Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la minimul record de 0,25%, nivel la care se afla incepand din luna noiembrie, decizia bancii fiind asteptata de analisti.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% si, respectiv, 0%", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
Mentinerea ratei cheie a fost anticipata de toti cei 51 de economisti consultati de Bloomberg.
Anuntarea deciziei de politica monetara va fi urmata de o conferinta de presa sustinuta de presedintele BCE, Mario Draghi.
Banca Angliei a pastrat, tot joi, rata cheie la minimul record de 0,5%, iar valoarea programului de achizitie de obligatiuni prin care introduce lichiditati in piata financiara, la 375 miliarde de lire sterline. Dobanda de politica monetara a Bancii Angliei se afla la 0,5% din martie 2009. mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 17:05
Lira sterlina s-a depreciat vineri la minimul ultimelor patru luni fata de dolar, dupa ce Banca Angliei a indicat ca dobanda cheie nu va fi ridicata de la minimul istoric de 0,5% in urmatorii doi ani, in prima sedinta de politica monetara din mandatul noului guvernator, Mark Carney.
Lira sterlina a scazut vineri cu 0,5%, la 1,4997 dolari pe unitate. Astfel, lira a coborat sub pragul de 1,5 dolari pentru prima data de la jumatatea lunii martie, noteaza The Guardian.
Lira sterlina a inceput anul 2013 la un curs de 1,62 dolari.
Banca Angliei a indicat, joi dupa-amiaza, ca asteptarile pietei pentru o crestere a dobanzii de politica monetara in urmatorii doi ani sunt nefondate. Lira sterlina a inceput imediat sa scada.
Banca centrala a Marii Britanii a mentinut joi dobanda cheie la minimul istoric de 0,5% si a confirmat tinta de 375 miliarde lire sterline pentru programul de stimulare monetara a economiei, in prima sedinta de politica monetara a guvernatorului Mark Carney.
Carney, fost guvernator al Bancii Canadei, este primul strain numit la conducerea Bancii Angliei in istoria de peste 300 de ani a institutiei. El a fost incurajat de catre ministrul Finantelor, George Osborne, sa adopte o abordare mai proactiva fata de stimularea economiei. mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 12:08
Lira sterlina a scazut cu 1% in fata euro, la cel mai mic nivel din ultimul an, si cu 0,7% fata de dolarul american, in contextul in care guvernatorul Bancii Angliei si alti doi membri ai Comitetului de Politica Monetara (CPM) au sustinut cresterea masei monetare din Marea Britanie.
Sase membri ai acestui comitet au votat ca politica monetara sa ramana neschimbata, dar vestea ca trei membri ai CPM au fost impotriva i-a socat pe analisti, in special dupa avertismentul comitetului ca inflatia va depasi in urmatorii doi ani tinta Bancii Angliei de 2%, transmite Financial Times.
Lira sterlina se afla deja sub o mare presiune dupa ce investitorii au inceput sa vanda masiv moneda britanica pe fundalul temerilor privind reducerea ratingului pentru datoria engleza si inrautarirea situatiei economice din Regatul Unit.
Vanzarea lirei a reprezentat in ultima perioada una din cele mai populare activitati pentru fondurile speculative.
Politica monetara a Marii Britanii s-a pastrat neschimbata din iulie 2012, iar membrii CPM, inclusiv guvernatorul Bancii Angliei, au parut sa fi devenit neincrezatori in capacitatea institutiei de a stimula cresterea economica prin relaxare cantitativa. Banca Angliei a cumparat pana acum obligatiuni in valoare de 375 de miliarde de lire sterline.
Minutele intalnirii comitetului arata ca membrii acestuia au avut in vedere scaderea ratei dobanzii, dar toti cei noua membri au votat mentinerea acesteia la 0,5%. mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 13:45
Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a anuntat, joi, ca mentine rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric, respectiv de 0,75%.
Prin aceasta decizie se doreste pastrarea increderii investitorilor in zona euro, in conditiile in care rata somajului a atins un nou nivel maxim, in noiembrie, de 11,8%.
BCE a coborat la inceputul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice.
"Economia nu striga acum dupa o reducere a dobanzii. Medicamentul lui Draghi functioneaza, perspectivele economice s-au imbunatatit, minimul a fost atins, asa ca de ce sa reduci dobanda?", a declarat James Nixon, economist la Societe Generale Londra, citat de Mediafax.
Draghi a anuntat in septembrie un plan de achizitii nelimitate de obligatiuni ale statelor cu probleme de finantare de pe piata internationala. Niciuna din tarile cu dificultati nu a cerut, inca, sprijinul BCE, dar anuntarea programului a fost suficienta pentru a cobori costurile de imprumut ale unor tari precum Spania si Italia fara ca banca centrala sa intervina efectiv pe piata obligatiunilor.
Banca Angliei a anuntat, de asemenea joi, ca mentine dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,5%, unde se afla din martie 2009, iar plafonul programului de achizitii de obligatiuni la 375 miliarde de lire sterline. mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 16:51
Dobanda de politica monetara a Bancii Central Europene a ramas la 0,75%, un nivel minim record, confirmand astfel asteptarile analistilor din domeniu. Intr-o decizie similara, Banca Angliei a mentinut nivelul dobanzii cheie la 0,5%.
BCE a coborat la inceputul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice, anunta Mediafax.
Banca Angliei a mentinut de asemenea, joi, dobanda de politica monetara, dar si valoarea programului de achizitii de active la 375 miliarde de lire sterline.
BCE asteapta sa activeze un program de achizitii de obligatiuni imediat dupa ce Spania va cere ajutor financiar extern, potrivit CNBC. Banca a anuntat, in octombrie, ca este pregatita sa cumpere obligatiuni ale tarilor cu probleme de finantare, precum Spania si Italia, dupa ce acestea cer ajutorul fondului de urgenta al zonei euro.
