Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANAT: Degeaba dam legi daca nu gasim si banii necesari pentru despagubirea turistilor. Romania va respecta exigentele europene doar pe hartie

ANAT: Degeaba dam legi daca nu gasim si banii necesari pentru despagubirea turistilor. Romania va respecta exigentele europene doar pe hartie

Romanii mai au de asteptat pana cand isi vor putea primi integral banii inapoi pe pachete de vacanta platite in avans, in caz de insolventa a agentiei de turism.

Motivul: chiar daca Guvernul ar transpune astazi Directiva (UE) 2302/2015 - care obliga la despagubire integrala a turistilor - agentiile tot n-ar avea de unde lua banii necesari. Timp sa rezolvam aceasta problema a fost din belsug, sustine conducerea Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), doar ca statului nu i-a pasat de asta.

Desi Directiva (UE) 2302/2015 a fost publicata in Jurnalul Oficial al UE inca de acum 3 ani, Romania a inceput abia in 2017 sa lucreze la transpunerea ei. Din pacate, prea mare lucru n-a reusit sa faca.

Sub conducerea fostului ministru al Transporturilor, Mircea Titus Dobre, dupa mai multe incercari nereusite, s-a dat legea 277/28.12.2018. Aceasta prevedea ca turistii vor fi despagubiti integral pentru pachetele de vacanta platite in avans si neefectuate, din cauza ca agentia a intrat in insolventa.

Banii urmau sa vina din Fondul National de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice (FNGPST), care ar fi functionat in subordinea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Legii nu i s-au mai facut, insa, niciodata norme de aplicare. In plus, un proiect de ordonanta care prevedea aceleasi lucruri ca si legea fara norme a fost lansat si apoi abandonat.

Noul ministru al Turismului, Bogdan Trif, a anuntat intr-o conferinta de presa ca infiintarea FNGPST - asa cum il prevazuse predecesorul sau - nu doar ca n-ar fi fost eficienta, dar ar fi si incalcat o serie de alte legi europene.

Problema este a asiguratorului, care nu poate oferi un produs

In consecinta, s-a lansat un nou proiect de transpunere a Directivei (UE) 2302/2015. Acesta prevede doar ca va exista un fond, fara a da detalii cu privire la infiintarea sa.

De asemenea, noul proiect prevede ca rambursarea integrala a banilor catre turisti se va face pe baza politelor de asigurare incheiate de agentiile de turism.

Intr-o conferinta de presa, conducerea ANAT a apreciat, joi, ca noul proiect de ordonanta va ajuta statul sa se spele pe maini, dar nu va rezolva problema.

"Noi am vorbit cu asiguratorii si ni s-a spus ca nu exista un produs viabil pentru garantarea, in proportie de 100%, a banilor dati de clienti pe pachetele turistice, in caz de insolventa a agentiei.

Un produs exista, dar daca va fi lansat acum, s-ar bloca in sc ...citeste mai departe despre "ANAT: Degeaba dam legi daca nu gasim si banii necesari pentru despagubirea turistilor. Romania va respecta exigentele europene doar pe hartie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3187 ori