Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) solicita bancilor solutii concrete pentru clientii cu credite in franci elvetieni, pentru ca, desi la nivel declarativ acestea se arata deschise negocierilor cu clientii, au venit doar cu cateva cazuri rezolvate, a declarat, miercuri, presedintele institutiei, Marius Dunca.
"La nivel declarativ, bancile spun ca sunt deschise, spun: 'Consumatorii nu vin la noi, nu vin sa discute'. Si, iata ca i-am pus la aceeasi masa. Vreau sa vad cu ce solutii concrete vin bancile, ca pana acum doar si-au batut joc.
Am chemat si inainte bancile la negociere in institutie, au promis ca vin cu cele mai bune solutii pe care le au pentru toti consumatorii care sufera din cauza cresterii cursului, dar pana acum nu au venit cu nicio solutie. Au fost doar cateva cazuri pe care le putem numara pe degetele unei maini (...) Vreau sa vad solutiile, pentru ca pana acum si-au batut joc!", a explicat Dunca.
El a mentionat ca se astepta ca bancile ...citeste mai departe despre "Protectia Consumatorilor: Bancile sa vina cu o solutie, pana acum si-au batut joc" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 22:02
Clauzele abuzive sau neabuzive fac parte din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite, iar intr-un stat de drept cand semnezi ceva iti asumi, a declarat, miercuri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"E de glumit cand ai aproape jumatate din valoarea PIB-ului sub forma de economisiri in sistemul bancar? Cine isi permite sa glumeasca cu valoarea acestor lucruri? Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Intr-un stat de drept, cand semnezi ceva iti asumi. Faptul ca nu am inteles, nu am stiut cum e cu riscul valutar este, sa spunem, un argument.
Eu nu spun ca nu este un argument. Eu banuiesc ca persoanele care in urma cu cativa ani stateau ca o ciocanitoare, ne bateau la cap (ce avem cu creditarea in valuta, de ce aparem de fiecare data la televizor sau in presa si avertizam asupra creditarii in valuta) acum vin sa ne vorbeasca despre clauze abuzive. Vezi, Doamne, sunt persoane care n-au stiut ce riscuri isi asuma cand au luat un credit in franci elvetieni", a explicat guvernatorul BNR.
Acesta a precizat ca in Romania creditele in franci elvetieni sunt extrem de putine.
"Noi nu avem situatia Ungariei. Cautam sa gasim un echilibru intre deponenti si debitori. Exista o relatie intre ei. Nu ii punem fata in fata, dar in bilantul bancilor ei sunt pusi fata in fata. Pe tema aceasta in luna septembrie... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 14:30
Noul Cod Civil, ce va intra in vigoare la 1 octombrie, va influenta considerabil relatia dintre creditori si imprumutati, sustine casa de avocatura Reff & Asociatii, clientii urmand sa beneficieze de drepturi suplimentare, iar bancile vor dispune de instrumente noi pentru flexibilizarea creditarii. De asemenea, prin noul Cod Civil, o serie de clauze care se regaseau si pana acum in contractele de credit si de garantie primesc o reglementare legala, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.
Totusi, reprezentantii Ref si Asociatii avertizeaza ca anumite reglementari sunt neclare sau incomplete, atragand riscuri de interpretare de natura sa diminueze nivelul de protectie acordat de lege creditorilor garantati.
"Noul Cod Civil are un impact direct asupra termenilor contractuali si interpretarea lor in contractele de credit si garantie.
In plus fata de aspectele teoretice care vor impune o revizuire completa a documentatiei standard de credit si garantii pentru a se asigura validitatea acestora conform noului Cod Civil, va fi interesant de vazut impactul asupra negocierilor comerciale intr-o perioada care oricum nu este una usoara pentru comunitatea bancara", a declarat, intr-un comunicat, Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii.
