Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Getin Holding a finalizat preluarea Romanian International Bank

Getin Holding a finalizat preluarea Romanian International Bank


Grupul financiar polonez Getin Holding a finalizat preluarea insitutiei de credit Romanian International Bank (RIB), devenind actionar cu drepturi depline, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

"De ieri (miercuri - n.r.) grupul polonez este actionar cu drepturi depline la RIB si a virat tot ce trebuia sa vireze ca banca sa intre in limitele de prudenta impuse, astfel problema s-a rezolvat", a afirmat Cinteza la un forum bancar.

Surse din piata bancara au declarat in luna octombrie ca Romanian International Bank va fi preluata de grupul financiar polonez Getin Holding, prezent pe pietele din Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si controlat de omul de afaceri Leszek Czarnecki.

RIB era controlata de Daniel Roberts si fosta sa sotie, Florina Roberts, cetateni americani. Cei doi detineau fiecare cate 44,7% din actiuni.

La 31 decembrie 2012, cota RIB in sistemul bancar in functie de volumul activelor era de 0,12%, banca situandu-se pe pozitia 36 in randul institutiilor de credit.

RIB are nevoie sa fie capitalizata

RIB are un capital social de 55,2 milioane de lei si a incheiat anul trecut cu pierderi de 10,8 milioane de lei. RIB are cea mai mica solvabilitate din sistemul bancar si trebuie capitalizata.

Institutia de credit are active de 436,4 milioane lei, 80.000 de conturi deschise de clienti si 34 de sucusale, potrivit Getin.

Grupul financiar polonez Getin Holding, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varsovia. Czarnecki detine in prezent 55,8% din actiunile Getin Holding.

Getin Holding are activitati in Polonia si Europa de Est, in domeniul bancar, al intermedierilor financiare, asigurarilor si al leasingului.

Grupul controleaza trei banci, Idea Bank, lider pe piata creditelor auto in Ucraina, Sombelbank din Belarus, concentrata pe imprumuturi de retail, si Kubanbank din Rusia. Getin mai detine in Rusia compania Carcade, prezenta pe piata leasingului.

Cu o avere estimata de Forbes la 1,4 miliarde de dolari, Leszek Czarnecki este unul dintre cei mai bogati oameni din Polonia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1501 ori