Reintoarcerea la vechii prieteni: Cum putem "profita" de puterea Chinei?

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 07:59
2345 citiri
Reintoarcerea la vechii prieteni: Cum putem "profita" de puterea Chinei?

Prietenia istorica dintre Romania si puternicul "Dragon Rosu" este din nou adusa in discutie, de data aceasta de premierul Mihai Razvan Ungureanu, care a subliniat importanta dezvoltarii relatiilor economice cu China.

Dorinta premierului vine dupa prezentarea raportului despre schimburilor comerciale, care arata ca relatiile bilaterale intre Romania si China au consemnat anul trecut fata de 2010 o crestere de 36,27% a exporturilor romanesti si de 8,24% a importurilor, valoarea totala a schimburilor comerciale situandu-se la 4,2 miliarde de dolari.

"Promovam si suntem deschisi pentru realizarea unor planuri de anvergura cu companiile chineze. Este vorba de proiecte prioritare in domeniul transporturilor, hidro-nuclear sau energetic", a precizat Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul unei conferinte organizate de CFA Romania.

Reintoarcea la vechii prieteni ar fi o situatie win-win pentru ambele state. Astfel, China poate beneficia de relatia cu statul roman pentru a se apropia mai mult de statele UE, iar Romania ar putea "profita" de puterea de investitie a statului chinez.

Cu toata ca in prezent peste 70% din exporturile romanesti sunt realizate in tarile membre UE, diversificarea exporturilor nu poate fi decat un lucru binevenit, considera Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL.

"Daca ne uitam care sunt zonele de interes pentru investitii masive finantate cu bani din China, ele sunt mai degraba tari din Africa, din America de Sud si poate tentative de a merge spre tari din Europa de Vest.

Destinatiile capitalului chinez pot fi explicate oarecum prin optiuni majore de politica externa ale autoritatilor chineze, dar Romania nu intra in acest exercitiu. In mod traditional, relatiile de natura politica dintre Romania si China au fost foarte bune, dar dincolo de asta este vorba si de atractivitatea economica pe care posesorii de capital din China o vad sau nu pentru o piata precum cea din Romania. Deocamdata, probabil ca nu sunt foarte atrasi", a declarat Claudiu Doltu pentru Business24.

Pe de alta parte, Andreea Paul, consilier pe probleme economice al primului ministru, declara pe blogul sau ca statul chinez reprezinta principalul partener de investitii din Asia, iar relatiile economice actuale dintre Romania si China plaseaza tara asiatica pe locul 5 in clasamentul societatilor comerciale cu participare straina la capital, dupa Italia, Germania, Turcia si Ungaria.

"La sfarsitul anului 2010, din cele peste 173.000 de societati comerciale din Romania cu participare straina la capital, mai mult de 10.000 de societati (5,8%) aveau participare chineza la capitalul social. Totusi, China urca de-abia pe locul 16 conform ultimelor date in ceea ce priveste capitalul social subscris, detinand putin peste 1% din valoarea totala a acestuia (318 mil. euro)", precizeaza Andreea Paul.

Cu toate ca exporturile romanesti catre China s-au majorat de la an la an, chiar si consilierul primului ministru recunoaste faptul ca nivelul este unul modest daca avem in vedere dimensiunea pietei chineze.

"China nu se regaseste nici macar in primii 20 de parteneri ai Romaniei la export. Principalele produse preferate de piata chineza sunt materialele crude, exclusiv combustibil (piei crude, cauciuc brut, fibre textile), cu o pondere de 40% din totalul exporturilor catre China si masinile si echipamentele de transport (33%)", mai spune Andreea Paul.

Totusi, companiile chinezesti nu "dau buzna" in Europa, in principal pentru ca "batranul" Continent are o birocratie "sosificata", chiar fata SUA. Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-China declara in urma cu doar cateva luni ca mari investitii ale chinezilor nu pot exista fara acorduri luate la nivel politic. "Daca nu e o intelegere politica nu se poate face nimic", spunea Gabriel Ghelmeceanu.

