Fitch Ratings a retrogradat miercuri cu o treapta ratingul Garanti Bank (Garanti Romania) pentru datoriile pe termen lung, la nivelul BB+, cu perspectiva stabila, si ratingul datoriilor pe termen scurt, la nivelul B, ca urmare a reducerii calificativelor bancii-mama, Turkiye Garanti Bankasi.
Ratingul de sprijin al Garanti Bank a fost revizuit de la nivelul 2 la 3, in timp ce ratingul de viabilitate, de nivel b, nu a fost afectat de masura, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia Fitch a fost determinata de retrogradarea ratingului pentru datoriile pe termen lung al Turkiye Garanti Bankasi (TGB), la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila.
Ratingurile pentru datoriile pe termen lung si de sprijin ale Garanti Bank sunt sustinute de opinia Fitch ca banca este o subsidiara de importanta strategica pentru TGB.
Garanti Romania imparte cu compania-mama brandul si sistemele IT, iar managerii de varf si membrii board-ului provin din TGB. Fitch considera ca TGB are o motivatie puternica de sustinere a Garanti Bank, avand in vedere integrarea puternica si riscul mare la adresa reputatiei TGB, daca subsidiara ar intra in default.
Perspectiva stabila acordata ratingului datoriilor pe termen lung al Garanti Romania reflecta perspectiva atribuita calificativului TGB.
Ratingurile Garanti Romania sunt influentate de modificarea ratingurilor TGB. Avand in vedere ca ratingul TGB a fost retrogradat recent, este improbabila o imbunatatire a... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 08:47
Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile de credit pe termen lung ale BCR si BRD-Groupe Societe Generale la "BBB+", si pe cel al al Garanti Bank la "BBB-", toate cu perspectiva stabila.
De asemenea, ratingul de viabilitate al BCR a fost coborat de la "bb-" la "b+", se arata intr-un comunicat transmis miercuri seara de agentia de evaluare financiara.
Ratingurile pe termen lung din categoria "BBB" reprezinta asteptari reduse privind riscul de default si arata ca situatia economica sau din mediul de afaceri sunt principalele vulnerabilitati ale emitentului.
"Ratingurile BCR, BRD si Garanti Romania reflecta probabilitatea ridicata sa primeasca sprijin de la respectivii actionari majoritari, Erste Group Bank (rating A, perspectiva stabila) Societe Generale (A, negativa) si Turkiye Garanti Bankasi (BBB, stabila)", se spune in comunicatul Fitch.
Fitch considera ca BCR si BRD sunt importante din punct de vedere strategic pentru actionarii lor majoritari, in pofida performantei slabe a pietei romanesti in ultimii patru ani, avand in vedere anvergura operatiunilor Erste si Societe Generale in Europa Centrala si de Est, integrarea solida a subsidiarelor in grupuri si sprijinul acordat in trecut.
Agentia noteaza de asemenea ca Garanti Romania este o subsidiara importanta strategic pentru Garanti, iar sprijinul din partea actionarului este foarte probabil datorita integrarii solide in grup.
Pe de alta parte, Fitch nu considera ca Romania reprezinta o piata de... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:45
Fitch Ratings a retras marti ratingul Zonei Metropolitane Oradea pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala, "B+", cu perspectiva pozitiva, in urma deciziei autoritatilor administrative de a nu mai participa la procesul de stabilire a calificativelor.
Agentia de evaluare financiara a retras totodata ratingul "B" pentru datoriile pe termen scurt in valuta ale Zonei Metropolitane Oradea.
Fitch a precizat intr-un comunicat ca in urma deciziei autoritatilor municipale de a nu mai participa la procesul de stabilire a ratingurilor nu mai dispune de suficiente informatii pentru a evalua financiar Zona Metropolitana Oradea.
