Cele mai "inteligente" orase din lume

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 16:49
7929 citiri
Cele mai "inteligente" orase din lume

Astazi, un oras "inteligent" trebuie neaparat sa fie "eco", in conditiile in care cresterea economica este din ce in ce mai des asociata cu poluarea. New York, Mexico City, Tokyo sau Londra nu se afla pe lista celor mai inteligente orase, asa cum ne-am astepta. Au pierdut meciul in favoare unor orasele mult mai putin cunoscute, dar mai "sanatoase".

Revista Forbes a intocmit un clasament al oraselor “inteligente”, pe baza unor criterii precum infrastructura, nivel de trai, dar si dezvoltare economica.

Aceste criterii exclud metropole precum New York, Mexico City, San Paolo sau Tokyo, care “sufera” de supraaglomerare, preturi imobiliare scandaloase si discrepante uriase intre venituri.

Orasele “inteligente” de azi au tendinta de a fi mai restranse, mai compacte si mai eficiente, precum Amsterdam, Seattle, Singapore, Curitiba (Brazilia) si Monterrey (Mexic).

Intre secolele 14 si 18, orasele cu dimensiuni modeste, ca Venetia, Antwerp sau Amsterdam, au dezvoltat capitalismul modern si au creat canale si cartiere “vibrante” care raman surprinzatoare si in ziua de azi.

Singapore se afla in fruntea clasamentului celor mai “inteligente”orase

Succesorul de astazi al Venetiei din secolul 15 este Singapore, o insula cu o gandire comerciala, condusa de un regim autoritar inteligent.

Cand si-a obtinut independenta in 1965, Singapore nu depasea nivelul economic al altor orase din regiune, ca Vietnam, Malaezia, Lagos sau Calcutta.

PIB-ul pe cap de locuitor era clasat mult sub cel al Argentinei, Greciei sau Mexicului.

Astazi, Singapore, cu o populatie de mai putin de 5 milioane de locuitori, se poate mandri cu un PIB mai mare ca al multor tari din Europa sau America Latina.

Alta data semi-analfabeta, populatia din Singapore are acum un nivel foarte inalt de educatie pentru o tara asiatica.

Aceste realizari de invidiat s-au realizat sub o conducere autoritara, insa pozitia strategica intre Oceanul Indian si Pacific alaturi de cateva investitii inteligente au dat roade excelente.

Aeroportul din Singapore este al cincilea din Asia ca dimensiune, iar portul orasului este al doilea centru comerical din lume, dupa Shanghai, ca volum de marfuri.

Toate acestea au facut din Singapore o “momeala” pentru companiile straine, peste 6000 de multinationale au filiale aici.

Pentru managerii straini, ingineri si oameni de stiinta, Singapore este  un mediu de afaceri placut si, cel mai important, predictibil.

Un studiu recent al Diviziei de Analiza Financiara din cadrul Bancii Mondiale claseaza Singapore pe primul loc in lume pentru usurinta cu care se fac afacerile.

Desi dezvoltarea a fost incetinita de recesiune, legaturile stranse ale orasului cu economiile din Asia de Sud, China si India prezic o recuperare puternica in urmatorul an.

Hong Kong, inca un avanpost al imperialismului britanic, ocupa anul acesta locul 2 in clasamentul Forbes. Anul trecut, Banca Mondiala a clasat zona pe locul 3 pentru usurinta de a face afaceri, comparativ cu “umilul” loc 89 pentru restul Chinei.

Atat timp cat comunismul din China ofera orasului Hong Kong o libertate mai mare decat pentru restul  tarii, zona ar trebui sa profite in continuare de bogatiile sale, printre care al treilea port comercial din lume, un aeroport excelent si o populatie cu inalte abilitati antreprenoriale.

Nu toate orasele “inteligente” sunt centre comerciale precum Hong Kong sau Singapore.

