care o banca sau alta are dificultati si trebuie restructurata.
La noi in tara se are in vedere ca Fondul de Garantare a Depozitelor sa gestioneze ambele fonduri, atat fondul de rezolutie cat si fondul de garantare. In acest context vorbim de impunerea asupra bancilor din Europa a unei alte taxe noi, suplimentare, care sa vina sa se adauge la prevederile Basel III, la prevederile Fondului de rezolutie si apoi tot noi asteptam ca bancile sa reinceapa creditarea cat mai repede si eventual sa fie si motorul economiei, daca se poate. Trebuie sa ne gandim mai bine", a mai declarat oficialul BNR.
Doar 11 tari europene din cele 27 au spus ca vor sa aplice aceasta taxa
"Cele 11 tari sunt cele din flancul sudic, unde au fost suparari mari asupra bancherilor, plus, deloc surprinzator, Germania, Austria, tarile... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 14:42
Fondul National de Garantare a Depozitelor are in prezent fonduri de 2,3 miliarde lei, bani care sunt plasati in totalitate in Romania, in titluri de stat, in depozite si in instrumente ale institutiilor de credit din tara noastra, a declarat miercuri presedintele institutiei, Eugen Dijmarescu.
"Fondul de Garantare are in acest moment circa 2,3 miliarde lei, in conditiile in care sumele pot sa difere de la o luna la alta, dar cu mici influente. Plasamentele sunt in totalitate in Romania, in titluri de stat, in depozite si in instrumente ale institutiilor de credit din Romania", a mentionat Dijmarescu, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.
In ceea ce priveste posibilitatea majorarii acestor fonduri, exista doua posibilitati.
"In primul rand, fondul acesta se majoreaza an de an cu contributiile pe care bancile le platesc la Fondul de Garantare in baza intelegerii dintre Asociatia Romana a Bancilor si Banca Nationala a Romaniei si sumele care se adauga la fondul special pentru despagubire in cadrul administrarii speciale. A doua cale este suma care deriva din propria administrare a resurselor de catre Fondul de Garantare", a mai spus oficialul..
Acesta a amintit ca plafonul este de 100.000 euro pentru fiecare banca in parte.
"Deci, daca persoana respectiva are 300.000 de euro plasati in trei banci diferite, recupereaza 300.000 euro, in cazul in care toate cele trei banci intra in insolventa", a explicat Dijmarescu.... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 16:55
Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare in sistemul de pensii private, acesta urmand sa devina functional in prima parte a anului viitor, a anuntat, marti, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Camera Deputatilor a fost in acest caz for decizional, scrie Mediafax.
"Legea va intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial, iar Fondul de garantare va incepe sa functioneze efectiv incepand cu prima parte a anului 2012.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) saluta adoptarea acestui act normativ, necesar pentru consolidarea legislatiei primare in domeniu, ca si pentru cresterea stabilitatii, sigurantei si increderii participantilor in acest sistem", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Scopul fondului este garantarea drepturile participantilor (faza de acumulare) si beneficiarilor (faza de plata) la fondurile de pensii private, precum si compensarea oricaror eventuale pierderi ale participantilor care contribuie la sistem, derivate din orice situatie de incapacitate de plata a administratorilor si furnizorilor de pensii private.
Fondul de garantare va fi administrat de un consiliu de administratie compus din trei membri - presedinte, desemnat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), un membru desemnat de Ministerul Finantelor Publice si un membru propus de APAPR.
Mandatul acestora este de 4 ani si poate... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 15:07
Administratorii si furnizorii de pensii care nu vor respecta legea Fondului de garantare a pensiilor private ar putea plati amenzi cuprinse intre 0,1% si 5% din capitalul social, se arata in noul proiect de infiintare a Fondului, publicat pe pagina de internet a Ministerului Muncii."Incalcarea obligatiilor prevazute de prezenta lege, de normele emise in aplicarea acesteia, precum si nerespectarea indeplinirii obligatiilor in termenele prevazute in decizia Consiliului de administratie al Fondului de garantare, de catre administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment scris, respectiv amenda contraventionala", se mentioneaza in proiect.
Limitele amenzilor pentru persoanele juridice se stabilesc intre 0,1% si 5% din capitalul social si se refera la situatiile in care incalcarea prevederilor reprezinta o contraventie, si nu o infractiune, care sa atraga raspunderea civila, contraventionala sau penala.
Administratorii ar urma sa contribuie initial la Fondul de Garantare cu cel putin 50.000 euro
In ce priveste contributia initiala a fiecarui administrator la Fondul de garantare a pensiilor private, proiectul prevede ca aceasta va fi de 1% din capitalul social, dar nu mai putin de echivalentul in lei a sumei de 50.000 euro, contributia anuala urmand sa fie calculata prin metode actuariale.
"Contributia anuala datorata Fondului de garantare se calculeaza de catre acesta pana la data de 31 ianuarie pentru anul... mai mult
Marti, 04 Mai 2010, ora 00:52
Vicepresedintele PNL, europarlamentarul Norica Nicolai, sustine necesitatea crearii unui fond de garantare a creditelor pentru femei, un astfel de proiect neputand fi catalogat ca fiind "discriminatoriu", transmite Mediafax. Norica Nicolai a participat, vineri, la Sfantu Gheorghe, la intalnirea femeilor de afaceri din judetul Covasna, care au pus bazele "Asociatiei Femeilor Antreprenori si Manageri din Judetul Covasna".
Cu aceasta ocazie, Norica Nicolai a sustinut necesitatea infiintarii unui fond de garantare a creditelor pentru femei, precizand ca acesta ar urma sa sustina in special micile afaceri.
"Acest proiect functioneaza deja in multe tari din Uniunea Europeana.
Deci, in fondurile de garantare nationala a creditelor, care exista in majoritatea tarilor, nu s-au facut, din pacate, fonduri speciale pentru garantarea creditelor pentru femei si noi ne gandim sa obligam tarile membre sa faca acest tip de garantie", a declarat, ulterior, intr-o conferinta de presa, europarlamentarul liberal.
Potrivit acestuia, un astfel de proiect nu poate fi catalogat ca fiind "discriminatoriu", ci mai degraba ca "o asezare pozitiva", deoarece femeile au, in general, "o dubla slujba".
"Nu e deloc o discriminare, dupa parerea mea, este o asezare pozitiva.
Femeile sunt discriminate pentru ca au o dubla slujba, ele intotdeauna fac ceva in plus fata de barbati.
Ele trebuie sustinute pozitiv, sa-si realizeze si afacerile si sa-si sustina si familiile", a spus Norica Nicolai. mai mult
Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 17:07
Statul ar putea fi nevoit sa supracapitalizeze CEC si Eximbank precum si fondurile de garantare daca bancile nu vor relua creditarea firmelor in cateva luni, a declarat, marti, presedintele Senatului, Micea Geoana.Acesta a precizat ca economia romaneasca este, in momentul de fata, necompetitiva in ceea ce priveste exporturile si ca se bazeaza doar pe "forta de munca ieftina".
Totodata, presedintele Senatului a mentionat ca atat autoritatile cat si mediul de afaceri trebuie sa treaca rapid la palierul doi de aplicare a masurilor anticriza, in caz contrar "la sfarsitul lunii martie, ne vom vedea nevoiti sa adoptam masurile anticriza elaborate de alte state europene, ceea ce nu ar corespunde problemelor economiei romanesti". mai mult
Marti, 24 Februarie 2009, ora 11:37