Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marea Britanie se va confrunta cu o recesiune puternică în 2023, similară celei din Rusia. Prognoza unei reputate băncii globale de investiții

Marea Britanie se va confrunta cu o recesiune puternică în 2023, similară celei din Rusia. Prognoza unei reputate băncii globale de investiții

Contractia economica a Marii Britanii din 2023 va fi aproape la fel de profunda ca cea a Rusiei, activitatile fiind afectate o scadere puternica a nivelului de trai al gospodariilor potrivit asteptarilor economistilor citati de CNBC.

Goldman Sachs a prognozat in previziunile sale pentru 2023 o scadere de 1,2% a PIB-ului real al Regatului Unit in cursul acestui an, cu mult sub toate celelalte economii majore din G-10 (Grupul celor zece).

Scaderea va fi urmata de o expansiune de 0,9% in 2024, anticipeaza banca.

Declinul plaseaza Marea Britanie doar la o mica distanta fata de Rusia, despre care banca prevede o scadere de 1,3% in 2023, in conditiile razboiului din Ucraina si al sanctiunilor economice punitive din partea puterilor occidentale.

Contractia economica din Rusia va fi urmata de o expansiune de 1,8% in 2024, sugereaza cifrele Goldman.

Gigantul de pe Wall Street prognozeaza expansiuni de 1% in SUA in 2023 si 1,6% in 2024.

Germania ar urma sa inregistreze cea mai proasta performanta dintre marile economii dupa Rusia si Marea Britanie, cu o contractie de 0,6% in acest an si un avans de 1,4% in 2024.

Estimarile Goldman pentru Regatul Unit sunt sub un consens de piata care anticipeaza o contractie a PIB de 0,5% in 2023 si o expansiune de 1,1% in 2024.

Cu toate acestea, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a estimat, de asemenea, ca Regatul Unit va ramane semnificativ in urma altor natiuni dezvoltate in urmatorii ani, in ciuda faptului ca acestea s-au confruntat cu aceiasi factori macroeconomici contrari, apropiind Londra ca performanta mai mult de Rusia decat de restul G-7.

Zona euro si Regatul Unit sunt deja in recesiune, au conchis economistul sef al Goldman Jan Hatzius si echipa sa, deoarece ambele au suferit "o crestere mult mai mare si mai lunga a facturilor pentru energia destinata uzului casnic", care va duce inflatia la varfuri mai ridicate decat in alte tari.

Firma de consultanta KPMG a estimat ca PIB-ul real al Regatului Unit se va contracta cu 1,3% in 2023, pe fondul unei "recesiuni relativ superficiale, dar prelungite", inainte de a vedea o redresare partiala de 0,2% in 2024.

Banca Angliei a majorat dobanda cheie cu 0,50 de puncte procentuale, la 3,5%, in decembrie, pentru ca a urmarit sa controleze inflatia, care a incetinit usor in noiembrie, de la maximul ultimilor 41 de ani d ...citeste mai departe despre "Marea Britanie se va confrunta cu o recesiune puternica in 2023, similara celei din Rusia. Prognoza unei reputate bancii globale de investitii" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 640 ori