Pe 9 aprilie va avea loc, la Bruxelles, summit-ul UE-China, iar analistii economici se asteapta ca tonul Uniunii sa fie mai categoric, dupa ce Italia si-a anuntat saptamana trecuta intrarea in megaproiectul Belt and Road Initiative (BRI, sau Drumul Matasii).
Guvernul populist a semnat, cu ocazia vizitei presedintelui XI Jinping, 29 de contracte sau memorandumuri de intelegere, dintre care 10 se refera la proiecte economice cu o valoare de 2,5 miliarde de euro si un potential de inca 20 de miliarde de euro.
Suma in chestiunea italiana nu este impresionanta, dar semnalul si contextul au deranjat nu numai SUA, ci si Bruxelles-ul.
Italia devine prima tara G7 care participa la proiectul BRI, iar asta se intampla exact cand Europa incearca sa instituie un mecanism de verificare a investitiilor straine (tinta principala fiind China) si sa ajunga la o pozitie comuna fata de expansiunea coordonata de Beijing.
"Nu este o metoda buna sa discutam acorduri bilaterale privind noul Drum al Matasii", a spus presedintele Emmanuel Macron dupa reuniunea Consiliului European, care a avut loc tot la sfarsitul saptamanii trecute, iar Mark Rutte, premierul olandez, a fost chiar mai transant: "Sa nu fim naivi! Trebuie sa tineti cont de posibilitatea ca China, prin aceste politici, sa-si urmeze unele interese nationale. Asta poate fi o problema, dat fiind continutul acestor acorduri".
Temerea liderilor europeni este ca achizitiile chineze din UE nu sunt o simpla chestiune ce tine de... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 16:45
China a infiintat un fond de 10 miliarde de euro pentru investitii in Europa Centrala si de Est, a anuntat duminica banca chineza ICBC, transmite Reuters.
Fondul China-Central Eastern Europe va fi administrat de Sino-CEE Financial Holdings, o companie infiintata de banca in acest an.
Compania a fost lansata in mod oficial de premierul chinez Li Keqiang, sambata, in timpul unei vizite la Riga.
Fondul are ca obiectiv atragerea a 50 de miliarde de euro pentru finantarea unor proiecte in domenii precum infrastructura, productie high-tech si bunuri de consum, potrivit bancii.
Investitiile ar putea fi extinse in restul Europei si alte regiuni, daca vor fi relevante pentru China-Central si cooperarea Europei Centrale.
Fondul va fi sustinut de guvernul chinez, dar va functiona dupa principii de ...citeste mai departe despre "China pregateste investitii masive in Europa Centrala si de Est - trei domenii sunt vizate" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 12:10
Secolele XVIII si XIX au fost dominate de Imperiul Britanic. Porturile, drumurile si caile ferate au reprezentat scheletul si venele acelui gigant construit de britanici. I-au urmat imperiile politico-militare cladite in secolul XX de americani si sovietici.
Acum, pare randul Chinei sa-si extinda influenta asupra teritoriilor cunoscute. De la acapararea resurselor naturale din Africa, la construirea unor rute comerciale rapide, Beijingul dezvolta un adevarat imperiu global, remarca reporterii revistei Quartz.
Joc de puzzle
Aparent fara legatura intre ele, piesele puzzle-ului chinezesc raspandite pe intreg globul reflecta o strategie care, combinata cu activitatile ambitioase ale companiilor din China, ofera imaginea celui mai intins imperiu comercial cunoscut de omenire.
Tesatura de lucrari de infrastructura finantate si construite de chinezi include lucrari de porturi, diguri, autostrazi, aeroporturi si cai ferate raspandite in toata lumea.
Le poti intalni din Samoa pana in Rio de Janeiro, Sankt Petersburg, Jakarta, Vanuatu si din Arctica pana in Antarctica.
Multe sunt realizate pentru a deservi actualele campuri petrolifere, mine si alte afaceri sustinute de China, altele sunt investitii care premerg viitoarele afaceri pe care chinezii intentioneaza sa le realizeze pe respectivele piete.
Planul reflecta deopotriva o strategie bine conturata a Beijingului, cat si o frenezie comerciala de nestapanit. Firmele chinezesti se aventureaza pe piete fara a da... mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 17:59
Premierul Victor Ponta a anuntat ca, saptamana viitoare, Executivul va incepe redactarea unui calendar al implementarii proiectelor de investitii convenite cu Guvernul Chinei in luna noiembrie, cu prilejul summit-ului China - Europa Centrala si de Est.
