Guvernul a dat o ordonanta, in sedinta de miercuri, prin care se stabileste ca executarile silite pot fi incuviintate doar de o instanta, nu de un executor.
"Potrivit unei ordonante de urgenta pentru modificarea Codului de procedura civila, adoptate in sedinta de astazi a Guvernului, executarea silita nu va mai putea fi incuviintata de executorii judecatoresti.
Competenta de a incuviinta cererea de executare silita va reveni instantei judecatoresti, care va efectua, astfel, un control judecatoresc preventiv asupra declansarii procedurii de executare silita propriu-zisa, ca garantie a respectarii dreptului justitiabililor la un proces echitabil", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Din 2014 pana in prezent, aceasta competenta a apartinut executorilor judecatoresti.
Insa Curtea Constitutionala a constatat recent (prin Decizia nr. 895 din 17 decembrie 2015) ca declansarea executarii silite fara un control judecatoresc prealabil incalca exigentele dreptului la un proces ...citeste mai departe despre "Executarile silite, doar cu acordul judecatorului: Detalii despre ordonanta data de Guvern" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 16:24
Cuantumul taxei judiciare de timbru pentru introducerea unei cereri in materia executarii silite a fost modificat in aceasta vara, noile reglementari stabilind preturi si de cinci de ori mai mari. Afla cat te costa, acum, o cerere pentru incuviintarea sau suspendarea executarii silite, precum si modalitatea de calcul a taxei in cazul in care vrei sa contesti o executare silita.
Sistemul taxei judiciare de timbru a fost modificat substantial prin OUG nr. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 392, din 29 iunie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii. Actul normativ schimba intregul sistem al taxei judiciare de timbru si prevede, printre altele, taxe mult mai mari pentru anumite actiuni sau cereri.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 12:48
Anul 2013 anunta schimbari importante pe piata executarilor silite. Noul Cod de procedura civila fluidizeaza procesul de valorizare a imobilelor executate silit, iar politia va putea sechestra masinile rau-platnicilor in trafic.
Pe de alta parte, un proiect de lege aflat in dezbatere publica isi propune amanarea cu doi ani a executarii silite a persoanelor fizice din locuinte.
Intre timp, rata creditelor neperformante a atins 18% si cu toate acestea, bancile nu fac progrese foarte mari in valorizarea garantiilor executate silit. Piata imobiliara este inca la pamant, iar putinii cumparatori nu prea sunt dispusi sa riste viitoare procese, dupa achizitionarea locuintelor executate silit.
In acest context, anul 2013 se anunta decisiv pentru soarta celor aproximativ 100 de mii de romani care, potrivit statisticilor, ar fi in pericol de evacuare in acest moment si care asteapta cu teama data de 1 martie, cand se vor relua procedurile de evacuare din apartamente. Specialistii contactati de Business24 au pareri impartite in ceea ce priveste strategia care ar trebui adoptata de banci.
Sistemul financiar s-ar putea prabusi, daca bancile nu sunt lasate sa recupereze din piederi
Pe de o parte, analistul financiar Aurelian Dochia saluta modificarile aduse Codului de procedura civila care urgenteaza procesul de vanzare a locuintelor executate silit, prin impunerea unui numar maxim de trei licitatii. In plus, pretul imobilului licitat poate fi redus cu pana la 50%, in... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:48
Zece din cele mai mari banci si furnizori de servicii ipotecare din SUA au acceptat luni sa plateasca un total de 8,5 miliarde de dolari pentru a pune capat acuzatiilor ca au comis ilegalitati in procedurile de executare silita, transmite Reuters.
Organismele federale de reglementare au precizat ca cele zece companii, printre care se regasesc nume mari precum Bank of America, Citigroup, JPMorgan si Wells Fargo, au acceptat sa plateasca 3,3 miliarde de dolari in mod direct datornicilor care au fost prejudiciati si alte 5,2 miliarde de dolari sub forma asistenta pentru modificarea creditelor ipotecare.
Office of the Comptroller of the Currency, autoritatea bancara americana, si Rezerva Federala au precizat ca au acceptat acest acord pentru a veni in sprijinul consumatorilor mai rapid decat prin intermediul procedurilor de revizuire.
