Desi rezervele mondiale de petrol si gaze cresc, profiturile companiilor de profil sunt in scadere

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 11:27
1938 citiri
Desi rezervele mondiale de petrol si gaze cresc, profiturile companiilor de profil sunt in scadere
Foto: Circle of Blue

Rezervele globale de petrol si gaze au inregistrat o crestere de 11%, respectiv de 3%, pe fondul cresterii cheltuielilor de capital ale companiilor de profil cu 25% in 2013, fata de 2012, se arata in studiul anual EY - Global and gas reserves study.

Conform raportului, totalul cheltuielilor de exploatare in cazul companiilor analizate a ajuns mai mult decat dublu in decursul a cinci ani, de la o valoare de 315 miliarde USD, in 2009, la o valoare de 678,9 miliarde USD in 2013.

Studiul analizeaza rezultatele legate de exploatarea si productia globala si regionala (E&P) in randul a 75 de companii, pe o perioada de cinci ani (2009-2013).

Una dintre componentele cheie care a generat cresterea cheltuielilor totale au fost costurile de achizitie ale proprietatilor, care au explodat in 2013, atingand 115,6 miliarde USD, cel mai mare nivel de pe parcursul intregii perioade analizate.

Costurile nedocumentate privind achizitia de proprietati au atins 63,1 miliarde USD in 2013, reprezentand o crestere de 24% fata de 2012. S.U.A., Africa si Orientul Mijlociu au fost singurele regiuni unde s-a inregistrat o scadere a acestor costuri in anul 2013.

Cheltuielile de capital

Cheltuielile totale de capital ale companiilor analizate au atins 678,9 miliarde USD in 2013. Cheltuielile de explorare au crescut cu 5%, la nivelul de 83,6 miliarde USD in 2013, fata de 83,4 miliarde USD in 2012, cresterea cheltuielilor din Brazilia inregistrata de Petrobras contribuind semnificativ la volumul total.

In acelasi timp, cheltuielile de dezvoltare au crescut cu 8% in 2013, atingand nivelul de 411,2 miliarde USD. La nivel regional, Asia-Pacific a inregistrat cea mai mare crestere, cheltuielile de dezvoltare marindu-se cu 15% (pana la nivelul de 15,2 miliarde USD).

Cheltuielile combinate de explorare si dezvoltare efectuate de companiile integrate au crescut cu 12%, fata de cresterea de 5% inregistrata de companiile independente mari. Cheltuielile combinate ale companiilor independente au scazut cu 14% in 2013, pe masura ce scaderea preturilor gazelor naturale din S.U.A. si Canada si-au pus amprenta pe fluxurile financiare si capacitatile de investitii ale acestor companii.

Venituri si profituri

Profiturile globale dupa taxare au scazut cu 4%, de la 270,3 miliarde USD in 2012, la 258,7 miliarde USD in 2013. Cresteri ale profiturilor dupa taxare au fost inregistrate doar in S.U.A. si Canada. Costurile de productie au crescut cu 7%, la nivelul de 389 miliarde USD in 2013, in principal din cauza cresterii cheltuielilor cu leasingul operational (o crestere de 9%) si a taxarii productiei (o crestere de 4%).

Costurile cu deprecierea, epuizarea resurselor si amortizarea au crescut usor, de la 248,2 miliarde USD in 2012 la 249,8 in 2013. Preturile mai mici ale gazelor naturale din S.U.A. au avut un oarecare impact, deoarece mai multe companii mari din sectorul de petrol si gaze au inregistrat dezechilibre mai mari de 1 miliard USD in 2013.

Cresterea productiei, cuplata cu micsorarea cererii, a generat presiuni asupra preturilor. Astfel, cresterea productiei din 2013 a dus doar la o crestere usoara a veniturilor globale, care a fost insa anihilata de cresterile de costuri, fapt care a generat la nivel global o diminuare a profiturilor dupa taxare.

Rezervele de petrol

Activitatea intensa din zona achizitiilor inregistrata in 2013 a dus la o crestere de 11% a rezervelor de petrol la sfarsitul de an pentru companiile incluse in studiu, atingand un nivel de 168,6 miliarde barili. Cea mai mare crestere a rezervelor de petrol s-a inregistrat in regiunea Asia-Pacific si a fost atribuita achizitionarii de rezerve petroliere de catre compania Rosneft de la companii care nu sunt incluse in studiu. De asemenea, s-au remarcat cresteri notabile de rezerve in S.U.A. si Canada.

Productia mondiala de petrol a inregistrat cresteri puternice, de 6%, pana la nivelul de 12,3 miliarde barili in 2013. Si in acest caz, regiunea Asia-Pacific a ocupat primul loc, cu o crestere de 17%. Locul doi a fost ocupat de S.U.A., cu o crestere de 12% a productiei de petrol. Rata de inlocuire in productia de petrol a coborat la 115%, excluzand achizitiile si vanzarile din 2013, fata de recordul inregistrat pe durata celor cinci ani analizati in studiu, care a atins 149% in 2012.

Rezervele de gaze

Rezervele mondiale de gaze naturale la sfarsitul anului au crescut cu 3%, la 18,22 trilioane metri cubi. Deloc surprinzator, S.U.A. au inregistrat cea mai mare crestere a rezervelor de gaze naturale, la sfarsitul anului 2013 acestea crescand cu 9%. In 2013, au fost efectuate numeroase descoperiri si extensii de zacaminte, in volum de 1,68 trilioane metri cubi, insa acest volum a insemnat o scadere de 8 % fata de 2012. Productia mondiala de gaze naturale a scazut usor in comparatie cu 2012.

Asa cum era de asteptat, din cauza preturilor si a dinamicii resurselor de pe piata globala, rezervele mondiale de gaz au crescut usor, in vreme ce productia a scazut. Din nou, regiunea Asia-Pacific s-a situat in frunte din punct de vedere al achizitiei si vanzarii de rezerve de gaze naturale.

- reprezinta o compilatie si o analiza a unor informatii privind rezervele de petrol si gaze naturale furnizate de companii in cadrul rapoartelor lor anuale, completate pentru Comisia de Valori Mobiliare a Statelor Unite (SEC) sau in cadrul rapoartelor de activitate anuale facute publice. Acest studiu prezinta rezultatele globale si regionale privind explorarea si productia de resurse (E&P) pentru un numar de 75 de companii, pe o durata de cinci ani, din 2009 pana in 2013. Rezultatele inregistrate de aceste companii sunt in general reprezentative pentru industria E&P in ansamblul ei, exceptand faptul ca multe companii petroliere nationale nu fac publice date financiare si operationale, astfel incat tendintele legate de performantele acestora pot diferi semnificativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezerve mondiale petrol, #rezerve mondiale gaze, #profit petrol, #profit gaze , #Petrol