Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Agentia de rating Fitch avertizeaza Romania: Deficitul va ajunge la 4%, datoria publica va creste, iar consumul va ramane principalul motor al economiei

Agentia de rating Fitch avertizeaza Romania: Deficitul va ajunge la 4%, datoria publica va creste, iar consumul va ramane principalul motor al economiei

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus", perspectiva asociata pentru ambele calificative fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Plafonul de tara al Romaniei a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt in valuta si moneda locala a fost confirmat la "F3".

Ratingurile de tip investment grade atribuite Romaniei sunt sprijinite de nivelul moderat al datoriei publice, si indicatorii privind PIB-ul per capita si dezvoltare umana, care sunt mai ridicate decat ale altor state din categoria "BBB". Acestea sunt in pofida deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, care prezinta riscuri la adresa stabilitatii macroeconomice, si gradul de indatorare externa, care este mai ridicat decat ale altor state din categoria "BBB", apreciaza Fitch.

"In actualul context politic, scenariul de baza al Fitch indica o slabiciune graduala suplimentara a finantelor publice pe termen scurt si mediu. Deficitul bugetar general a ajuns la 2,6% din PIB in perioada ianuarie-septembrie 2019 (comparativ cu 1,8%, 0,8% si 0,5% din PIB in aceeasi perioada din 2018, 2017 si, respectiv 2016), iar cheltuielile au crescut in ritm anual cu 15,3% in primele noua luni din acest an, in urma cheltuielilor de personal mai ridicate, a transferurilor si a cheltuielilor de capital. Mai mult, structura deficitului este din ce in ce mai rigida (aproape doua treimi din cheltuieli reprezinta salarii si transferuri sociale) in timp ce eforturile de a spori eficienta colectarii taxelor nu au inregistrat succes, se arata in se arata comunicatul agentiei de evaluare financiara.

Fitch sustine ca inca exista posibilitatea ca deficitul sa fie usor peste 3% din PIB pana la finalul lui 2019 (si prin urmare sa se evite procedura de deficit excesiv), dar asta ar necesita ajustari ad-hoc, care nu ar reprezenta o imbunatatire structurala a conturilor financiare.

Esecul adoptarii unor masuri fiscale de corectie va reprezenta un risc pentru ratingul Romaniei

Perspectiva fiscala va deveni semnificativ mai dificila in perioada 2020-2021, tinand cont de fundalul macroeconomic si de majorarea pensiilor, cuprinsa deja in legislatie (care va duce la o crestere anuala medie a pensiilor de 24% in 2020 si de 26% in 2021). Fitch se asteapta ca deficitul sa se adanceasca la 4% din PIB pana in 2021, estimand ca sunt gasite masuri care sa compenseze majorarea pen ...citeste mai departe despre "Agentia de rating Fitch avertizeaza Romania: Deficitul va ajunge la 4%, datoria publica va creste, iar consumul va ramane principalul motor al economiei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 937 ori