Creditele de nevoi personale si pentru electrocasnice - campul de bataie al bancilor

Miercuri, 06 Aprilie 2005, ora 10:58
1107 citiri

Creditele de nevoi personale si cele pentru electrocasnice vor fi si in 2005 campul de bataie al ofertelor bancilor "In cursul lui 2005, circa 850.000 de persoane intentioneaza sa apeleze la un credit pentru bunuri de folosinta indelungata, rezulta dintr-un studiu realizat de GFK", a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Potrivit studiului citat, bancile comerciale se vor lupta anul acesta pentru aproape 2.750.000 de noi clienti care se vor adauga romanilor care platesc deja rate la banci. Dupa creditele pentru electrocasnice, urmatoarea optiune a romanilor in privinta produselor oferite de banci sunt creditele imobiliare.

In 2005, circa 740.000 de persoane ar putea apela la astfel de imprumuturi. Urmeaza creditele de nevoi personale, pentru care si-ar putea manifesta interesul 620.000 de persoane. In coada clasamentului privind interesul pe care-l starnesc ofertele bancilor in fata potentialilor clienti se afla creditele pentru masini si pentru vacanta, bancherii sperand ca cele doua tipuri de imprumuturi sa le aduca, in 2005, circa 500.000 de clienti noi.

In prezent, potrivit studiului realizat de GFK la comanda Raiffeisen, numarul romanilor cu credite la banci se ridica la peste 3.000.000 de persoane. Prin urmare, daca toate persoanele intervievate care si-au manifestat intentia de a contracta un imprumut vor bate palma cu institutiile de credit in cursul acestui an, bancile vor putea miza pe un numar dublu de clienti care figureaza cu imprumuturi, fata de 2004.

In acelasi timp, oficialii BNR se declara mai rezervati, preferand o crestere mai modesta a datoriilor populatiei la banci.

"In 2004, gradul de intermediere financiara (ponderea creditului neguvernamental in PIB) a atins 17,5 la suta, fata de 15,9 la suta in 2003. Speram ca, in 2005, gradul de intermediere financiara sa atinga 19,2 la suta. Trebuie actionat cu prudenta ca sa nu punem in pericol tinta de inflatie si cea privind deficitul de cont curent", a declarat prim-viceguvernatorul BNR.

Leul - mai atractiv pentru depozite si credite decat valuta

Peste 40 la suta din romanii din mediul urban care doresc sa apeleze la noi servicii bancare in cursul acestul an prefera credite in lei, in timp ce ponderea celor care ar opta in continuare pentru un imprumut in valuta este de sub 20 la suta, se arata intr-un alt studiu realizat de data aceasta de INSOMAR si finantat de banca Romexterra.

Si pe partea de economisire, moneda nationala se dovedeste mai atractiva decat valuta. Astfel, din totalul romanilor care si-au manifestat intentia de a apela la servicii bancare in 2005, ponderea celor care ar dori sa-si creeze depozite in lei este de aproape 21 la suta, in timp ce depozitele in valuta atrag doar 8 la suta din potentialii clienti ai bancilor.

Bancherii mizeaza pe 100 mii de clienti ai creditelor pentru studii

Creditul de studii disponibil prin bancile romanesti permite ca din ce in ce mai multi tineri sa studieze la universitati celebre din strainatate. Finantarea include plata pentru taxele de studii, cazarea, transportul si cheltuielile de intretinere, iar suma care se poate imprumuta e cuprinsa de regula intre 1.000 si 10.000 de dolari, euro sau echivalentul in lei.

Trebuie spus ca bancile tin cont de capacitatea de rambursare si de garantiile colaterale ale solicitantului. "Conform estimarilor, in Romania sunt aproximativ 100.000 de persoane care doresc sa isi continue studiile universitare sau postuniversitare si au nevoie de finantare pentru a realiza acest lucru", a spus Decebal Iacobai, marketing si sales officer in cadrul unei banci din Romania.

Conditia minima pentru obtinerea unui credit de studiu este ca solicitantul sa fie major, unele banci solicitand ca acesta sa aiba peste 25 de ani. De asemenea, in unele cazuri, se solicita un venit minim de 7,5 milioane lei, fiind luate in considerare mai multe surse: venituri din salariu, bonusuri, pensie, comisioane din vanzari, diurna, drepturi de autor, venituri din chirii si dividende, precum si venituri din profesii liberale.

Cea mai importanta garantie solicitata de banca o reprezinta cesiunea veniturilor familiei, la care se adauga si o garantie imobiliara in cazul imprumuturilor mai mari de 15.000 de euro. Cesiunea veniturilor implica posibilitatea ca, in cazul unei restante de maximum 90 de zile, banca sa puna sechestru pe o parte din salariu.

Clientul va suporta asigurarea imobilului sau a bunurilor care fac obiectul garantiei. Dobanda anuala pentru creditele de studiu variaza intre 7,95% si 12% pe an, in functie de moneda in care se acorda creditul. Rata si dobanda nu trebuie sa depaseasca 50% din veniturile nete ale imprumutatului.

Termenul de rambursare variaza intre 1-5 ani, in functie de perioada de studii, unele banci acceptand chiar ca plata sa se faca pana la varsta legala de pensionare