Cu toate acestea, Claudiu Doltu spune ca la nivelul UE si implicit al Romaniei nu exista nicio reticenta care sa fie exprimata prin decizii de natura politica sau de natura comerciala pentru stoparea investitiilor chineze. In spatele acestei perceptii se ascunde de fapt teama de concurenta.

"Pana acum, Romania nu a parut sa fie o piata foarte atractiva pentru investitorii chinezi, poate cu exceptia incercarilor de a vinde anumite bunuri de larg consum sau bunuri industriale", mai spune Claudiu Doltu.

Infrastructura rutiera, pe mana chinezilor?

Despre proiectele marete ale chinezilor in infrastructura s-au spus vorbe multe si s-au adus laude pe masura. Podul Jiaozhou Bay din China a fost inaugurat in 2011 si este cel mai lung pod din lume suspendat deasupra marii. Constructia podului a inceput in mai 2007: are 36,48 km si a costat 14,7 miliarde de yuani, adica aproximativ 1,5 miliarde de euro.

In Romania, autoritatile au inclus in proiectul de buget pe 2012 fonduri de 1,8 miliarde de euro pentru infrastrcutura rutiera, echivalentul a 72% din totalul bugetului de investitii al ministerului de Transporturi. In plus, an de an, CNADNR a primit bugete de aproximativ doua miliarde de euro pentru constructia autostrazilor si reabilitarea drumurilor, insa rezultatele nu se vad.

Romania este, in prezent, codasa Europei la capitolul infrastructura. De altfel, chiar si Polonia a semnat acum trei ani cu chinezii de la COVEC contractul de construire a 50 kilometri de autostrada. Vecina noastra Ungaria a organizat in vara lui 2011 forumul regional de investitii Europa Centrala si de Est-China, unde a participat chiar si premierul chinez Wen Jiabao, iar cele doua tari au semnat cateva acorduri importante de cooperare economica.

"Romania este un stat membru al UE si prin urmare, cand vine vorba de lucrari publice, indiferent ca este vorba de infrastructura in transporturi sau de orice altceva, se aplica legea achizitiilor publice, o legislatie care nu presupune o discriminare pozitiva intre diferite tipuri de investitori. Toata lumea e libera sa vina la acest tip de licitatie. Faptul ca firmele chineze sunt reticente sau nu, ca sesizeaza oportunitati in aceste domenii, insa autoritatile nu au posibilitatea sa faca discriminare pozitiva pentru un investitor sau altul.

Vremurile atribuirilor directe s-au cam dus. Nu vad o bariera pentru firmele din China care vor sa se implice in lucrari de infrastructura. Ramane de vazut daca nu cumva sunt bariere de natura informationala, culturala, de transparenta", mai spune Claudiu Doltu.

In 2011, potrivit statisticilor, in Romania existau aproximativ zece investitii mari chineze care totalizau 160 milioane de euro, ceea ce reprezinta un sfert din totalul investitiilor straine venite din partea asiaticilor, in total de 600-700 de milioane de euro.

Cea mai mare investitie chineza este de 40 milioane de euro, efectuata de China Tobacco International langa Buzau. Consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Paul, declara intr-un interviu Business24 ca delegatia romana prezenta la Beijing la a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Romano - Chineza de colaborare economica a inmanat in toamna lui 2011 documentatia pentru depunerea unei oferte angajante catre firma China Guangdong Nuclear Power Group. De asemenea, in cazul proiectului Termocentralei Doicesti sunt in plina desfasurare negocierile cu China Huadian Engineering Co.

Chiar si gigantul Bank of China, una dintre cele mai vechi banci din lume, intentiona, la un moment dat, sa-si deschida o sucursala in Romania. Cu toate ca nu s-a stabilit o data pentru intrarea Bank of China in Romania, consilierul economic al Ambasadei Chinei in Romania a declarat ca aceasta mutare va fi facuta cat de curand, in 2012.

#investitii chineze romania, #relatii bilaterale Romania China, #acorduri economice Romania China, #infrastructura romania , #Investitii economice