Cristina Hlusak, femeie de afaceri in SUA: Modelul american, aproape imposibil de aplicat in Romania

Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 00:00
6839 citiri
Cristina Hlusak, femeie de afaceri in SUA: Modelul american, aproape imposibil de aplicat in Romania

Cristina Hlusak este o femeie de afaceri cu o viziune aparte asupra a tot ceea ce inseamna management, echipa, analize financiare si succes. Romanca a renuntat la cariera in constructii pentru a pune bazele, in Las Vegas, unei firme ce-i ajuta pe manageri să abordeze o cale spirituală in afaceri.

"Am creat firma Natural Living Tree cu sediul in Las Vegas in 2008, cand am renunțat la cariera mea de consultant in construcții din Hong Kong. Imi petrec timp și in Romania, dar businessul principal este in Las Vegas", explica aceasta, intr-un interviu acordat Business24.

Cand a venit in Romania a adoptat practicile de afaceri americane, insă nu au funcționat, recunoaste aceasta. "A fost ca și cum m-am gandit la fotbal, fără să țin cont că fotbalul romanesc are alte reguli de joc decat cel american", completeaza femeia de afaceri.

Cariera in constructii ar fi putut fi extrem de banoasa, ce v-a determinat sa renuntati la profesia de consultant in acest domeniu?

De cand eram mică mi-am dorit o profesie plină de entuziasm și varietate. Astfel, in 1986, la Universitatea Tehnică de Construcții din București, mi-am inceput cariera in construcții - o carieră satisfăcătoare, care mi-a oferit o lume plină de posibilități. Atunci am simțit că această industrie a avut ceva pentru mine.

Eram tanără, luminoasă, ambițioasă, energică, creativă. Frecventam universitatea la seral, iar ziua puneam in practică tot ceea ce invățam. Caștigam in timp ce invățam. Nu mi-a fost ușor, dar am făcut totul cu pasiune. Tatăl meu a fost inginer. El m-a indrumat și m-a inspirat către această industrie care m-a ajutat să-mi construiesc viitorul. Imi place cariera in construcții pentru ca se bazează pe munca in echipă.

In Hong Kong am fost angajată in profesia de consultant in construcții și am avut șansa de a lucra cu profesioniști din intreaga lume. Mă mandream cu munca mea și vedeam rezultate in fiecare zi, intr-o comunitate vibrantă de la care invățam un nou stil de viață. Visam la o carieră lungă și vedeam oportunități nelimitate de a avansa in viață. Imi plăcea să lucrez cu oamenii, mă simțeam realizată și avem multe satisfacții.

Trăiam in Macau o viață plină de posibilități alături de alți expatriați, insă realitatea celor care trăiau acolo era alta. Realitatea celor care munceau in fabricile din China, condițiile lor de muncă, era alta. Am simțit nevoia de a face ceva pentru a crește gradul de conștientizare a condițiilor de muncă din China. Am simțit nevoia de a oferi un ajutor umanitar; nu pentru că aveam posibilități, ci pentru că știam ce inseamnă să nu ai posibilități.

Am simțit nevoia de a vedea lucrurile dincolo de concret și m-am intrebat: Ce aș fi făcut eu dacă aș fi fost intr-o situație similară? Dincolo de realizările mele, care este contribuția mea față de oameni, animale, Planetă? Și dacă aș putea face ceva, de unde aș incepe? Ce aș face concret?

Am inceput astfel să ofer un impuls de mai multă incredere echipei de muncitori din fabrica din Zhuhai, China unde lucram. Am inceput să-i ascult cu mai mult interes și să accept feedback-ul lor. Ei m-au inspirat de fapt. Privind-i cu admirație, am simțit o chemare interioară de a creea ceva nou, de a construi propriul meu drum pentru a-mi aduce contribuția față de toate oportunitățile care mi-au fost oferite.

In călătoria vieții mele, am ințeles scopul vieții mele. Răspunzand la intrebările relevante dintr-o conversație cu mine, am acordat atenție viselor mele și mi-am schimbat cariera, reinventandu-mă. Am avut incredere in mine, chiar dacă nu eram sigură de direcția pe care am ales să o urmez.