"A devenit clar ca derularea procesului pana la finalizarea procedurii de revizuire ar directiona fonduri dinspre consumatorii afectati si ar amana in mod inutil acordarea de compensatii pentru debitorii afectati", a declarat presedintele OCC, Thomas Curry.
In luna aprilie 2011, guvernul american le-a cerut organismelor federale sa revizuiasca actiunile de executare silita derulate in 2009 si 2010 pentru a stabili daca debitorii au fost afectati de o serie de erori comise de banci in timpul procedurilor de executare silita.
Conform acordului stabilit cu bancile, aproximativ 3,8 de debitori care au fost victime ale procedurilor de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 08:39
Premierul Victor Ponta, copresedinte al USL, a afirmat luni ca in ultima perioada firme controlate de fostul director general al Oltchim Constantin Roibu si de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu fac "asa-zise" executari silite la combinatul Oltchim.
"In aceste zile, prin firmele controlate de dl Roibu si de dl Videanu se tot pornesc asa-zise executari silite - firme off shore, cu care dl Roibu a incheiat contracte si in spatele carora se afla Videanu. Dl Chitoiu (ministru Economiei - n.r.) a depus deja plangeri penale, vom depune in continuare si dupa ce dl Morar va termina cu interviurile si cu lansarile de carti (...), la un moment dat, cand va avea timp, se va ocupa si de devalizarea Videanu - Roibu a Oltchimului", a declarat premierul la finalul reuniunii USL.
Aproape 200 de salariati ai Diviziei Petrochimice Bradu de la Pitesti au protestat vineri pe platoul din fata societatii impotriva vanzarii prin licitatie publica a unor active in contul datoriilor pe care societatea Oltchim le are fata de un furnizor extern. Angajatii au cerut anularea licitatiei de vanzare a activelor.
Executorul judecatoresc Emilia Mateescu, cea care urma sa organizeze licitatia, a fost agresata de muncitorii care au participat la protest.
Biroul Executorului Judecatoresc Emilia Mateescu urma sa scoata la licitatie vineri aproape o mie de bunuri mobile de la Divizia Petrochimica Bradu de pe platforma Arpechim, in contul unei datorii de peste 7 milioane de euro pe care... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 15:14
Numarul anunturilor cu imobile executate silit a explodat, in conditiile in care cele mai mari zece banci de pe piata locala au pus in vanzare, in total, aproximativ 2.200 de case, terenuri si spatii comerciale.BRD a inregistrat cel mai mare stoc de bunuri executate silit, peste 370 de case si apartamente, la care se adauga alte 200 de terenuri, spatii comerciale si industriale.Un apartament cu trei camere si o suprafata de 97 de metri patrati, din zona Cismigiu, este scos la vanzare cu 75.000 de euro.Raiffeisen scoate la vanzare mai mult de 200 de imobile executate silit. Banca solicita pentru un apartament din sectorul 4, 26.000 de euro. Grecii de la Bancpost au la vanzare 325 de proprietati, in timp ce pe site-ul bancii de stat CEC Bank exista circa 150 de anunturi, conform Ziarul Financiar.Legea permite creditorilor sa taie un sfert din pretul de evaluare al imobilului incepand cu a doua licitatie, iar ulterior acestia pot sa vanda proprietatile executate silit la cel mai bun pret oferit. mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 11:21
Societatile de leasing aveau, la finele anului 2009, circa 9.000 de contracte in asteptarea incuvintarii executarii silite a bunurilor, situatie care a condus la cresterea costurilor de provizionare si operationale si a incurajat frauda si un comportament nesanatos de plata, potrivit ALB."Situatia este efectul unei decizii a Curtii Constitutionale din aprilie 2009, in urma careia a fost schimbata procedura de executare silita si a introdus obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea.
In urma deciziei, circa 9.000 de contracte de leasing erau anul trecut in asteptarea incuvintarii executarii silite, fapt care a condus la cresterea costurilor de provizionare si operationale ale societatilor si a incurajat frauda si un comportament nesanatos de plata din partea clientlor", a declarat, joi, intr-o conferinta, secretarul ALB Romania, Adriana Ahciarliu.
