Presedintele ales Klaus Iohannis a subliniat ca nu va accepta proiecte de exploatare a resurselor din Romania fara a fi garantate siguranta si sanatatea tuturor oamenilor, dar si protejarea mediului inconjurator.
"In campanie, mi-am asumat respingerea unor proiecte de exploatare care pun in pericol oamenii si mediul. Astazi, reiterez ideea si va spun ca nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale Romaniei fara dezbatere, fara garantarea sigurantei totale pentru sanatatea oamenilor si fara protejarea mediului inconjurator si intereselor comunitatilor locale", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.
Iohannis isi da cuvantul: Nu gratiez corupti. Nu promovez Rosia Montana
Si in ultimele zile ale campaniei prezidentiale dinainte de primul tur candidatul ACL a vorbit despre proiectele de exploatare care pun probleme mediului sau comunitatii: "Nu voi accepta proiecte care nu sunt bine verificate si care afecteaza comunitatea din zona sau mediul. Nu voi accepta ...citeste mai departe despre "Angajamentul lui Iohannis: Pozitia presedintelui ales fata de exploatarile resurselor naturale" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 13:03
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca noua Lege a redeventelor va stipula faptul ca o cota din redeventele incasate pentru exploatarea resurselor naturale va ramane la autoritatile locale.
"Noua Lege a redeventelor (va prevedea, n.r.) ca o cota din redeventele pe care le incasam pentru exploatarea resurselor naturale va ramane la autoritatile locale. E normal sa beneficieze si autoritatea locala. Prahova, de exemplu, scoatem atata petrol de acolo si nu primeste niciun leu din redevente. Vor fi Gorjul, de unde scoatem carbune, lignit, Hunedoara, Constanta", a spus Ponta.
El a precizat ca principiul potrivit caruia cat mai mult din cuantumul taxelor incasate sa fie lasat la autoritatile locale este unul bun.
Intrebat daca este posibil ca taxele speciale, pe care Guvernul vrea sa le instituie, sa ramana in teritoriu, Ponta a raspuns: "Foarte bine, e foarte buna ideea".
"Dar dupa aceea tot dumneavostra o sa ziceti ca de ce lasam bani la baroni. In afara de ceea ce avem de platit la nivel national, toate celelalte lucruri trebuie sa mearga la structurile descentralizate si principiul este unul corect", a adaugat Ponta. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 18:35
Ministerul Afacerilor Externe din Turcia a apreciat sambata ca cipriotii turci au drepturi egale si inalienabile asupra resurselor naturale ale Ciprului din platforma continentala, asa cum au cipriotii greci, transmite agentia Anadolu.
Desconsiderarea acestei realitati si continuarea activitatilor provocatoare a cipriotilor greci reprezinta o situatia inacceptabila pentru Turcia si Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), se arata in comunicatul diplomatiei de la Ankara.
Comunicatul vine dupa ce cipriotii greci au organizat a doua licitatie internationala pentru explorarea zacamintelor de gaze naturale si titei in apele teritoriale ale Ciprului.
Turcia a amenintat sambata cu excluderea din viitoarele sale proiecte in materie de energie a companiilor petroliere selectate pentru aceste explorari.
"Asa cum am repetat-o de mai multe ori (...), companiile care coopereaza cu autoritatile ciprioto-grecesti vor fi excluse din viitoarele proiecte turce in materie de energie", a declarat ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu.
Cipru a anuntat marti ca acordat patru licente de explorare a gazului - gigantului petrolier francez Total, unui consortiu franco-rus si unul alt consortiu format din grupul italian ENI si grupul sud-coreean Kogas.
Turcia s-a opus cu fermitate acestor explorari lansate de guvernul cipriot pe care nu-l recunoaste, calificandu-le drept "ilegale", si a amenintat ca va lansa, la randul ei, lucrari de explorare in largul coastelor partii de... mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 15:08
Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania are nevoie de un echilibru in exploatarea resurselor naturale direct de catre companiile romanesti si in parteneriat cu companii straine, cum ar fi gazele de sist sau exploatarile de la Rosia Montana si Rosia Poieni.