La randul sau, Simina Mut, managing associate in cadrul Reff & Asociatii, arata ca atat bancile, cat si imprumutatii trebuie sa analizeze in detaliu impactul noului Cod... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 07:25
Societatile financiare bancare si nebancare vor fi obligate sa afiseze in interiorul unitatilor, la loc vizibil, pe ecran TV, informatii despre drepturile si obligatiile consumatorilor, explicatii privind termenii specifici domeniului financiar-bancar, precum si date furnizate de ANPC, informeaza NewsIn."Informatiile trebuie sa fie redactate in mod clar, concis, vizibil, usor de citit si cu caractere de aceeasi marime", se mentioneaza intr-un ordin emis de presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu, publicat in Monitorul Oficial. Totodata, informatiile trebuie sa fie prezentate astfel incat sa nu induca in eroare consumatorii.Potrivit documentului, prezentarea informatiilor mentionate se va face pe intreaga suprafata a ecranului, cu exceptia benzii scroll, la intervale de 45 de minute, cu durata de 15 minute.
De asemenea, institutiile bancare au obligatia sa asigure, permanent, un spatiu sub forma de banda scroll, pe care se vor derula informatii referitoare la pretul aferent produselor financiare oferite consumatorilor, in principal: comisionul de administrare a contului curent, comisioanele de retragere la ghiseu si ATM, comisionul de depunere, comisioanele aferente serviciului de internet banking, valorile indicilor de referinta utilizati in contractele de credit, dobanzile acordate la depozite si alte produse de economisire."Sunt supuse prevederilor prezentului ordin societatile financiare bancare si nebancare,... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 18:45
Clientii nemultumiti ai bancilor vor sa apeleze la parlamentari sau Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constitutionala decizia deputatilor din Comisia de Buget in legatura cu aplicarea ordonantei privind creditele doar la contractele semnate dupa intrarea in vigoare a actului normativ, informeaza Mediafax."Este pur si simplu o etapa in desfasurarea unui proces pentru ca dupa ultima sedinta era oarecum previzibila aceasta atitudine a unor deputati prezenti in aceasta comisie.
Mai departe o sa incepem si noi actiunile noastre, prin intermediul dumneavoastra (presei - n.r.), cu ajutorul altor deputati sau chiar al Avocatului Poporului sa contestam la Curtea Constitutionala acest proiect de lege si mai ales acest articol care spune ca prevederile acestei ordonante nu se aplica contractelor in derulare", a declarat Silviu Adascalitei, reprezentantul grupului clientilor nemultumiti ai bancilor.
El considera ca articolul care prevede aplicarea OUG 50 doar la creditele noi incalca 11 articole ale Constitutiei, de exemplu in legatura cu aplicarea legii si principiile generale de drept comunitar.
"Acest articol poate fi lejer contestat la Curtea Constitutionala. Sunt incalcari evidente. De exemplu avem articolul 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care spune ca in statele membre toti cetatenii sunt egali fara discriminari.
Acest articol este coroborat cu protocolul 12 care vine si intareste si spune ca indiferent de motiv nu pot sa existe discriminari... mai mult
Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 15:49
Razboiul clientilor cu bancile s-ar putea termina prost pentru ambele parti. Clientii vor depinde de lungul drum din justitia romaneasca, iar bancile de deciziile administrative ale politicienilor. In al 12-lea ceas, partile combatante ar trebui sa gaseasca o cale de mijloc.Divergentele dintre clienti si banci au ajuns pe pozitii ireconciliabile. Mai exact, conflictul se va transa in instanta, clientii creand deja grupuri, mai mici sau mai mari, care au facut primele demersuri pentru a chema in judecata unele banci care opereaza in Romania.
Cand lucrurile merg atat de departe si sunt de o asemenea amplitudine (este vorba despre un numar de 15.000 de clienti care formeaza grupurile de nemultumiti, iar cifra continua sa creasca) avem, cu siguranta, un set de probleme care tin de mai mult decat de simpla aparitie a unui act normativ.
Cu alte cuvinte, bulgarele de zapada s-a pornit, iar felul in care va fi transpusa in lege Ordonanta nr. 50/2010 (ordonanta aflandu-se, in acest moment, in Parlament) aproape ca nici nu mai conteaza.
Litigiile, conflictele dintre clienti si banci, raman pe agenda si ele vor trebui solutionate intr-un fel sau altul.
Ganditi-va ca, in Romania, in acest moment, nu exista nici un alt sector economic care sa creeze un numar atat de mare de litigii intre clienti si operatorii economici. Din acest punct de vedere, avem de-a face cu cea mai mare revolta a consumatorilor de dupa anul 1990.
Aceste constatari trebuie facute pentru a intelege ca avem... mai mult
Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 23:37