Marea Britanie: Rata somajului a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii 16 ani

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 08:07
1218 citiri
Marea Britanie: Rata somajului a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii 16 ani

Rata somajului din Marea Britanie a inregistrat in perioada septembrie-noiembrie cea mai mare scadere dupa 1997, la 7,1%, de la 7,4% in perioada august-octombrie, plasandu-se foarte aproape de nivelul de 7% de la care Banca Angliei a anuntat ca va lua in considerare majorarea dobanzii cheie de 0,5%.

Declinul ratei somajului a depasit cu mult asteptarile analistilor, care anticipau un nivel de 7,3%, relateaza The Guardian.

In urma informatiei, lira sterlina a urcat la cel mai ridicat nivel atins dupa 10 ianuarie 2013, de 81,81 pence pentru un euro, fiind ulterior tranzactionata la 81,87 pence pentru un euro.

Lira s-a apreciat totodata cu peste 0,5%

Lira s-a apreciat totodata cu peste 0,5%, la 1,6579 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins dupa 2 ianuarie.

Analistii considera ca Banca Angliei nu va majora prea curand dobanda de politica monetara, intrucat va astepta cresterea slariilor si extinderea redresarii economice.

Banca centrala ar putea insa sa modifice in februarie tinta pentru rata somajului la 6,5% si sa introduca si o conditie suplimentara, de crestere a salariilor, pentru ca dobanda cheie sa poata fie majorara, potrivit analistilor.

#marea britanie, #soma marea britanie, #reducere somaj , #Anglia