Pensiile pe card, afacere profitabila pentru banci, dar si pentru stat

Marti, 09 Ianuarie 2007, ora 10:25
5273 citiri

BCR ar putea emite 200.000 de carduri pentru pensionari. Comisionul este de opt ori mai mic decat in cazul Postei. CEC si Bancpost au atras doar 9% din totalul pensionarilor.

BCR, CEC si Bancpost au fost autorizate pentru a distribui in 2007 pensii prin intermediul unui cont de card. " BCR isi propune ca in 2007 sa atraga in jur de 200.000 de clienti pensionari", estimeaza Ion Matei, director executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din cadrul BCR. Potrivit acestuia, posesorii cardului vor beneficia de comision 0 atat pentru retragerile de numerar, cat si pentru tranzactiile la comercianti.

Pe de alta parte, spune Matei, BCR va incasa de la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale un comision de 0,15% din valoarea totala a trimiterilor de pensii prin card. Prin comparatie, Posta Romana percepe un comision de 1,3% din totalul pensiilor trimise.

Pe parcursul anului trecut, din cei 5.800.000 de pensionari inregistrati aproximativ 5.000.000 au primit pensiile prin Posta Romana, in timp ce numai 500.000 au avut deschis un cont la CEC sau Bancpost, singurele banci autorizate anul trecut pentru a distribui pensii.

In aceeasi ordine de idei, plata pe card a pensiilor ar pune umarul la cresterea gradului de intermediere financiara din Romania, aflat la cel mai redus nivel dintre tarile UE. Emiterea a 200.000 de carduri noi ar reprezenta o crestere cu peste 2% a numarului total de "plastice" emise (in 2006 numarul cardurilor din Romania a ajuns la aproximativ 8.700.000).

Pensie pe card la BCR...

Banca Comerciala Romana si Casa Nationala de Pensii au semnat o conventie prin care pensionarii vor putea sa primeasca pensiile in conturile curente sau pe cardurile emise de banca. BCR deschide contul de card sau contul curent pe numele clientului beneficiar de drepturi banesti la solicitarea acestuia sau, dupa caz, la cererea reprezentantului sau legal ori a mandatarului desemnat prin procura speciala. In situatia in care clientii beneficiari de drepturi banesti au deja carduri sau conturi curente deschise la BCR, virarea sumelor se poate face in aceste conturi.

Conventia a intrat in vigoare la 3 ianuarie, iar primul virament al pensiilor in conturi de card sau conturi curente pentru pensionarii care vor opta pentru aceasta modalitate de plata va fi efectuat in luna februarie 2007.

Daca pensionarul detine card sau cont curent la BCR, pentru a putea incasa drepturile banesti in aceste conturi, se prezinta la Casa Teritoriala de Pensii unde completeaza o cerere tip pentru virarea pensiei in cont de card/cont curent. Ulterior, unitatea bancara din raza teritoriala sau unitatea bancara unde are deschis contul curent va specifica pe formularul cerere codul IBAN. La solicitarea pensionarului, consilierul bancar ataseaza si un extras de cont.

...si la CEC

Si Casa de Economii si Consemnatiuni a reluat, incepand din 1 ianuarie, sistemul de plata a pensiilor in cont sau card bancar, au anuntat reprezentanti ai bancii de economii. CEC si CNPAS au semnat, in decembrie 2006, o noua conventie prin care sunt stabilite coordonatele acestei colaborari.

Orice pensionar care doreste sa primeasca pensia intr-un cont deschis la CEC va incheia un contract. Pentru pensionarii care vor opta pentru un card, CEC pune la dispozitie cea mai mare retea electronica de eliberare de numerar prin card din Romania, accesibila in aproape 1.400 unitati din mediul urban si rural.

Detinatorul unui card de debit CEC nu mai depinde de programul bancii, avand acces permanent la pensia proprie. Banii pot fi retrasi de la bancomatele CEC, fara comision, sau ale altor banci, cu comision. De asemenea, posesorii de carduri pot face si plati la comercianti. In prezent, peste 400.000 de clienti au conturi de plata a pensiei deschise la CEC.

In 2006, Posta a incasat 65 milioane euro din plata pensiilor

Posta Romana a incasat, anul trecut, suma de 230,3 milioane de lei pentru distribuirea pensiilor, conform Legii Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pentru 2006, ne-au informat reprezentantii institutiei.

In prezent, Posta distribuie 4.253.304 pensii platite din bugetul de asigurari sociale din totalul celor 4.789.000 de pensii. Raportat la un curs mediu de 3,5 lei/euro, rezulta ca Posta Romana a realizat venituri de 65 milioane euro din comisioanele obtinute prin distribuirea pensiilor.

Serban Buscu

Curierul National