Romania urca un loc in clasamentul trimestrial al atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila, potrivit sutudiului EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungand pe pozitia 31, de pe locul 32 in editia anterioara.
Astfel, Romania isi imbunatateste pentru a doua oara consecutiv pozitia in topul EY, dupa ce in editia din februarie Romania a urcat de pe locul 33 pe locul 32.
"Modificarile continue in legislatie inca reprezinta pentru Romania un impediment in calea 'relaxarii' activitatilor investitionale din piata de energie regenerabila. Noul proiect legislativ aparut saptamanile trecute si care va intra in vigoare incepand cu 1 august 2014, daca va primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor indelungi discutii si aduce o gura de aer asteptata de marii consumatori de electricitate. Intre timp, proiectele operationale de energie regenerabila, 'investite' cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care inca primesc atentie din partea investitorilor privati si a bancilor", spun specialistii EY Romania.
In regiune, Polonia si Turcia se claseaza inaintea Romaniei in topul EY, ocupand pozitiile 27 si, respectiv, 20, in timp ce Ucraina si Grecia se situeaza in urma Romaniei in acelasi clasament.
SUA au sanse sa isi mentina parcursul de pana acum, daca fac fata incertitudinilor din piata locala
Cu o piata de energie solara sanatoasa, cu o reducere impusa de 45GW pe zona energiei generate din carbune... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 13:09
Romania ocupa locul 13 intr-un top care masoara atractivitatea pentru investitori a proiectelor de energie regenerabila din 40 de tari, pastrandu-si pozitia detinuta in anul anterior.
Romania se afla inaintea unor tari ca Polonia, Turcia, Spania si Austria, potrivit raportului Renewable Energy Country Attractiveness Indices, realizat de Ernst & Young.
Raportul prezinta si atractivitatea investitiilor in functie de tipul surselor regenerabile vizate. Astfel, Romania se situeaza in topul energiei eoliene pe locul 10 - la fel ca si in editia anterioara a raportului din noiembrie 2012 - dupa mari puteri economice ca Germania, China, Statele Unite, Marea Britanie si Franta.
In privinta energiei solare, Romania se situeaza in a doua parte a clasamentului, pe locul 24, dar inaintea Poloniei si Bulgariei.
Totusi, aceasta piata ar putea inregistra cresteri semnificative in anul 2013. Aceste proiectii sunt sustinute si de gradul avansat de dezvoltare a acestei categorii de proiecte, procesul mai simplu de autorizare decat la celelalte forme de energie regenerabila, durata de dezvoltare mai scurta, dar mai ales schema mult mai avantajoasa de sustinere a investitiilor in energie solara decat la celelalte forme de energie regenerabila.
Efervescenta segmentului solar a fost totusi usor temperata de anumite discutii din piata despre modificarea schemei:
"Din cauza discutiilor aparute in piata in legatura cu posibila modificare a schemei de sustinere a proiectelor de... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 10:59
Investitiile in energie regenerabila au scazut in trimestrul trei al lui 2012 cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 5% fata de trimestrul doi al acestui an.
Conform statisticilor Bloomberg New Energy Finance, este posibil ca 2012 sa fie primul an in care investitiile in energie regenerabila scad, de cand Bloomberg a inceput monitorizarea acestui sector in 2004.
Micsorarea investitiilor din trimestrul trei a fost cauzata de incetinirea cresterii acestui sector in India si Statele Unite, dar si de o finantare mai redusa a segmentului de energie eoliana, scrie Bloomberg.
Industria energiei regenerabila are de suferit pe fondul unui exces de productie, care a scazut pretul panourilor solare si al turbinelor eoliene, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii platesc mai putin pentru fiecare megawatt suplimentar provenit din energia regenerabila.
Trimestrul trei anunta o schimbare a localizarii principalelor investitii in "energie curata": "piete consacrate precum SUA, Europa si China incep sa iasa din lumina reflectoarelor, pe cand pietele noi din America de Sud, Asia si Africa iau avant", a afirmat Michael Liebreich, CEO New Energy Finance.
Cheltuielile SUA din acest domeniu au fost in trimestrul trei al acestui an de 7,3 miliarde de dolari, in scadere cu 28% fata de trimestrul doi, si cu 62% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si in India investitiile trimestrului trei s-au redus cu 60% fata de perioada echivalenta a anului 2011.... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 13:35
Romania ocupa locul 13 la nivel mondial in ceea ce priveste atragerea investitorilor pentru derularea de proiecte de energie regenerabila, a declarat joi Dan Simion, director general al Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS).