Spuneti-ne mai multe despre domeniul in care profesati acum.

Profesez intr-un domeniu de dezvoltare personală, profesională și spirituală. Ajut oamenii să-și urmeze pasiunea, calea sufletului, oferind diverse cursuri, ședințe individuale și produse specifice. Prin experientte și sugestii practice, printr-o abordare concretă sti operattională, bazată pe exemple sti demonstrattii, toate acestea ne ajută și ne permit să ne schimbăm gandurile, convingerile sti tiparele de viattă, acele tipare de viață care slăbesc exprimarea adevăratei noastre esentte, inclusiv pe plan profesional.

Caracteristica cea mai importantă a domeniului pe care-l profesez este scopul său. Fiecare dintre noi are un scop in viață, un dar unic, un talent special pe car il poate oferi altora, o misiune personală. Fiecare dintre noi are propriul set de teme și lecții de viață. In afara acestor misiuni personale, pe care toți le avem, alții au misiuni "globale", "universale", de a ajuta cu pasiune copiii, oamenii, animalele, plantele, de a se implica intr-o cauză sau mai multe, pentru beneficiul umanității, in general. Scopul principal al acestora este de a-i ajuta pe alții cu pasiune și iubire in tot ceea ce fac. Acesta este și scopul meu in domeniul in care profesez.

Sunt pasionată de ceea ce fac. Pun inimă și suflet in munca mea și atrag in mod natural oameni care au nevoie de ajutor. Imi ascult vocea interioară, sentimentele, care țin ritmul muncii mele cu entuziasm. In domeniul pe care il profesez acum, bucuria este scopul meu final.

Trebuie sa recunoastem ca nu este unul tocmai comun... Cum ati intrat in contact cu aceasta tehnica?

Acest domeniu nu este unul comun și nu este unul nou; a existat dintodeauna. Este un domeniu personal și cooperativ, o practică, in care eu văd o valoare. Așa cum există o valoare in practicarea notelor pe o chitara sau pe un pian cu scopul de a asculta muzică, acest domeniu pune in practică informattii sttiinttifice și educattionale cu scopul de a promova dezvoltarea personală, profesională și spirituală.

Nu mă dedic numai tehnicilor Theta Healing®. Theta Healing® este numai o ramură in domeniul pe care il profesez, domeniu bazat și pe spiritualitate, dar care nu interferează cu convingeri religioase, afilieri sau alte organizații. Nu există aspecte religioase in domeniul pe care il profesez.

Visul meu de a dezvolta o astfel de carieră, a fost și este pentru mine mult mai mult decat un simplu vis, este o inclinație a sufletului, o pasiune care a existat mereu in esența ființei mele. Este ființa noastră care determină gandirea și personalitatea, chiar dacă puțini dintre noi sunt conștienți de faptul că aceasta este fantana adancă in noi care ne călăuzește in mod constant.

Cei mai mulți dintre noi rareori dau atenție acestei esențe, dar dacă atingem această sursă, suntem intr-un mod natural, constant, pe o traiectorie in creștere - personal, financiar, emoțional și spiritual.

In 1998, cand studiam International Business, Afaceri internationale la UNLV, Universitatea din Nevada Las Vegas, chiar langă departamentul nostru, exista departamentul de Studii ale Conștiinței. Raymond Moody, directorul acestui departament, invita diverși autori la conferințe organizate in cadrul Universitatii, printre care și Dr. Brian Weiss. Subiectele prezentate aici m-au atras dintodeauna.

Inainte de a urma facultatea de constucții din București, am absolvit liceul de filosofie Iulia Hasdeu, din București. Atunci, interesul meu despre aspecte mai puțin abordate in discuțiile de zi cu zi, a inceput să se dezvolte din ce in ce mai mult.