"Saptamana viitoare incepem sa scriem calendarul pentru proiectele pe care le-am semnat cu investitiile din China, energie, transporturi, IT, agricultura. Deci, a trecut anul nou romanesc, anul nou chinezesc o sa vina acum, repede, dar trebuie ca tot ceea ce am semnat sa si facem", a spus Ponta la inceputul sedintei de guvern.
Premierul anuntase anterior ca evolutia proiectelor semnate cu China va fi analizata intr-o sedinta de guvern, in ianuarie.
"E foarte important ce urmeaza. Am semnat documente, am pornit lucruri importante. Ne dau, dar nu ne baga-n traista, motiv pentru care - acum e decembrie - in ianuarie, la un moment dat, in cursul unei sedinte de guvern, vreau sa facem o sedinta separata, cum se implementeaza proiectele pe care le-am semnat, care merg bine, care s-au blocat, ca sa le deblocam, ce reusim sa realizam din intentiile bune si din proiectele demarate, acela va fi intr-adevar lucrul care conteaza", a spus Ponta anul trecut, in prima sedinta de guvern desfasurata dupa Forumul economic China-Europa Centrala si de Est, precum si dupa intalnirile bilaterale avute cu premierul Li Keqiang.
Romania si China au semnat acorduri de colaborare pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic si... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 17:19
Companiile chineze sunt interesate sa investeasca in Romania, principalele proiecte unde si-au anuntat intentiile fiind din infrastructura, agricultura, energie si IT. In ciuda optimismului general exprimat, autoritatile au semnat, pana in prezent, doar niste memorandumuri. Insusi premierul Ponta a declarat ca Guvernul va analiza, abia in ianuarie, ce proiecte vor fi luate in considerare.
Premierul Chinei a vorbit, in discursul sustinut la Parlamentul Romaniei, despre parteneriatul romano-chinez, mentionand faptul ca cele doua economii sunt complementare.
"Romania si poporul roman au manifestat harnicia si intelepciunea manifestandu-se ca un tigru european si din Europa Centrala si cea de Est. China si Romania au economii cu avantaje complementare. China a devenit deja cel mai mare partener economic al Romaniei din Asia. China alege Romania ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrala si de Est si pentru cooperarea cu UE", a declarat premierul chinez Li Keqiang.
Business24 prezinta proiectele mentionate de premierul chinez in discursul sau de la Palatul Parlamentului:
Parteneriatul in agricultura - "Anul viitor China va importa din Romania aproape 5.000 de vite si in urmatorii zece ani importul va creste, piata chineza are o crestere din ce in ce mai mare".
Parcuri economice - "Cele doua parti vor sa construiasca impreuna parcuri economice comune. Regimul de vize oferit de guvern si memorandumul de promovare a investitiilor ofera conditii... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 18:05
Seful Guvernului celei de-a doua puteri a lumii a ajuns, astazi, la Bucuresti, pentru a participa la Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est. Evenimentul este privit cu sperante de autoritatile romane, avand in vedere apetitul chinezilor pentru investitii in infrastructura, energie si agricultura, dar si cu ingrijorare de Bruxelles, din cauza relatiilor comerciale tensionate cu Beijingul.
Delegatia economica a liderului chinez este impresionanta, atat la nivelul dimensiunii sale, numarand 300 de reprezentanti ai mediului de afaceri chinez, cat si ca forta investitionala.
Cum pot strica apele pe piata baietilor destepti
Chinezii s-au aratat interesati mai ales de investitii in domeniul energetic, Guvernul roman urmand sa prezinte, in cadrul acestei vizite, proiecte realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, investitie care se ridica la 6,5 miliarde de euro. Discutii cu China, pe marginea acestui proiect au existat si in trecut, insa reglementarile europene au impiedicat pana acum concretizarea unui acord.
De asemenea, chinezii mai sunt interesati de hidrocentrala Tarnita. Proiectul este unul strategic pentru sector, avand in vedere nevoia de echilibrare a sectorului energetic national, constructia avand rolul sa stocheze energia produsa noaptea de reactoarele de la Cernavoda, prin "urcarea" apei in baraj si producand energie ziua prin uzinarea acesteia, cand consumul de electricitate este mai mare.
