Chinezii vor, noi ne gandim daca putem. Guvernul va analiza ofertele Beijingului in ianuarie 2014

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 18:05
2034 citiri
Chinezii vor, noi ne gandim daca putem. Guvernul va analiza ofertele Beijingului in ianuarie 2014

Companiile chineze sunt interesate sa investeasca in Romania, principalele proiecte unde si-au anuntat intentiile fiind din infrastructura, agricultura, energie si IT. In ciuda optimismului general exprimat, autoritatile au semnat, pana in prezent, doar niste memorandumuri. Insusi premierul Ponta a declarat ca Guvernul va analiza, abia in ianuarie, ce proiecte vor fi luate in considerare.

Premierul Chinei a vorbit, in discursul sustinut la Parlamentul Romaniei, despre parteneriatul romano-chinez, mentionand faptul ca cele doua economii sunt complementare.

"Romania si poporul roman au manifestat harnicia si intelepciunea manifestandu-se ca un tigru european si din Europa Centrala si cea de Est. China si Romania au economii cu avantaje complementare. China a devenit deja cel mai mare partener economic al Romaniei din Asia. China alege Romania ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrala si de Est si pentru cooperarea cu UE", a declarat premierul chinez Li Keqiang.

Business24 prezinta proiectele mentionate de premierul chinez in discursul sau de la Palatul Parlamentului:

Parteneriatul in agricultura - "Anul viitor China va importa din Romania aproape 5.000 de vite si in urmatorii zece ani importul va creste, piata chineza are o crestere din ce in ce mai mare".

Parcuri economice - "Cele doua parti vor sa construiasca impreuna parcuri economice comune. Regimul de vize oferit de guvern si memorandumul de promovare a investitiilor ofera conditii favorabile pentru investitii si comert".

Proiecte de infrastructura- "Infrastructura din Romania are nevoie de modernizare iar China are aceasta forta, are instalatii avansate, tehnologia e nu numai sigura, dar si cu preturi mici. "Fabricat in China" a devenit cunoscut in intreaga lume. China a obtinut in anumite domenii capacitatea de fabricare a echipamentelor, care au prestigiu in intreaga lume. China si Romania sunt hotarate sa infiinteze grupuri de lucru pentru construirea de cai ferate de viteza mare si reactoare nucleare. Partea chineza sprijina intreprinerile chineze sa coopereze cu Romania in aceste domenii si incurajam institutiile financiare sa acorde sprijin pentru cooperarea cu Romania".

Schimburi culturale - "In al patrulea rand, sa construim o punte de schimburi culturale si inter-umane. Desi ne aflam la distanta mare, popoarele noastre sunt atat de apropiate. China va continua sa organizeze festivalul cultural chinez, festivalul primaverii chineze si salutam orchestra nationala din Romania sa viziteze China. China va continua sprijinul pentru instititul Confucius din Romania. Vom oferi burse pentru ca studenti romani sa candideze la burse din China in programul de 5.000 de burse pentru Europa Centrala si de Est."

"China ne da, dar nu ne baga si in traista"

Evolutia proiectelor semnate cu China va fi analizata intr-o sedinta de guvern, in ianuarie, deoarece partenerii chinezi "ne dau, dar nu ne baga-n traista", i-a anuntat premierul Victor Ponta pe ministri, in sedinta de miercuri a Guvernului.

"E foarte important ce urmeaza. Am semnat documente, am pornit lucruri importante. Ne dau, dar nu ne baga-n traista, motiv pentru care - acum e decembrie - in ianuarie, la un moment dat, in cursul unei sedinte de guvern, vreau sa facem o sedinta separata, cum se implementeaza proiectele pe care le-am semnat, care merg bine, care s-au blocat, ca sa le deblocam, ce reusim sa realizam din intentiile bune si din proiectele demarate, acela va fi intr-adevar lucrul care conteaza", a spus Ponta in prima sedinta de guvern desfasurata dupa Forumul economic China-Europa Centrala si de Est, precum si dupa intalnirile bilaterale avute cu premierul Li Keqiang.

El a cerut ministrilor care au proiecte cu China sa "mearga rapid si pragmatic" in directiile convenite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
Un antreprenor de succes este un antreprenor atent la detalii, care prețuiește calitatea mai mult ca orice în businessul său și care învață de fiecare dată ceva nou, indiferent că se...
#parteneriat China Romania, #conferinta China, #investitii china, #romania china , #Investitii