De la colegii mei din cadrul Universității din Las Vegas am primit o carte, prima publicațe a Viannei Stibal, fondatoarea thenicilor Theta Healing®, scrisă in 2000 - Inalță-te și lucrează cu Dumnezeu. Mi-am dorit s-o intalnesc pe Vianna Stibal, insă atunci nu exista un website pentru aceste tehnici care se numeau Tehnicile Orion.

Am fost incantată să am posibilitatea de a cunoaște acești oameni minunați. Astăzi visul meu s-a implinit. Am creat firma Natural Living Tree™ și alături de colega mea Sonia Rossi, fonadtoarea firmei My Life din Italia, am organizat cursuri cu Vianna Stibal din 2008. In 2010 l-am revăzut cu mare bucurie pe dr. Raymond Moody la o conferință organizată de My Life in Italia, iar din 2011, in fiecare an, My Life, in parteneriat cu Natural Living Tree™ organizează in Italia cursuri cu Dr. Brian Weiss.

Sunteti fondatoarea firmei Natural Living Tree cu sediul in Las Vegas, asadar un antreprenor ca multi dintre cei care ne citesc. Este businessul dumneavoastra unul obisnuit, ca management? Va mai ocupati de sediul din State sau petreceti mai mult timp in Romania?

Am creat firma NATURAL LIVING TREE™ cu sediul in Las Vegas in 2008, cand am renunțat la cariera mea de consultant in construcții din Hong Kong. Imi petrec timp și in Romania, dar businessul principal este in Las Vegas.

Ca management, in structura afacerii mele din SUA există puține etape. Lucrez cu diferiți asistenți care se concentrează asupra diferitor sarcini. In Romania am contracte de colaborare cu diverși colaboratori și cu clinica ProVita din București, prima clinică din Romania care a acceptat ideea terapiilor alternative și complementare cu mult success.

Ce ne puteti spune despre modul cum se fac afaceri in SUA, in comparatie cu Romania?

Am studiat afaceri internaționale in Las Vegas. A ințelege cultura unei țări in afaceri, protocolul și eticheta, competențele interculturale și cunoștințele de bază, este un avantaj cu adevărat valoros. M-am născut in Romania și sunt mandră că sunt romancă.

Cand m-am intors in Romania insa, nu am avut de la nimeni sfaturi utile sau noțiuni importante a unor domenii-cheie pentru a evalua și a considera diferite aspecte inainte de a investi in Romania. Principalele diferențe culturale dintre SUA și Romania constau in stiluri de comunicare și atitudini diferite, care au la bază rădăcini culturale de credințe, valori, percepții, așteptări și ipoteze diferite.

Cand am venit in Romania am adoptat practicile de afaceri americane, insă nu au funcționat. A fost ca și cum m-am gandit la fotbal, fără să ținut cont că fotbalul romanesc are alte reguli de joc decat cel american.

Romania oferă multe oportunități; insă, din experiența mea, am observat că anumite relații sunt bazate pe individualism. In Romania am intalnit cațiva oameni cu alte valori, alte moduri de viață și de gandire, oameni carora le este greu să lucreze impreună, ca echipe eficiente.

In Romania am invățat că răbdarea este esențială și că este nevoie de mai mult timp pentru a inchieia o afacere comparativ cu SUA. Oamenii de afaceri din Romania sunt in general dornici să se adapteze, insă, in SUA, oamenii de afaceri sunt mai transparenți și mai puțin competitivi.

Am intalnit mulți oameni de afaceri romani care pun accentul pe bunele maniere și comportament și am mult respect și considerație față de oamenii harnici, muncitori și creativi pe care i-am intalnit in Romania.

Ce ne puteti spune legat de cifre: vorbim despre o cifra de afaceri? despre investitii financiare de-a lungul timpului? un eventual profit?... (Atat in State, cat si in Romania)

Am investit mult timp și bani in cariera și in afacerea mea. Am pus bazele tehnicilor Theta Healing® in Romania. Am studiat ani de zile aceste tehnici la Institutul de Cunoastere THInK® din Idaho Falls, SUA, investind mii de dolari in cursuri, cursuri pe care astăzi le ofer mai departe. Am investit mii de dolari in traducerea și in crearea materialelor, a manualelor, a site-urilor și ale primelor cărți Theta Healing®.