Zona Metropolitana Oradea cuprinde orasul Oradea si 11 comune invecinate, cu o populatie de aproximativ 250.000 de locuitori. mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:55
Fitch Ratings nu va revizui calificativele Romaniei, in urmatoarele 18 - 24 de luni, deoarece perspectivele generale sunt stabile, a declarat, marti, Richard Hunter, Group Manging Director la agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.
"Noi revizuim ratingurile de tara in fiecare an. Am revizuit ratingul Romaniei in iulie anul trecut. Ar trebui sa avem o noua revizuire de rating, undeva pana in luna iulie. Romania este acum la un rating pe o perspectiva stabila. Stabil inseamna ca noi nu operam o crestere sau descrestere de rating in urmatoarele 18 - 24 de luni", a spus Hunter.
Acesta a identificat ca principale riscuri pentru Romania revenirea inflatiei, orice incetinire a reformei la companiile publice sau amanarea privatizarilor.
Richard Hunter a participat la Conferinta anuala de Management al Riscului Comercial, organizata de ICAP Group, la Bucuresti.
In iulie 2011, Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la "BB+" la "BBB-", iar calificativul pentru creditele pe termen lung in lei a fost revizuit in sens pozitiv, de la "BBB-" la "BBB". De asemenea, ratingul pentru credite pe termen scurt a fost modificat de la "B" la "F3".
Perspectiva asociata ratingurilor pe termen lung a fost mentinuta la stabil. mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 14:50
Majorarea cheltuielilor publice in Romania ar avea ca efect nu doar cresterea deficitului bugetar, ci si amplificarea riscului unor efecte adverse indirecte, prin scaderea increderii pietelor, potrivit Fitch Ratings.
Scenariul de baza luat in calcul este ca Romania va respecta tintele incluse in programul cu FMI si Uniunea Europeana. Pana in prezent, Romania a respectat programul extern, iar Fitch va continua sa ia in considerare performantele fiscale si economice, in evaluarea ratingului de tara.
Un derapaj de la tintele fiscale, in special daca este provocat de masuri permanente care amplifica riscul unei indepartari de la obiectivele pe termen mediu, ar fi o evolutie negativa, a declarat analistul Fitch Gergely Kiss.
"In opinia Fitch, majorarea neasteptata a cheltuielilor publice nu ar creste doar deficitul bugetar, ci ar amplifica si riscul unor efecte adverse indirecte, prin scaderea increderii pietelor", a aratat Kiss.
Primele de risc mai mari ar creste costurile finantarii, atat pentru sectorul public cat si pentru cel privat, iar acest canal indirect este in special relevant avand in vedere tensiunile financiare ridicate din Europa.
"In plus, o majorare a salariilor nominale care ar depasi cresterea productivitatii va conduce in ultima instanta la inflatie, punand in pericol succesul trendului dezinflationist observat in ultimele trimestre, se arata in comentariul Fitch.
Presedintele Traian Basescu a declarat in Parlament, ca puterea are datoria... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 19:01
Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat, vineri, cinci tari din zona euro, printre care Belgia, Italia si Spania.
Fitch a retrogradat, vineri seara, Belgia ,de la AA+ la AA, Spania de la AA- la A, Italia, de la A+ la A- dar si Cipru de la BBB la BBB- si Slovenia de la AA- la A, scrie Business Insider.
De asemenea, Fitch a reconfirmat ratingul de BBB+ al Irlandei, cu o perspectiva negativa.
Costurile de imprumut ale acestor tari s-au scufundat recent, in speciale cele ale Italiei si Spaniei, dupa ce Banca Centrala Europeana a anutat masuri de sprijin pentru cresterea lichiditatilor.
In opinia Fitch, criza din zona euro se va rezolva doar atunci cand redresarea economica va fi intinsa la nivelul intregii zone. De asemenea, este evident ca este nevoie de noi reforme substantiale ale guvernelor din zona euro si de o integrare fiscala mai buna, se mentioneaza in comunicatul trimis de Fitch.