Locul 3 este ocupat de Curitiba. Acest oras brazilian este considerat inovator in toate domeniile, de la tranzitul rapid cu autobuzul, utilizat de aproximativ 70% din locuitori, pana la strategii complexe de dezvoltare economica.

Cu o populatie de 3,5 milioane de oameni, Curitiba este intruchiparea visului sud-american, fara violenta in masa, disfunctii de transport sau saracia tipica Americii Latine.

Programul orasului de a construi biblioteci electronice pentru locuitorii mai saraci a devenit un model pentru dezvoltarea oraselor din intreaga lume. Acestea sunt cateva dintre motivele pentru care Reader’s Digest a numit Curitiba cel mai bun loc pentru a trai din Brazilia.

In ultimele decenii, Monterey a trecut de la obscuritate totala la rangul de centru industrial major si ocupa un binemeritat loc 4.

Orasul de 3,5 milioane de locuitori are 57 de parcuri industriale, specializate in mai toate domeniile, de la chimicale pana la ciment si telecomunicatii
Monterrey are un PIB pe cap de locuitor de doua ori mai mare decat Mexic.

Amsterdam salveaza onoarea Europei

In capitala Olandei, tara cu traditie in tranzactii financiare,  isi au sediul sapte dintre cele mai mari companii din lume, printre care Philips si ING.

Taxele suportabile atat pentru companii cat si pentru angajatii straini sunt foarte atractive pentru mediul de afaceri.

Printre alte avantaje, Amsterdam se bucura de o populatie foarte bine educata si vorbitoare de mai multe limbi, de lipsa coruptiei politice, precum si de pozitionarea strategica, in inima Europei.

Acestor beneficii li se adauga existenta unui aeroport international major si proximitatea Rotterdam-ului, cel mai important port din Europa.

Pe locul 6 se situeaza Seattle.

Apropierea orasului de Oceanul Pacific a intretinut comertul cu Asia, iar cea mai mare hidrocentrala din Washington, situata in apropiere, ii asigura energie ieftina si ecologica.

Zona este de asemenea o ruta foarte importanta de export pentru produsele agricole din nord-vestul Pacificului si din Marile Campii ale Statelor Unite.

Houston, locul 7 in clasament, a dezvoltat o relatie stransa cu insulele Caraibe, iar faptul ca este unul dintre cele mai importante centre energetice din lume, combinat cu uriasul complex “Medica Center” si aeroportul international de care beneficiaza il situeaza printre orasele cu cea mai sanatoasa economie din Statele Unite.

Houston investeste de asemenea in energia eco.  Anul trecut, intre toate celelalte metropole, a fost cel mai mare cumparator de energie eoliana.

Charleston din Carolina de Sud si-a extins portul si centrele de productie, pastrandu-si neatinse atributele istorice.

Fostul golfulet industrial, Charleston a devenit un important centru aeronautic si ocupa astazi locul 8, intre cele mai inteligente orase. Aici se asambleaza celebrele Boeing 787. Aceasta oportunitate asigura localnicilor 12 000 de slujbe bine platite.

Locul 9, Huntsville din SUA, si-a intemeiat economia pe programul NASA de dezvoltare a rachetelor balistice.

Astazi, importanta acestui centru in industria aerospatiala este ridicata de noi investitii in domenii precum biotehnologia.

Kiplinger a clasat de curand aceasta zona ca cea mai importanta zona economica din Statele  Unite.

Orasul canadian Calgary, pe locul 10

Cum preturile pentru materii prime vor creste destul de mult in urmatorul deceniu, Canada are potential de a dezvolta cu succes cateva orase “inteligente”.

In ultimele doua decenii, Calgary a devenit cunoscut ca un oras important, in care isi au sediul foarte multe companii.

Astazi, in Calgary sunt construite 15% din toate cladirile de birouri din intreaga tara. Desi caderea pretului la petrol a afectat zona destul de tare, cresterea cererii de materii prime in Asia va revigora economia din zona pana anul viitor.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#eco, #economie, #hong, #inteligente, #kong, #orase, #singapore , #stiri ING