Sunt singura in Romania care a obținut un certificat de Master Theta Healing® și un Certificat de Științe Theta Healing® in 2009. Sunt mandra ca am facut parte din prima grupa cu Certificat de Master Theta Healing® si prima grupa cu Certificate in Stiinte Theta Healing® de la Institutul THInK® din SUA, certificate obținute de-alungul multor ani, cu multă dedicație, disciplină și devotament.

Am studiat și am investit de-a lungul timpului in tehnicile Theta Healing® fondate de Vianna Stibal, dar și ale altor autori, cum ar fi: Eric Pearl, Doreen Virtue, Dr. Frank Kinslow, Dr. Roy Martina, Dr. Brian Weiss, Dr. Richard Bartlett, Dr. Nicholas Caposiena, Anthony Robbins, Leon Nacson, Louis Hay, Rosemary Altea, Dr. Wayne W Dyre, JJ Doctors & Dr. D Hurtak, Konstantin Korotkov, Dannion & Kathryn Brinkley, Raymond Moody, Lynn McTaggart, Gary Quinn, Neale Donald Walsch, Vincent Bridges, Dan Winter, James Twayman, Gregg Braden, James Redfield, Marlene Lombardi, și mulți alții.

In ce masura v-au ajutat aceste tehnici in business pana acum? Ne puteti da un exemplu concret?

Inainte de a mă dedica acestor tehnici, defineam afacerea și succesul o implinire. Astfel, din dorința de a avea succes, am fost nemulțumită de propriul succes. Valorile primare in viața mea erau: cariera, afacerea și succesul. Astăzi, aceste tehnici m-au ajutat să conștientizez că viața interioară este la fel importantă ca viața exterioară; m-au ajutat să-mi reevaluez valorile primare in viață.

Valorile acestor tehnici m-au ajutat să ințeleg ce ține sufletul unei companii in viață, să imbrățișez contextul afacerilor cu mai multă incredere, intuiție, energie, ințelepciune și curaj. Aplicand aceste tehnici in business, am dobandit mai multă claritate și dinamism, oferindu-mi un profund sentiment de implinire și satisfacție.

Prin aplicarea acestor tehnici am creat un mediu de afaceri productiv, eficient și armonios, care a imbunătățit relațiile mele profesionale și personale cu colaboratorii și partenerii mei de afaceri. Aceste tehnici m-au ajutat să evaluez prioritățile și să gestionez eficient timpul, sporind astfel productivitatea și rentabilitatea.

Aceste tehnici m-au ajutat să-mi mențin pacea sufletească și să ințeleg că pacea și prosperitate sunt interconectate. Dacă intr-o companie nu este pace, nu este prosperitate; iar dacă nu este prosperitate, nu este nici pace.

Am ințeles aplicand aceste tehnici că efortul nu este de ajuns și că intuiția și abilitățile sunt componente importante intr-o afacere de succes. Intuiția vine din noi, este gandul potrivit la momentul potrivit, iar abilitățile noastre nu se bazează numai pe noroc. Dacă lipsesc abilitățile, calificarea, atunci nu poate fi vorba succes.

Aceste tehnici m-au invățat să apreciez lucrurile simple și oamenii. Afacerile inseamnă aprecierea față de oameni, pentru că oamenii sunt factorul cel mai importantă in orice afacere.

Daca ati putea dezvolta, in paralel, o alta afacere, care ar fi aceasta?

Dacă aș dezvolta in paralel o altă afacere, ar fi o afacere de import - export, deoarece practic activitatea mea in trei continente: America, Europa și Asia.

Ati tinut cursuri in Japonia, Macau, Hong Kong, SUA, Italia, Dubai, Liban, Iordania... Ce v-a determinat sa va reintoarceti in Romania?

Mi-a plăcut să predau cursuri in alte țări, să călătoresc, să explorez alte teritorii, să descopăr și să ințeleg alte culturi, obiceiuri, relattii și convingeri specifice dintre rase, dintre oameni.