"Veti vedea ca avem nevoie de un echilibru intre resursele exploatate de companiile romanesti si cele exploatate in parteneriat cu companiile straine si capitalul strain", a spus presedintele Traian Basescu, la inceputul intrevederii de la Palatul Cotroceni cu Philippe Le Houerou, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.
Basescu a spus ca, "din cauza lipsei de resurse", Romania incearca sa atraga capital privat pentru a exploata gazele de sist, pentru exploatarile de aur de la Rosia Montana si cele de cupru de la Rosia Poieni, insa si companiile romanesti au nevoie de imprumuturi pentru a-si valorifica oportunitatile.
"Avem si alte locuri in care am fi bucurosi daca imprumuturile de la Banca Mondiala si din piata ar putea fi operate de companiile noastre, care au alte oportunitati pentru cresterea economica din Romania", a spus presedintele.
El a reiterat ca exploatarea gazelor de sist, precum si exploatarile de aur de la Rosia Montana si cele de cupru de la Rosia Poieni vor asigura noi locuri de munca si oportunitati de dezvoltare pentru economia romaneasca, mai ales ca sunt romani aflati in Spania si Italia care incearca si sa gaseasca oferte de munca in Romania.... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 17:25
Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca i-a anuntat pe cei de la Chevron ca se suspenda orice fel de autorizare pentru exploatarea gazelor de sist pana cand CE stabileste un standard european de protectie a mediului si de siguranta in ceea ce priveste aceasta noua sursa de energie.
Ponta s-a referit si la Proiectul de la Rosia Montana, spunand ca va fi demarat doar dupa ce vor fi clarificate trei probleme: garantiile de mediu, participarea statului roman si interesele politice legate de acel proiect.
"La Rosia Montana sunt trei probleme ce trebuie solutionate, inainte de a vorbi de un proiect in zona. In primul rand, garantiile de mediu, in al doilea rand, care este participarea statului roman. In al treilea rand, deciziile nu se iau prin lobby politic de genul facut de presedintele Basescu", a spus Victor Ponta, raspunzand unei intrebari, la Antena 3.
In context, el a povestit ca era convins ca seful statului va aminti de acest subiect si in seara in care noul guvern a depus juramantul la Cotroceni.
"Am pus pariu cu cativa dintre colegii mei ca si aseara, la investirea noului guvern, iar o va lua cu aurul si cu... Nu se fac investitii de acest gen pentru un om politic sau de dragul unui om politic - indiferent ca in cheama Ponta sau Basescu sau Antonescu. Ci se fac in interes national", a aratat Ponta.
"Si eu imi doresc si cred ca pot fi create locuri de munca, dar nu cred in speculatii in care spunem ca facem locuri de munca, dar de fapt avem... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 09:28
Presedintele Traian Basescu a insistat, in discursul de la investirea ministrului Attila Korodi, pe necesitatea exploatarii resurselor naturale, singura posibilitate de a crea locuri de munca in urmatorii cinci ani.
"Poate o astfel de ceremonie ar trebui sa fie zero conflictuala si nu ma refer neaparat la desemnarea dumneavoastra, ci la faptul ca detineti un portofoliu vital care vizeaza in continuarea exploatarea resurselor Romaniei", a declarat Traian Basescu, adresandu-se noului ministru al Mediului, Attila Korodi.
Seful statului a precizat ca "in momentul de fata, Romania nu mai are resurse de a crea locuri de munca", motiv pentru care politicienii trebuie sa priveasca "cu responsabilitate la reluarea activitatii de minerit in domenii care prin evolutia pietelor fac, din nou, rentabila exploatarea unor resurse naturale".
Basescu a dat vina pe "demagogia" si "lasitatea" politicienilor pentru blocarea investitiei de la Rosia Montana.
