Data limita pentru Brexit se apropie cu pasi rapizi. May nu a obtinut mai nimic la Bruxelles

Joi, 21 Februarie 2019, ora 09:35
823 citiri
Data limita pentru Brexit se apropie cu pasi rapizi. May nu a obtinut mai nimic la Bruxelles
Foto: Arhiva Facebook/ Theresa May

Premierul britanic Theresa May a salutat "progresele" realizate in discutiile sale cu UE, insa intalnirea cu presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker nu i-a permis sa indeparteze spectrul unui Brexit haotic in mai putin de sase saptamani.

May a revenit la Bruxelles, miercuri, cu speranta afisata de a obtine "schimbari juridic constrangatoare" ale acordului divortului incheiat in noiembrie cu UE, dar respins dur de catre Parlamentul britanic in ianuarie, in contextul in care Brexit-ul este programat oficial la 29 martie.

"Am avut o reuniune constructiva cu presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker", a declarat premierul conservator, in urma unei intalniri - cu usile inchise - de aproximativ o ora, la sediul CE. "Am facut progrese", a dat ea asigurari.

Agentia de rating Fitch Ratings a parut ca exercita presiuni asupra Londrei, avertizand ca intentioneaza sa scada ratingul soliditatii financiare a Regatului Unit, din cauza consecintelor negative asupra cresterii economice a tarii, in cazul unui divort fara acord.

Acest anunt a provocat o depreciere a lirei sterline atat fata de euro, cat si fata de dolar. Deviza britanica a valorat 86,95 de penny un euro, fata de 86,86 inaintea anuntului.

May si Juncker "au convenit ca discutiile au fost constructive si si-au indemnat echipele sa continue sa exploreze optiuni intr-un spirit pozitiv", se arata intr-un comunicat comun. Ei au anuntat ca "vor vorbi din nou inainte de sfarsitul lunii".

May nu a obtinut, cu toate acestea, modificarea controversatei "plase de siguranta" ("backstop"), un dispozitiv menit sa evite reimpunerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda, pe care o vrea pentru a obtine o unda verde din partea parlamentarilor britanici.

O "capcana"

Comunicatul comun, publicat miercuri, da asigurari ca cele doua parti vor cauta "ce garantii" ar putea fi oferite pentru a da asigurari ca "backstop"-ul va fi doar temporar si ca "alte aranjamente" l-ar putea inlocui in viitor.

Este exclusa o redeschidere a acordului divortului pe care May l-a negociat cu Bruxelles-ul timp de peste un an si jumatate. Insa se pot "face modificari" "declaratiei politice" care-l va insoti.

Aceasta declaratie traseaza liniile mari ale relatiei pe care vor sa o construiasca cele doua parti dupa divort si ar putea sa faca inutila o declansare a "backstop"-ului, in cazul in care se ajunge la un parteneriat comercial ambitios inainte de incheierea perioadei de tranzitie post-Brexit.

Aceast ...citeste mai departe despre "Data limita pentru Brexit se apropie cu pasi rapizi. May nu a obtinut mai nimic la Bruxelles" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#progrese discutii brexit , #Stiri International