Sunt fascinată de culturile străine și de gandirea la nivel global in afaceri. De aceea am ales să urmez facultatea de Afaceri internaționale din Las Vegas, să studiez alte culturi si modul de a le impleti pentru a contribui la o lume mai bună, mai responsabiliă față de tot ceea ce ne inconjoară. Imbrăttistez sti accept oamenii sti culturile din intreaga lume. Cred in solidarietate și in puterea de a conecta lumea din jurul nostru.

Predand aceste cursuri in alte țări, am avut șansa de a aplica concret ceea ce am invățat in Las Vegas. Contrar convingerilor mele anterioare, am descoperit că Statele Unite nu sunt centrul universului.

Reprezint Theta Healing® in Romania din 2008. M-am intors in țară pentru a aplica in mod activ tot ceea ce am invățat in alte țări și mi-am redescoperit rădăcinile, povestea familiei mele, a strămoșilor mei din generațiile trecute. Toată lumea are o poveste, un patrimoniu bogat, unic, genealogic.

Arborele™ reprezintă povestea vieții mele și un sprijin pentru alții; un sprijin din aceiași lume, dar cu o altă perspectivă - perspectiva multor experiențe trăite in diferite țări, din diferite cariere, aplicate concret in diferite culturi.

Cum i-ati ajutat pe oamenii de afaceri care au apelat la dumneavoastra? Ne puteti oferi, concret, exemple?

Am incurajat toți oamenii de afaceri care au apelat la mine să abordeze o cale spirituală in afaceri. Acest context poate părea contradictoriu, deoarece o afacere ineamnă "a face ceva", iar conceptul de spiritualitate inseamnă "a nu face nimic", a reflecta in tăcere. Spiritualitate incepe cu noi, din interiorul nostru și se reflectă in afacerea noastră. In business totul este posibil, dacă avem starea de spirit!

Businessul, spiritualitatea in afaceri, este legătura intre antreprenor, spiritualitate și afaceri, prezentă in toate activitățile personale și profesionale, in care convingerile și modul lor viață se incheie cu afacerea in sine.

Dacă afacerea in sine nu este prosperă, efectuăm impreună analize financiare cu instrumente spirituale:identificăm convingerile care pot duce la pierderi de timp, bani și motivație; analizăm afacerea cu instrumentele de management existente; facem o analiză financiară; discutăm despre aspectele controlului intern; planificăm strategic gestionare afacerilor, toate dintr-o perspectivă spirituală.

Am ajutat oamenii de afaceri să găsească timp să gandească lucrurile obiectiv și să ii incurajeze pe alții, să aplice un nivel sporit de conștientizare față de ceilalți, o atitudine mai pozitivă față de muncă, dezvoltare și progres și un grad mai mare de obiectivitate și echitate.

Am ajutat liderii să regăsească in ei increderea și pacea sufletească. Ca lideri este esențială atitudinea morală și dispoziția sufletească in business, față de angajați, față de clienți. Această atitudine oferă altora incredere.

Ati declarat ca va conduceti si viata personala pe baza de intuitie. Ce inseamna asta? Le recomandati si cititorilor nostri sa abordeze astfel viata lor personala, pentru a avea succes pe ambele planuri?

Cateva minute de liniște, de tăcere, ne ajută să atingem sursa de inteligență și intuiție. Cand suntem centrați, cand privim adanc in sinele nostru, cand suntem in contact cu ființa noastră interioară care ne inspiră și ne incurajează, cu acel sentiment de cunoaștere, fără nici un efort - de aici vine intuiția. Toți avem capacitatea de a experimenta aceast sentiment.

Imi conduc și viața personală ascultand această percepție intuitivă. Am incredere in intuiția mea, in vocea mea interioara, conștientizand emoțiile mele, conștientizand ce simte corpul meu, ascultand inima mea, in special cand trebuie să i-au anumite decizii.

