FOTO Care sunt proiectele chinezesti cu sanse de reusita in Romania

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 07:03
2512 citiri
FOTO Care sunt proiectele chinezesti cu sanse de reusita in Romania
Contractele de investitii semnate la Bucuresti vor depasi valoarea initiala. Sursa foto: stirileprotv.ro

Companiile chineze sunt interesate sa investeasca in Romania, principalele proiecte unde si-au anuntat intentiile fiind din infrastructura, agricultura, energie si IT.

Guvernele Romaniei si Republicii Populare Chineze au semnat la Palatul Victori mai multe memorandumuri de intelegere la Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est.

Peste cinci miliarde de euro, investitii chineze in proiecte energetice

Companiile chineze vor sa investeasca in Romania peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice. iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor.

Chinezii sunt interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda cel mai mare proiect de investitii din istoria Romaniei, estimat la 6,45 miliarde de euro.

Romania si China vor pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare, pe baza unui memorandum semnat cu Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala pentru Energie din Chin.

O scrioare de de intentie a fost semnata de SN Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN),

Un alt proiect este cel al hidrocentralei de la Tarnita, care a necesita investitii de circa 1,3 miliarde de euro, iar statul roman cauta de mai multi ani investitori care sa participe la realizarea acestor proiecte.

Proiect Hidrocentrala Tarnita

Partea romana si partea chineza au agreat o Scrisoare de confort in vederea realizarii proiectului Cheap Tarnita Lapustesti, intelegere semnata de compania de proiect Tarnita-Lapustesti si de chinezii de la Sinohydro Corporation

Romania si China au parafat un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, semnat de Complexul Energetic Oltenia si compania chineza China Huadian Corporation. Investitorii chinezi sunt interesati si de reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la termocentrala Mintia-Deva.

Termocentrala Rovinari

Un acord a fost parafat intre Mingyang Wind Power Group si Romanian Paunescu Corporation pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export.

China intentioneaza sa importe oi din Romania

Chinezii intentioneaza sa importe oi din Romania, iar autoritatile romane cred ca potentialul de export este de 4-5 milioane de capete, avand in vedere potentialul existent de 14 milioane de capete, din care 9 milioane matca.

De asemenea, chinezii s-au aratat interesati si de importul de bovine, dar si de carne de porc din Romania.

Romania si China au parafat doua Protocoale de intelegere in domeniul sanitar-veterinar intre ANSVSA si AQSIQ, privind exportul de bovine pentru reproductie si exportul de carne de porc congelata in China.

Guvernul vrea sa relanseze Canalul Siret - Baragan, care va deveni cel mai important proiect de infrastructura in agricultura Romaniei din ultimii 20 de ani, cu o investitie estimata la 3,5 miliarde de euro, daca se ia in calcul evaluarea facuta in urma cu 10 ani.

Se cauta investitori pentru finalizarea canalului Siret-Baragan

Conform Oficiului National al Registrului Comertului, au fost infiintate in Romania 10.441 de societati chineze si societati mixte romano - chineze, la 30 iunie 2012, ultimele date disponibile, valoarea investitiilor chineze in Romania fiind de circa 410,7 milioane dolari, plasand China pe locul 18 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania.

Infrastructura rutiera si IT, domenii de interes pentru China

Companiile din China si-au manifestat interesul pentru proiecte de infrastructura rutiera, precum Centura Bucurestiului si Autostrada Craiova-Pitesti.

Centura Bucurestiului si Autostrada Craiova-Pitesti, proiecte de interes pentru chinezi

Pentru Autostrada Transilvania, companii din China si-au exprimat interesul inca din vara.

Romania si China vor elabora un studiu de fezabilitate pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic.

Un Memorandum de Intelegere intre Ministerul pentru Societatea Informationala din Romania si Huawei Technologies Co.Ltd, companie care vrea sa investeasca intr-un centru de dezvoltare in Romania peste 100 milioane de euro, pana in anul 2018.

Doua companii, interesate de Oltchim

Doua companii din China, Baota Petrochemical Group si Junlun Petroleum, s-au aratat interesate de privatizarea Oltchim si au semnat o scrisoare de intentie cu administratorii judiciari ai combinatului din Ramnicu-Valcea, aflat in insolventa.

Statul detine, care detine prin Ministerul Economiei 54,7% din actiunile Oltchim, a esuat anul trecut in incercarea de a privatiza combinatul chimic. Oltchim a intrat in insolventa in luna ianuarie a acestui an.

Schimburile comerciale romano-chineze, 3,3 miliarde dolari in primele 10 luni

Schimburile comerciale intre China si Romania s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari, in primele 10 luni ale anului 2013, potrivit datelor furnizate de Ministerul Comertului de la Beijing.

Investitiile chineze in Romania se ridica la 160 de milioane de dolari, in timp ce investitiile romanesti in China sunt de 280 de milioane de dolari.

Exporturile romanesti in China au crescut de la 360 de milioane de dolari, in 2008, la aproape un miliard de dolari, anul trecut.

La Summit-ul premierilor China-Europa Centrala si de Est, premierul Chinei a afirmat ca suma contractelor de investitii pe care companiile chineze le vor semna cu cele romanesti este "uriasa" si va depasi valoarea stabilita initial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania china, #investitii china, #investitii romania, #energie agricultura , #Agricultura