Retrogradarile operate de Fitch nu sunt deloc surprinzatoare si vin dupa ce in urma cu doua saptamani, agentia de evaluare Standard & Poor's a retrogradat noua tari din zona euro. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 21:04
Agentia de rating Fitch a anuntat joi ca scade nota a sase mari banci internationale, printre care se numara si cea mai mare banca din Germania, Deutsche Bank.
Fitch scade nota urmatoarelor banci: Barclays, Credit Suisse Deutsche Bank, care au fost retrogradate doua trepte, Bank of America, BNP Paribas si Goldman Sachs, care au fost retrogradate o treapta.
Morgan Stanley, Societe Generale si UBS au primit confirmarea notei avute anterior.
Bank of America, Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley si UBS sunt in prezent toate notate cu 'A'.
BNP Paribas si Societe Generale ocupa o pozitie superioara, cu ratingul 'A+'. mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 08:45
Agravarea crizei datoriilor din zona euro ar putea obliga bancile din regiune sa reduca finantarea subsidiarelor din Europa emergenta, iar inversarea fluxului de fonduri va reduce creditarea si va incetini cresterea economica in multe tari din regiune, potrivit Fitch Ratings.
Agentia a realizat o analiza privind riscurile de finantare a Europei Centrale si de Est (ECE) generate de criza datoriilor din zona euro.
Sectoarele bancare din Romania, Croatia, Bulgaria si Serbia au cele mai puternice legaturi cu banci din Grecia si Italia.
In Romania, bancile austriece detin 31,5% din activele sectorului bancar din Romania, urmate de cele din Grecia, cu 15,8%, din Franta, cu 13,7% si Italia, cu 7,1%, potrivit datelor Fitch.
In Polonia, Ungaria si Cehia, piata este mai diversificata.
"Prezenta bancilor straine in sectoarele bancare din Europa Centrala si de Est (ECE) a sustinut ratingurile in tarile din regiune. Bancile straine au demonstrat vointa si capacitatea de a sustine subsidiarele inaintea si in timpul crizei financiare", a declarat Michele Napolitano, director asociat la departamentul de ratinguri suverane al agentiei de evaluare financiara.
Amplificarea presiunilor asupra bancilor sporeste riscul de a sustine subsidiarele
El a aratat insa ca amplificarea in continuare a presiunilor financiare asupra bancilor din zona euro sporeste riscul scaderii capacitatii lor de a sustine subsidiarele.
"Avand in vedere legaturile economice si financiare... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 19:10
Fitch Ratings a retrogradat, joi, cu trei trepte, ratingul Irlandei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala de la nivelul "A+" la "BBB+", cu perspectiva stabila, in timp ce calificativul pentru creditele pe termen scurt in valuta a fost revizuit de la "F1" la "F2", anunta Mediafax.Plafonul de tara a fost mentinut la nivelul "AAA", a anuntat agentia de evaluare financiara.
Ratingurile titlurilor emise de Agentia Nationala de Administrare a Activelor a fost retrogradate de la "A+" la "BBB+", respectiv de la "F1" la "F2", in conformitate cu ratingurile suverane.
Masura reflecta costurile bugetare suplimentare determinate de restructurarea si sustinerea sistemului bancar, perspectivele economice slabe, ca urmare a amplificarii crizei financiare, precum si pierderea accesului la finantare pe piete la un cost acceptabil, ceea ce reduce flexibilitatea financiara.
Irlanda se afla inca in categoria tarilor recomandabile pentru investitii ca urmare a sprijinului din partea Uniunii Europene si al FMI, dar si a faptului ca guvernul a demonstrat angajamentul pentru consolidarea fiscala, in timp ce fundamentele economice sunt inca solide, potrivit Fitch.
UE si FMI au convenit un ajutor de 85 de miliarde de euro pentru Irlanda, la care acest stat va avea o contributie proprie de 17,5 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 09 Decembrie 2010, ora 18:09