Ea a adaugat ca si statul are de pierdut din aparitia acestui blocaj, pentru ca nu mai incaseaza TVA de la societatile de leasing.
"Avem discutii cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si speram sa gasim solutiile pentru a iesi din acest blocaj", a spus Ahciarliu, care a estimat ca soldul celor aproximativ 9.000 de contracte se situeaza intre 120 si 150 milioane de euro.
Anterior deciziei Curtii Constitutionale (CC), un client rau-platnic putea fi executat silit doar in baza contractului de leasing sau a unui alt contract cu titlu executoriu, in maximum o saptamana, de catre un... mai mult
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 13:06
Bancile au scos la vanzare sute de apartamente si case, insa clientii nu se grabesc sa le cumpere nici macar pentru preturi mai mici cu 25-35% din valoarea lor de pe piata. Marea problema e ca acestea sunt inca locuite, iar evacuarea proprietarilor este uneori prea dificila si poate dura chiar si cateva luni.Cea mai folosita metoda de vanzare a locuintelor executate silit este licitatia in care banca stabileste un pret de pornire. Totusi, locuintele nu se vand de la prima incercare, asa ca banca sau firma de leasing lanseaza o a doua licitatie in care pretul este semnificativ mai redus. Unele nu sunt vandute, insa, nici macar dupa trei sau patru termene.In prezent, BRD si BCR vand fiecare, prin licitatie, aproximativ 300 de terenuri, locuinte si spatii comerciale din tara, in timp ce Raiffeisen incearca sa isi recupereze banii din peste 100 de bunuri imobile.In Bucuresti, potrivit site-ului Executari.com, pretul de pornire al unui apartament cu doua camere din zona bulevardului Iuliu Maniu este de nici 45.000 de euro, dar cu aceeasi suma poate fi cumparat si un apartament cu trei camere pe Soseaua Alexandriei.Un apartament cu trei camere este mai scump pe Soseaua Oltenitei, pretul de pornire fiind de 73.000 de euro, in timp ce pe bulevardul Regina Elisabeta licitatia porneste de la 86.000 de euro.Executorii nu i-au iertat, insa, nici pe cei mai norocosi dintre noi. Firma TBI Leasing are la vanzare un apartament de 200 de metri patrati in nordul Capitalei in valoare de... mai mult
Joi, 02 Septembrie 2010, ora 12:39
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a dat unda verde executarilor silite. In perioada de criza, inspectorii ANAF au decis sa demareze actiunile de recuperare a restantelor marilor companii la bugetul consolidat, cifrate la putin peste cinci miliarde de lei, in scadere cu 17% fata de finele anului trecut.Reducerea a fost realizata si in contextul in care al doilea mare datornic, Remin, a intrat in insolventa. "Compania Remin Baia Mare a intrat in stare de insolventa, de aceea nu mai apare in lista", a precizat presedintele ANAF, Sorin Blejnar, citat de Mediafax.
Remin avea, pe 31 decembrie, datorii la bugetul general consolidat de 485 milioane de lei.
Impozitele, platite mai greu
Conform listei marilor datornici, pe 31 martie 2009, Compania Nationala a Huilei (CNH) a ramas pe prima pozitie cu datorii, la cele patru bugete, in valoare totala de 3,27 miliarde de lei.
La CNH nu s-a inceput procedura de executare silita intrucat compania se afla in administrare speciala. Pe lista marilor datornici la bugetul de stat, la care au inceput procedura de executare silita se regasesc AAA Auto (16.374 lei), Alprom (1,67 milioane lei), Apa Nova (10.000 de lei), Astra Vagoane Arad (7,58 milioane lei), Blue Air Transport Aerian (1,06 milioane lei), European Food (24 milioane lei), European Drinks (6,03 milioane lei), Electroputere (113 milioane lei) si Grup Servicii Petroliere (8,28 milioane lei).
De vehementa inspectorilor ANAF nu au scapat nici companiile de stat din... mai mult
Duminica, 03 Mai 2009, ora 01:14