"Romania se afla pe locul 13 in lume in ceea ce priveste atractivitatea investitorilor pentru proiecte in energie regenerabila. In afara faptului ca este in interesul nostru, ca se creeaza locuri de munca, pe plan international. Este un domeniu relativ nou si oameni tineri implicati. Sper sa ajungem si la o ecuatie de pret avantajoasa pentru consumatorul casnic", a precizat Simion.
Topul mentionat de oficial este a fost realizat de catre compania de consultanta Ernst&Young.
Clasamentul este condus de China, urmata de Statele Unite, Germania, India, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, Japonia, Brazilia, Australia, Suedia si Romania.
Dintre statele Europei Centrale si de Est, Polonia se regaseste pe locul 15, Ucraina pe 29, Austria pe 33, Bulgaria pe 36, iar Ungaria si Cehia pe 39, respectiv 40.
In prezent, potrivit datelor Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), in Romania sunt in derulare sapte proiecte fotovoltaice, iar valoarea acestora se ridica la 13 milioane de euro.
Proiectele, care insumeaza o capacitate instalata de 16,7 MW, sunt localizate in Constanta, Botosani, Suceava, Vrancea, Covasna, Brasov si Mehedinti.
Mai putina birocratie pentru finantarea proiectelor de energie... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 14:01
Romania s-a mentinut pe locul 13 in topul celor mai atractive tari pentru investitii in sectorul energiilor regenerabile, potrivit unui studiu Ernst & Young care arata ca dezvoltarea viitoare a acestei industrii depinde de "actiune imediata" pentru stimularea investitiilor pe termen lung.
"Succesul pe piata post-recesiune va depinde de actiunea imediata. Progresul notabil realizat de Romania in ultimii ani in domeniul energiei regenerabile a avut la baza atractivitatea data realizarii acestor investitii aici de legislatia certificatelor verzi. Insa de acum inainte planurile de investitii anuntate in energie vizeaza sectoarele traditionale ale productiei, in termocentrale si hidrocentrale. Companiile de utilitati au oportunitati la o alta economie de scara in aceste sectoare in tari precum India si China", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de compania de consultanta Ernst & Young (E&Y).
Astfel, "pentru a ramane in joc" si pentru a continua sa atraga bani in sectorul energiei, Romania ar trebui sa treaca imediat la construirea de programe coerente care sa faca aceste investitii atractive si, in acelasi timp, sa continue sa sprijine implementarea noilor tehnologii, cum ar fi serviciile energetice si retelele computerizate de energie, considera reprezentantii E&Y.
"Este necesara elaborarea unei strategii energetice clare, care sa stabileasca prioritatile pentru dezvoltarea celor mai competitive surse de generare a electricitatii si sa ofere mecanismele... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 11:37
Romania a urcat pe locul 13 intre cele mai atractive tari din lume privind investitiile in energie regenerabila, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat marti de Ernst & Young.
"Intrata abia de un an in topul celor mai atractive 40 de tari privind energia regenerabila, Romania urca inca trei locuri in acest clasament, in urma investitiilor masive in proiecte eoliene si a concretizarii proiectului legislativ privind certificatele verzi - aflat in asteptare inca din 2008. Desemnat in cadrul raportului drept unul din cele mai atractive proiecte legislative pe energii regenerabile, Legea 220/2008 a fost aprobata de Comisia Europeana si va fi aplicabila pana la sfarsitul anului", potrivit raportului.
Desi noua schema de certificate verzi va avea impact asupra tuturor proiectelor de energie regenerabila, se asteapta ca cele eoliene sa genereze cea mai importanta crestere. Daca in 2009, Romania producea doar 12 MW din energii regenerabile, capacitatea de productie a crescut spectaculos in 2010, la 464 MW, iar pana in septembrie anul acesta ea inregistrase un nou salt de 34%, atingand 623 MW.