"As vrea sa va spun ca, datorita demagogiei si lasitatii demnitarilor romani, investitia de la Rosia Montana sta blocata din 1997, iar in perspectiva imediata se prefigureaza procese extrem de costisitoare", a spus Traian Basescu, mentionand "artificiul" prin care CupruMin a avut profit anul trecut.
"Pur si simplu n-a facut investitii pentru deschiderea fronturilor in vederea exploatarii de suprafata in continuare. Artificial, domnii manageri si-au creat conditii sa incaseze probabil prime pentru profiturile realizate, dar... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 09:29
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca profitul inregistrat la Cupru Min in ultimii ani a fost realizat printr-un artificiu, fiind neglijate investitiile de exploatare, iar managerii companiei urmarind astfel sa incaseze prime de profit.
"Stim toti artificiul prin care Cupru Min a mai reusit sa obtina profit anul trecut, pur si simplu nu a facut investitii pentru deschiderea fronturilor in vederea exploatarii de suprafata in continuare. Artificial domnii manageri si-au creat conditii sa incaseze probabil prime pentru profitul realizat, dar compania nu are bani sa isi extinda frontul de exploatare", a afirmat presedintele Traian Basescu.
El a facut aceasta declaratie cu ocazia depunerii juramantului de catre noul ministru al Mediului, Attila Korodi.
Firma canadiana Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna de la avizul CC pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, asftel ca acordul nu a fost semnat.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat vineri seara, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 19:58
Resursele naturale ale Romaniei pot reprezenta o buna oportunitate pentru investitori, a apreciat, miercuri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, care a participat la conferinta 'CEE si China: Punti de investitii si oportunitati de afaceri', organizata de CFA Romania.
'Optiunea politica in domeniul resurselor naturale poate avea doua alternative. Sa ramana in proprietatea statului sau sa fie administrate de concesionari. As vedea in resursele naturale ale Romaniei o buna oportunitate pentru investitorii straini', a aratat Olteanu.
Potrivit acestuia, in ceea ce priveste companiile administrate de stat, se pune intrebarea daca statul are capacitatea sa administreze aceste companii. 'Are statul capacitatea sa administreze aceste companii? O fabrica nu poate fi tinuta inchisa, pana cand te decizi daca stii sa o administrezi sau nu', a mentionat reprezentantul bancii centrale.
Viceguvernatorul BNR a reafirmat atasamentul institutiei fata de rolul sau de a crea un climat favorabil atragerii investitorilor si mentinerii increderii acestora in economia romaneasca. 'Banca Nationala va continua sa exercite rolul sau de mentinere a stabilitatii preturilor, a stabilitatii financiare si a stabilitatii indicatorilor financiari macroeconomici', a subliniat Bogdan Olteanu.
Conferinta CFA isi propune sa promoveze Romania ca destinatie de afaceri, plasand-o pe harta investitiilor asiatice in Europa Centrala si de Est, sa puna in valoare si sa... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 13:16
Traian Basescu le-a spus duminica tinerilor pedelisti ca in privinta exploatarii aurului avem, printr-un procent de 4%, cea mai mare redeventa din Europa. "Redeventele trebuiesc marite, spre exemplu la aur 4% va pot spune ca avem cea mai mare redeventa, cea mai mare redeventa din Europa. Sarea trebuie continuat sa fie exploatata, deocamdata se exploateaza rentabil asa cum este nu avem nevoie de alte tehnologii.
Categoric da, trebuiesc marite redeventele, trebuie sa incercam ca prin exploatarea resurselor naturale sa marim competitivitatea Romaniei si din resursele exploatate, in masura in care putem, trebuie sa tragem maxim de foloase", le-a spus Basescu tinerilor pedelisti.
In acest context, el a afirmat ca s-a opus privatizarii regiei sarii. "La o exploare de sare s-a pus problema privatizarii regiei sarii, eu m-am opus, guvernul s-a opus, a ramas sarea in exploatarea noastra", a completat el in contextul unei eficiente crescute a exploatarii sarii. mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 14:01