BNR a aprobat regulamentul care plafoneaza dobanzile institutiilor financiare nebancare

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 20:20
920 citiri
BNR a aprobat regulamentul care plafoneaza dobanzile institutiilor financiare nebancare
Foto: Arhiva Ziare.com

Banca Nationala a Romaniei a aprobat modificarile la regulamentul 20/2009 si va impune institutiilor financiare nebancare costuri uriase cu capitalul in cazul in care depasesc anumite limite ale dobanzilor la creditele de consum.

Totodata, BNR vrea sa treaca sub supraveghere directa mai multe IFN, schimband conditiile prin care sunt obligate sa intre in Registrul special de evidenta. Unele companii, precum Provident Financial, activa pe piata creditelor de valori reduse, reuseau sa se fereasca de supravegherea prudentiala a bancii centrale prin transferarea creditelor sub pragul legal inaintea perioadelor de raportare, au declarat pentru Profit.ro mai multe surse.

Vezi si BNR vrea sa schimbe regulile pentru IFN-uri. Patronii ameninta ca trimit in somaj peste 10.000 de oameni

Regulamentul a fost modificat in sedinta de marti, a confirmat pentru Profit.ro Dan Suciu, purtatorul de cuvant al bancii centrale, care a adaugat ca a fost pastrata forma din proiect, in linii mari.

Modificarile impun o pondere la risc de 1.000% pentru creditele cu o dobanda anuala efectiva mai mare de 200% (in lei) cu scadenta de pana la 15 zile, pentru cele cu o dobanda mai mare de 100% cu scadenta initiala intre 16 si 90 de zile si pentru cele care depasesc de 10 ori rata dobanzii Lombard (3,25% in prezent), adica peste 32,5% pentru scadente peste 90 de zile.

Multe dintre institutiile de credit nebancare ce ofera imprumuturi pe termen scurt practica rate ale DAE peste acest nivel (chiar de cateva mii la suta in unele cazuri), chiar daca rata de dobanda nominala este sub prag. Motivul este acela ca DAE include si comisioanele si are o valoarea mai mare cu cat creditul este pe o scadenta mai scurta.

Decizia BNR duce la plafonarea de facto a dobanzilor, in conditiile in care institutiile de credit ar trebui sa puna capital mai mare de 10 ori decat suma acordata in cazul in care depasesc limitele descrise mai sus.

IFN care lucreaza cu persoanele fizice vor trebui sa-si regandeasca afacerile si sa selecteze mai atent clientii pe care ii finanteaza.

Unele institutii care acorda credite de valori mici nu recurg la executari silite in caz de neplata si acopera pierderile prin dobanzile ridicate. De cealalta parte, romanii cu nevoi financiare stringente si care nu pot apela la banci fie pentru ca au veniturile la negru sau sunt inscrisi in Biroul de Credite cu istoric negativ ar putea gasi mai greu finantare, chiar daca ar fi dispusi sa plateasca dobanzi mai ridicate... citeste mai departe despre "BNR a aprobat regulamentul care plafoneaza dobanzile institutiilor financiare nebancare" pe Ziare.com

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#BNR plafonat dobanzi IFN, #BNR dobanzi IFN , #Stiri Finantare