Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

EY: Costurile mega-proiectelor de petrol si gaze sunt subestimate semnificativ

EY: Costurile mega-proiectelor de petrol si gaze sunt subestimate semnificativ


Depasirile de buget generate de mega-proiectele de petrol si gaze costa industria peste 500 miliarde dolari la nivel global

Aproape doua treimi (64%) din mega-proiectele din industria globala de petrol si gaze continua sa depaseasca bugetele planificate, in vreme ce trei sferturi dintre ele (73%) nu au fost finalizate la termen, se arata in noul raport EY "Spotlight on megaprojects".

Mega-proiectele se refera la proiecte in valoare de peste 1 miliard de USD cu un grad mare de complexitate din punct de vedere tehnic si operational.

Raportul analizeaza 365 de megaproiecte si impactul pe care aceste depasiri bugetare il au asupra industriei de petrol si gaze.

Costurile, intotdeuna mai mari decat estimarile

Costurile suplimentare generate de finalizarea proiectelor sunt, in medie, cu 59% mai mari decat estimarea initiala. In termeni absoluti, costul cumulat al proiectelor analizate in cadul acestui raport a crescut la 1,7 trilioane USD, de la estimarea initiala de 1,2 trilioane USD, ceea ce reprezinta o depasire a bugetelor de 500 miliarde USD.

Chiar daca raportul se axeaza pe performanta curenta a industriei, perspectivele pe termen mai lung indica faptul ca rata de succes a incheierii de proiecte este, de fapt, in scadere, mai ales in anumite sectoare ale industriei.

Care sunt zonele predispuse la depasirea bugetului

Din punct de vedere geografic, cel mai mare procent al proiectelor care se confrunta cu depasiri de costuri este in Orientul Mijlociu (89%). Urmeaza zona Asia-Pacific (68%), Africa (67%), America de Nord (58%), America Latina (57%) si Europa (53%).

In privinta proiectelor care au raportat intarzieri de termen, Orientul Mijlociu detine cel mai mare procent (87%), urmat de Africa (82%), Asia-Pacific (80%), Europa (74%), America Latina (71%) si America de Nord (55%).

Costurile proiectelor sunt subestimate semnificativ

Din perspectiva investitiilor de capital, raportul arata ca, dupa ce decizia finala de investitie a fost luata, 65% din proiectele analizate se confruntau cu depasiri de costuri, media depasirii fiind de 23% fata de bugetul aprobat.

Motivele pentru care se ajunge la astfel de situatii difera, un rol important jucand aici localizarea geografica a proiectului.

Bariere in calea livrarii cu succes a proiectelor

Exista mai multi factori interni si externi care influenteaza succesul unui megaproiect. Printre factorii interni se numara planificarea nepotrivita, accesul la finantare, un management defectuos al procesului de achizitie al contractorilor si al relatiei cu acestia, estimarile agresive, optimismul exagerat si schimbarea apetitului pentru risc.

Multe din aceste zone pot fi abordate printr-o planificare initiala detaliata si un management de proiect solid, prin aceasta imbunatatindu-se performanta proiectului in ansamblul sau.

Factorii externi, precum normele de reglementare si provocarile geopolitice joaca si ei un rol in diminuarea performantei globale a proiectului. In plus, data fiind dimensiunea investitiei, impactul fluctuatiilor ratei de schimb valutar si limitarile privind materialele de exploatare pot fi severe si pot duce la intarzierea proiectelor sau chiar la anularea lor.

Insa, prin intermediul unui management de proiect de calitate, impactul factorilor externi poate fi atenuat.

Ce ar trebui sa faca Romania in acest sens

Valeriu Binig, Partener, Energy Industry Leader, EY Romania sustine ca "in asteptarea maturizarii noilor sale mega-proiecte in domeniul petrolului si gazelor naturale, Romania trebuie sa adapteze cadrul institutional, legislativ, fiscal si de reglementare pentru a contribui la reducerea riscurilor externe ale acestor mega-proiecte".

Potrivit acestuia, "in conditiile in care Marea Neagra se numara printre cele mai ne-explorate mari ale lumii in domeniul hidrocarburilor, Romania are nevoie de transfer de know-how international in domeniul managementului riscurilor catre institutiile sale specializate".

De asemenea, Romania trebuie sa contribuie activ la dezbaterea europeana cu privire la explorarea si, eventual, accesarea resurselor neconventionale, mai spune specialistul.

"Adaptarea retelei de transport si tranzit al gazelor naturale pentru a face fata repozitionarii surselor si cererii reprezinta si ea un mega-proiect care are nevoie de resurse materiale, noi modele de finantare, dar si de un cadru de implementare favorabil", a comentat Valeriu Binig, intr-un comunicat al EY Romania.

Ce este "Spotlight on megaprojects"

Acest raport se bazeaza pe analiza a 365 de proiecte cu un nivel al investitiei propus de peste 1 miliard de USD, din sectoarele de exploatare, gaz natural lichefiat, conducte si rafinare ale industriei de petrol si gaze.

Raportul include proiecte propuse, dar care n-au ajuns inca la nivelul deciziei finale de investitie, precum si proiecte care au trecut de aceasta etapa si sunt in faza de constructie, dar inca nu au devenit operationale. Din numarul total de megaproiecte (365), au fost disponibile date referitoare la costurile si termenele limita pentru 199, respectiv 243 de proiecte.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1358 ori