Romania se imprumuta din nou pe pietele externe

Marti, 05 Iunie 2018, ora 16:37
4794 citiri
Romania se imprumuta din nou pe pietele externe
Foto: CC0 Creative Commons

Romania ar putea iesi in decursul lunii iunie pe pietele externe pentru a se imprumuta, a anuntat, marti, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la o conferinta de specialitate.

Ministrul a explicat ca, in prezent, procedurile sunt in derulare si ca aceasta emisiune ar putea fi urmata de o alta in toamna acestuia an.

Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, in data de 1 februarie 2018, doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de euroobligatiuni in euro, in doua transe, din care 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% si 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisa de peste doua ori.

Conform MFP, in anul 2018 necesarul brut de finantare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde lei, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi atrase de Ministerul Finantelor Publice de pe pietele interne si externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde lei) precum si de volumul datoriei de refinantat in anul 2018, in suma de aproximativ 47 miliarde lei.

Tinand cont de obiectivul limitarii riscului valutar cat si de cel al dezvoltarii pietei titlurilor de stat, deficitul bugetar urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 75%.

Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018 semnaleaza ca Ministerul Finantelor are in vedere, pentru acest an, atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euroobligatiuni intr-un volum de 4,5 - 5 miliarde de euro (echivalent), in functie de evolutiile, conditiile si oportunitatile oferite de aceste piete, si efectuarea de trageri din imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale in valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro.

Finantele vor emite, de asemenea, un volum de titluri de stat pe piata interna in suma de 48 - 50 de miliarde de lei, cu o structura a maturitatilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu si lung).

Romania beneficiaza de rating favorabil investitiilor, "investment grade", din partea celor patru agentii de evaluare financiara.

Astfel, Standard & Poor's (S&P) a confirmat, in martie 2018 ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata fiind stabila. De la Moody's, Romania beneficiaza de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei sunt "BBB minus".

#Romania imprumut piete externe, #Romania imprumut, #datorii romania , #Datoria externa