Cu toții avem in noi acest nucleu independent de sensibilitate și ințelepciune, acest nucleu mai dezvoltat, mai maiestuos decat ne putem imagina - intuiția, ochiul misterios al sufletului. Dacă ințelegem mesajele sufletului nostru și dacă le folosim cu ințelepciune, acestea ne conduc la o mai mare libertate personală, la o mobilitate mentală imbunătățită, la niveluri ridicate de conștiință si creativitate si la succes pe ambele planuri.

Cum va gasiti dumneavoastra echilibrul intre profesional si personal?

Viața poate fi destul de agitată uneori; atat de mult incat nu reușim să găsim timp pentru noi, pentru cei dragi. Cand viața in afaceri devine exigentă, intr-un ritm rapid, stresant, ambiguu și haotic, cautăm răspunsuri bazate pe valori și modalități de realizare a echilibrului dintre viața profesională și personală, insă ințelepciunea noastră interioară este singura sursă care susține adaptarea și stabilitatea noastră pe termen lung.

Ca antreprenor, nu construiesc numai o afacere, construiesc o echipă, in timp ce mă concentreaz asupra familiei mele.Am ales această carieră pentru că imi place să lucrez cu oamenii. Sunt pasionată de ceea ce fac și ajut mulți oameni, sute, chiar mii. Pentru a păstra echilibrul insă, aleg să colaborez cu oameni buni, cu oameni cu care să evoluez impreună, cu oameni la fel de decisivi ca mine in colaborare.

Am obiective clare și valorific unicitatea mea. Dacă am o idee uimitoare, dificil de a o executa, cer ajutor. Dacă oamenii in care am avut incredere nu m-au ajutat, găsesc alte modalități de a obține suport. Nu trăiesc in trecut, cu regrete sau resentimente, chiar dacă experiențele trecutului m-au invățat mult. Nu imi place să discut despre eșec și nu amplific problemele; caut să le rezolv.

Privesc cu claritate activitatea mea, punctele mele puternice și dau celor din jur posibilitatea de a umple golurile, incurajandu-i.

Nu amestec energia profesională cu cea personală. Zilele mele libere sunt sărbători memorabile in care fac ceva nou pentru mine și pentru familia mea, de fiecare dată.

Profesional, definesc valorile cele mai importante cu caracter personal: sanatatea, familia, timpul. Personal, definesc valorile cele mai importante cu caracter profesional: afacerea, relațiile de calitate, banii.

Compar apoi aceste valori și dacă acestea nu sunt aliniate in mod semnificativ, iau decizii importante pentru a le echilibra. Incep cu lucrurile mărunte, cu definiția a ceea ce inseamnă echilibrul pentru mine, cu revizuirea a ceea ce este important pentru mine și pentru activitățile mele de viață.

Oamenii de multe ori mă intreabă, cum reușesc să fac toate aceste lucruri. Scriu bloguri in fiecare săptămană, predau, călătoresc, creez clipuri video, gestionez afacerea mea, ofer consultații la clinica ProVita din București, socializez pe rețele de socializare, citesc, gătesc, dorm sase-sapte ore pe noapte.

Am aceleași 24 de ore intr-o zi, insă in fiecare zi fac alegeri specifice care imi permit cu bucurie să profit la maxim de fiecare zi, să ma simt fericită și relaxată. Fac alegeri cu privire la activitățile și timpul din viața mea.

Gestionez in mod activ pierderea de timp și mă concentrez asupra timpului distractiv și productiv. Nu las alte persoane sau alte activități care nu mă ajută să-mi distragă atenția. Răman axată pe obiectivele mele, inconjoarată de oameni pozitivi, care cred in mine.

Nu mă obosesc dacă nu pot face toate lucrurile pe care mi le doresc. Se mai intamplă. Nu putem face chiar totul bine, dar lucrurile pe care le facem bine, de obicei, ne oferă o mare bucurie și necesită mai puțin timp. Să ne proiectăm viața pentru a satisface nevoile noastre și să recunoaștem cand să spunem NU oportunităților care sunt in afara dorințelor noastre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Cristina Hlusak, #Theta Healing, #antreprenoriat spiritual , #Manageri