Si proiectul centralei de la... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 13:25
Mai multi investitori chinezi sunt interesati sa investeasca in judetul Cluj, la combinatul Mechel Campia Tuzii, dar si in alte domenii precum constructia de masini agricole, energia solara si industria textila.
Directorul general adjunct al Departamentului de Comert din cadrul provinciei Shandong, Yan Zhaowan, care conduce o delegatie chineza aflata la Cluj, a declarat ca in judet "este un foarte bun mediu de afaceri".
"Companii chineze din Shandong sunt interesate in investitii din domeniul energiei solare, masini agricole, procesarea alimentelor si textile. In provincia Shandong, multe companii stiu foarte multe despre judetul Cluj", a spus Zhaowan.
La randul sau, prefectul judetului Cluj, Ioan Gheorghe Vuscan, a declarat ca vizita delegatiei chineze este una de raspuns la vizita oficialitatilor judetene din Cluj, facuta in octombrie 2012 in Shandong.
Vizita delegatiei chineze in judetul Cluj are drept scop stabilirea de parteneriate economice si identificarea unor oportunitati de investitii in judet, in domenii precum industria constructiilor de masini, productia de autovehicule, componente auto, masini-unelte si echipamente agricole, componente electronice si sectorul IT.
Programul delegatiei mai cuprinde vizitarea Parcului Industrial TETAROM si a Combinatului Mechel Campia Turzii.
Din delegatia chineza care viziteaza luni judetul Cluj fac parte reprezentati ai companiei de autobuze Zhongtong si din cadrul Shandong Changlin Machinery.
Companiile... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 14:38
Primul trimestru al lui 2012 nu s-a dovedit a fi prielnic nici pentru investitiile straine. Pana acum Europa era principalul nostru partener comercial. Ne va determina criza din zona euro sa ne indreptam atentia catre alti investitori cu potential economic mare?
Investitiile straine directe au totalizat in primul trimestru 425 milioane euro, in scadere fata de valoarea de 444 milioane euro din aceeasi perioada a anului trecut.
In opinia consultantilor contactati de Business24, exista diverse cauze pentru care invessitiile straine nu mai parieaza pe Romania, evolutia economica a tarii si masurile de austeritate luate fiindca doua din cele mai importante motive de retragere.
"O investitie, cand vine intr-o tara straina, se uita la situatia de pe piata si am vazut scaderi importante pe piata romaneasca in anul trecut. Acest lucru a influentat decizia investitorilor. Daca ne uitam la piata romaneasca ca si nivel de dezvoltare, vedem ca exista o problema, dar aceeasi problema o au investitorii si la ei acasa. E limpede ca au avut loc restructurari in interiorul companiilor, reorganizari si acum costurile sunt mult mai atent dramuite.
Acum, companiile sunt mult mai atente la pietele pe care se duc. Intre o piata cu forta de munca foarte ieftina, si aici ma refer la zone mai exotice in zona asiatica, sigur ca prefera o astfel de destinatie, daca este o companie care lucreaza in domeniul industrial", a declarat Constantin Rudnitchi pentru Business24.
Pe de alta... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 13:38
Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie, subiectul fiind discutat in intalnirea avuta, joi, de premierul Mihai Razvan Ungureanu cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.
Intalnirea a fost organizata la Varsovia, unde premierul Ungureanu participa la o reuniune de lucru a prim-ministrilor din tarile central si est-europene cu premierul chinez, Wen Jiabao, cu prilejul lucrarilor Forumului Economic "Polonia-Europa Centrala-China".
"A fost o discutie axata pe oportunitatile economice pe care le pot fructifica cele doua tari. Partea romana a venit cu o lista care cuprinde atat propuneri concrete pentru partea chineza, cat si directii strategice de investitie.
Trebuie sa remarcam deschiderea partii chineze pentru a analiza aceste propuneri si a le impartasi ulterior departamentelor speciale. In acelasi timp, exista o propunere agreata, prin care partea chineza sa vina cu un mecanism de finantare pentru diverse proiecte in parteneriat romano-chinez", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
El a aratat ca oficialii romani spera sa echilibreze balanta comerciala cu statul chinez si sa dezvolte relatiile turistic-culturale, sa identifice noi oportunitati de studii pentru romani in China si sa deschida piata romaneasca "pentru tot ce inseamna investitii chineze".
Surse oficiale au declarat ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:53