"Acest salt in indicele calculat de Ernst & Young reflecta noile investitii masive in energii regenerabile atrase deja de Romania - CEZ a finalizat aproximativ 50% din proiectul Fantanele-Cogealac, ce va produce, pana la sfarsitul lui 2012, 600 MW si va fi cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa. In mod similar, Iberdrola a demarat in martie lucrarile... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 11:07
Consiliul Investitorilor Straini (CIS) estimeaza ca Romania ar putea atrage investitii de 5 miliarde euro in ceea ce priveste energiile regenerabile, in urmatorii ani, relateaza NewsIn."Investitiile in economie reprezinta o resursa prioritara de crestere. Estimarile CIS arata ca domeniul energiei regenerabile are potentialul de a atrage cel putin 5 miliarde de euro in urmatorii ani in Romania", potrivit unui anunt al consiliului.
De altfel, Consiliul Investitorilor Straini organizeaza miercuri o masa rotunda dedicata investitiilor in energie regenerabila.
CIS va prezenta cu aceasta ocazie punctul de vedere al membrilor sai privind actiunile prioritare pentru deblocarea investitiilor in domeniul surselor regenerabile de energie.
Consiliul Investitorilor Straini (CIS) este o organizatie ce reprezinta peste 125 de mari companii cu investitii totale de peste 36 miliarde de euro in Romania. mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 14:31
Ministrul interimar al economiei a declarat joi ca politica de privatizare a activelor din subordinea Ministerului Economiei (ME) va fi schimbata in sensul ca se va merge catre privatizarea calitativa, renuntandu-se la cea cantitativa practicata pana in prezent, informeaza NewsIn.
Adriean Videanu a declarat joi ca nu mai vrea sa vanda activele, ci vrea sa dezvolte bussines-uri noi.
"Daca voi putea sa dezvolt joint-venture-uri pentru dezvoltarea business-ului si nu de a instraina un activ, o voi face cu mare deschidere. Voi incerca sa atrag parteneri care sa vina cu bani pentru a dezvolta afaceri in conditiile pe care le vom negocia. Nu mai vreau sa vand active si nici companii", a spus ministrul de resort.
El a adaugat ca aceasta schimbare este incurajata si de faptul ca situatia economica actuala nu este potrivita pentru privatizarea de tip cantitativ.
Totodata Videanu a anuntat ca proiectele privind sprijinirea investitiilor in modernizarea si realizarea de noi capacitati de productie a energiei electrice din surse regenerabile se va deschide la 1 decembrie.
"De Ziua Nationala deschidem a doua sesiune de depunere de proiecte aferente acestei operatiuni", a spus Videanu, cu ocazia semnarii contractelor de finantare pentru primele 6 din cele 14 proiecte aprobate pana acum.
Cele sase proiecte au o valoare totala de circa 269 milioane lei, din care finantarea nerambursabila aprobata este de aproape 114 milioane lei. Beneficiarii sunt: Hidroconstructia,... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 15:31
EGL Romania intentioneaza sa investeasca in energii regenerabile, pentru a deveni producator de energie electrica, si isi face parc eolian de pana la 50 MW, a declarat, vineri, directorul general al companiei, Petre Stroe,precizeaza Newsin. "Strategia pe termen lung a companiei presupune implementarea de investitii in piata romaneasca: in energii regenerabile si in depozite de gaze. Ne gandim sa construim un parc eolian greenfield de 20-50MW, pentru care analizam patru posibile locatii. Am mai negociat si in trecut, insa nu ne-a convenit pretul. In doi ani, incepem lucrarile", a declarat Petre Stroe. Acesta nu poate estima cat ar costa acum acest proiect, intrucat anul trecut instalarea unui MW din energie eoliana costa 1,7 milioane euro, iar acum a coborat la un milion euro. De asemenea, directorul general al EGL Romania a mai spus ca in planurile companiei intra si investitia intr-o termocentrala brownfield de 80 MW, proiect pentru care se va asocia cu o companie. EGL Romania negociaza in prezent cu producatorul national de gaze Romgaz pentru constructia unui depozit subteran de gaze naturale, cu o capacitate de gaze de 300 milioane metri cubi, fie un depozit nou, fie marirea capacitatii unuia deja existent. Grupul EGL detine participatii, in Italia, in patru centrale pe gaze, pentru productia de energie electrica, cu o putere totala de 3.200 MW. De asemenea, EGL investeste si in Norvegia intr-un parc eolian de 400 MW, ce va fi implementat treptat pana in 2012,... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2009, ora 12:47