BCE loveste criza cu o prastie. Liderii europeni cer o bazooka

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 08:57
2457 citiri
BCE loveste criza cu o prastie. Liderii europeni cer o bazooka
Sursa foto: olx.ro

Banca Centrala Europeana ar putea fi obligata, mai mult sau mai putin voalat, de catre liderii europeni sa se implice in rezolvare crizei datoriilor. La summitul care incepe joi, BCE trebuie sa ofere mai multe solutii pentru stimularea creditarii bancare si pentru a lupta cu recesiunea.

Liderii europeni s-au aratat nemultumiti de felul in care institutia bancara europeana gestioneaza criza si de modalitatea pe care aceasta a ales-o ca sa protejeze tarile indatorate din zona euro, scrie Bloomberg

In opinia multor analisti, BCE foloseste minimul de efort si a fost comparata cu o "prastie", in condtiile in care zona euro cere disperata nevoia unei bazooka.

La summitul de joi, BCE ar putea reduce dobanda de politica monetara cu un procent ce variaza intre 0,25% si chiar 1%, cred 53 dintre cei 58 de economisti chestionati de Bloomberg.

BCE ar putea renunta la "criteriile colaterale" si ar facilita accesul bancilor catre finantare mai ieftina si catre imprumuturi pe termen lung, au precizat trei functionari din zona euro.

Situatia este cu atat mai disperata cu cat agentia de evaluare S&P a amenintat 17 state din zona euro cu retrogradarea, printre care Franta si Germania, considerate, pana nu demult, "stalpii economici" ai zonei.

Pe de alta parte, reprezentantii BCE au spus ca guvernele trebuie sa abordeze cauzele care au determinat turbulente in piete si ca trebuie sa aloce o atentie sporita pe relaxarea creditarii, in defavoarea cresterii achizitiilor de obligatiuni emise de statele indatorate.

Banca Angliei va mentine programul sau de achizitii de active si nu va schimba valoarea sa, aceasta ramanand la 275 de miliarde de lire sterline (aproximativ 432 de miliarde de dolari) si va lasa rata-cheie la 0,5%, mai spune un alt sondaj efectuat de publicatia amintita.

Cu toate acestea, Germania respinge propunerile ce vizeaza combinarea fondurilor de salvare a regiunii, a spus un oficial guvernamental german, care a preferat sa ramana anonim.

"BCE este arma suprema si trebuie sa ia parte la solutionarea crizei", spune Angel Gurria, secretar general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

"Folositi o prastie, unde este bazooka"? s-a mai intrebat acesta, retoric, facand aluzie la implicarea de pana acuma a BCE in solutionarea crizei datoriilor suverane.

Presedintele institutiei, Mario Draghi, a declarat, pe 1 decembrie, ca programul de achizitii de obligatiuni "nu poate fi decat limitat" si daca guvernele se vor orienta catre o uniune fiscala compacta, atunci "ar putea fi loc si de alte elemente".

#summit european criza zona euro, #summit zona euro, #masuri BCE zona euro , #Banci internationale