Pana in prezent nicio tara nu a cerut activarea programului, insa anuntul BCE a fost suficient pentru a calma pietele.
Programul de achizitii nelimitate de obligatiuni ale tarilor cu probleme din zona euro, anuntat de BCE in septembrie, este conditionat de accesarea fondului de urgenta al zonei euro si de indeplinirea unor conditii stricte, care includ masuri de austeritate si reforme. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 15:48
Ungaria a majorat rata dobanzii de politica monetara, marti, cu 50 de puncte de baza, pana la 7%. Tot luni, Suedia si-a redus dobanda de politica monetara cu 0,25% pana la 1,75 de procente, dupa ce Banca Angliei si India isi anuntau mentinerea dobanzii-cheie in contextul ingrijorator privind criza datoriilor din Europa.
Ungaria a crescut rata dobanzii de politica monetara pana la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, dupa ce blocul monetar si Fondul Monetar International si-au suspendat discutiile despre un eventual pachet de salvare, amenintand ca va face presiuni asupra activelor locale.
Cu toate acestea, ministrul ungar al economiei a criticat decizia institutiei, spunand ca actiunea afecteaza "sanatatea" economiei Ungariei si vine in contradictie cu mersul lucrurilor in Uniunea Europeana.
Magyar Nemzeti Bank a ridicat dobanda de referinta cu 50 de puncte de baza, pana la nivelul de 7%, potrivit Bloomberg.
Oficialii au ridicat deja luna trecuta rata dobanzii pentru prima data din luna ianuarie pana atunci si spuneau, inca de pe atunci, ca sunt gata pentru o noua actiune, daca va creste riscul de inflatie.
Forintul s-a depreciat in 16 decembrie, cand UE si FMI si-au intrerupt negocierile cu Ungaria, dupa ce prim ministrul Viktor Orban a accentuat in declaratiile sale nevoia bancii centrale din Ungaria de independenta.
Marti, forintul s-a apreciat cu 0,9 procente pana la 300,54 forinti pentru un euro.
In cea de-a doua jumatate din 2011,... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 18:21
Pentru a proteja Marea Britanie de efectele crizei din Grecia, banca Angliei a mentinut dobanda cheie la nivelul minim record de 0,5%, transmite Mediafax, care citeaza Bloomberg.
Decizia marcheaza distantarea in continuare a Bancii Angliei de restul Europei in privinta politicii monetare.
Mentinerea dobanzii a fost anticipata de totti cei 51 de analisti consultati de Bloomberg, in timp ce, potrivit unui sondaj separat, sectorul financiar se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa majoreze, joi, dobanda pentru a doua oara consecutiv anul acesta.
Banca centrala a pastrat si programul de achizitii de obligatiuni la 200 de miliarde de lire sterline, decizie anticipata, de asemenea, de analisti.
Chiar daca inflatia s-a accelerat la 4,5%, mai mult de doua ori peste tinta bancii, investitorii nu se asteapta la o majorare a dobanzii inainte de mai anul urmator.
Economia britanica a crescut cu 0,5% in primul trimestru, dupa ce a scazut cu acelasi procentaj in ultimele trei luni din 2010.
mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 16:21
Banca Angliei va incepe sa creasca, din al doilea trimestru al anului viitor, dobanda de politica monetara, pentru a limita inflatia, estimeaza Confederatia Industriei Britanice, preluata de Bloomberg, anunta Mediafax.Comitetul de Politica Monetara al Bancii Angliei va majora dobanda cheie cu cate un sfert de punct procentual la fiecare trei luni incepand cu al doilea trimestru din 2011, pana la mijlocul anului 2012, se arata intr-un raport al Confederatiei. Ritmul de crestere va fi apoi accelarat, iar pana la finele lui 2012 indicatorul va ajunge la 2,75%, fata de 0,5% in prezent.
"Nivelul ridicat persistent al preturilor energiei si materiilor prime este un motiv de ingrijorare tot mai puternic, care ar putea insemna ca inflatia nu va incetini atat de rapid cum multi spera. Cresterea economica de la inceputului anului viitor va fi, probabil, foarte slaba si nu ne asteptam ca revenirea in sine sa-si mentina cursul", mentioneaza raportul.
Inflatia din Marea Britanie a accelerat la 3,3% in noiembrie, depasind limita guvernului de 3% pentru a noua luna.
Avansul preturilor de consum va trece cu mult peste obiectivul de 2% al bancii centrale anul viitor si va incetini sub acest nivel in primul trimestru din 2012, estimeaza Confederatia.
La finele lui 2012, inflatia se va situa la 2,4%.
Organizatia prognozeaza, de asemenea, ca economia ca creste cu 0,6% in ultimul trimestru al acestui an, urmand ca in urmatoarele trei luni sa urce cu 0,2%.
Pentru ansamblul anului viitor,... mai mult
Luni, 20 Decembrie 2010, ora 16:47
Banca Angliei a mentinut joi dobanda cheie la nivelul minim record de 0,5% si a anuntat ca nu va suplimenta programul de 200 miliarde lire sterline prin care sustinea piata financiara si economia Marii Britanii, inchizand, astfel, schema dupa 11 luni de functionare.
Inchiderea programului de lichiditate ar putea reprezenta revenirea la o politica mai normala, noteaza Reuters, precizeaza Mediafax.
Banca centrala britanica a cumparat active incepand cu martie 2009 in efortul de a sprijini economia. Programul de 200 de miliarde de lire si-a epuizat fondurile saptamana trecuta.
mai mult
Joi, 04 Februarie 2010, ora 15:13