Summit UE: Decizie salvatoare sau moarte sigura?

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 23:07
2647 citiri
Summit UE: Decizie salvatoare sau moarte sigura?

Consiliul Partidului Popular European s-a incheiat. Urmeaza summitul UE, intalnire cruciala a liderilor europeni care va definitiva situatia zonei euro. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a subliniat faptul ca acest summit este ultima solutie a zonei euro. In caz contrar, euro poate muri. Liderii de la Bruxelles sunt asteptati sa sustina o conferinta de presa la ora 19.30 (ora 20.30, ora Romaniei).

In urma intalnirii, Franta si Germania ar trebui sa prezinte un plan de modificare a tratatelor Uniunii Europene, cu discipline bugetare mai stricte, menite sa recastige increderea pietelor din toata lumea.

Intre timp, pietele internationale "se clatina" in asteptarea unei decizii.

Business 24 va ofera cele mai importante informatii aparute in asteptarea evenimentului de la Bruxelles LIVE TEXT

22:47: Euro "prinde" incredere pe fondul delaratiilor liderilor europeni

Euro, care a fluctuat puternic joi dupa-amiaza, inainte de inceperea summit-ului, si-a recastigat "puterea" imediat dupa primele declaratii ale liderilor europeni, care s-au aratat determinati sa pastreze integritatea monedei unice.

Moneda euro este acum cotata la 1,3336 dolari, in scadere cu 0,57%, dupa ce atinsese o valoare scazuta de 1,3289. Sesiunea a ridicat moneda la 1,3460 dolari.

21:53: Austria: Trebuie sa recastigam increderea pietelor financiare

"Restabilirea increderii pietelor financiare din zona euro este un element cheie, iar acesta poate fi bifat doar daca aratam ca mecanismul de salvare este destul de puternic.

Pietele financiare se vor echilibra in momentul in care vor vedea ca avem suficient de multa putere", a declarat cancelarul Austriei, Werner Faymann, inainte de dineu.

Acesta a adaugat ca este dispus sa discute despre diferitele moduri in care se poate realiza acest lucru, insa modificarile aduse tratelor care reglementeaza UE si moneda unica ar trebui facute numai in cazul in care sunt insotite de disciplina fiscala stricta din partea tuturor membrilor.

"Avem nevoie de un scut care sa ne protejeze", a mai precizat acesta, cand a fost intrebat de fondul de salvare din zona euro.

21:37: Summit-ul ar putea acapara si weekend-ul

Cu toate ca liderii europeni ar fi trebuit sa inceapa dineul cu mult timp in urma, printre participanti sunt si intarziatii. Premierul Ungariei, Viktor Orban a fost ultimul care a sosit la dineu.

Multi se asteapta ca summit-ul UE sa dureze pana la 38 de ore. Delegatiei Germaniei i s-a transmis sa impacheteze suficiente camasi curate cat sa le ajunga pana duminica.

In cazul in care cineva ar fi sperat la o intalnire scurta, premierul finlandez, Jyrki Katainen a spulberat toate sperantele: "Va fi o intalnire extrem de grea. Nu stiu cat de mult va dura".

Prin urmare, e nevoie de multa rabdare. Summit-ul poate dura chiar si pana duminica.

20:38: FMI, gata sa intre in "lupta" pentru salvarea euro

Directorul FMI, Christine Lagarde, a spus, la sosirea pentru dineul de dinaintea summit-ului UE, ca institutia este pregatita sa intre in lupta pentru salvarea euro.

Lagarde a mai subliniat ca este nevoie de actiune "decisiva si coordonata".

20:37: Liderii europeni, criticati de reprezentantul Japoniei

Ministrul japonez al Economiei a anuntat, joi, ca guvernul nipon este dispus sa mareasca numarul de obligatiuni europene achizitionate, insa a criticat dur liderii europeni pentru felul in care trateaza criza datoriilor.

"Liderii europeni trebuie sa realizeze ca problema lor pune intreaga lume sub presiune"a precizat Motohisa Furukawa. Acesta a mai precizat ca problemele datoriilor suverane ale Europei reprezinta unui dintre motivele pentru care yenul este atat de puternic.

20:34: Belgia: Summit-ul se va finaliza cu o solutie unificatoare pentru Europa

Noul premier al Belgiei, Elio Di Rupo, a precizat joi seara la Bruxelles ca ultima runda a discutiilor despre riza datoriilor se va finaliza cu o solutie unificatoare pentru Europa.

"Acesta este un summit foarte important. Trebuie sa gasim o solutie pentru tori cetatenii europeni, o solutie de durata care sa ofere solidaritate intre statele membre si cetateni", a precizat acesta inainte de inceperea summit-ului UE.

Unii lideri europeni si-au aratat insa ingrijorarea fata de propunerile de integrare a politicilor fiscale doar pentru cei 17 membri ai zonei euro, masura care ar putea instraina unele tari din UE, in special pe cele care nu folosesc moneda euro.

20:27: Merkel: Noul tratat european va "lega" mai strans cei 17 membri ai zonei euro

Liderii europeni trebuie sa restabileasca credibilitatea monedei unice prin modificarea normelor care reglementeaza UE, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, inainte de inceperea summit-ului UE.

"Moneda euro si-a pierdut credibilitatea, iar noi trebuie sa o restauram. Trebuie sa fie clar ca acceptam o integrare mai puternica intre cele 17 statele membre ale zonei euro", a mai subliniat aeatsa.

Cancelarul german s-a aratat inca o data in favoarea shimbarii tratatului pentru a permite o cooperare economica mai stransa intre cei 17 membri ai zonei euro, insa a subliniat faptul ca noul tratat va fi la fel de important si pentru celelalte 10 state membre ale UE.

In plus, cancelarul german a mai precizat ca institutii precum Comisia Europeana si Curtea Europeana de Justitie ar trebui sa aiba o mai mare responsabilitate.

"Pe viitor, ne vom concentra asupra unui pachet de masuri care va aduce stabilitate Uniunii", a mai precizat aceasta.

20:19: Marea Britanie la summit: Ne vom proteja interesele nationale

Marea Britanie isi va proteja interesele nationale in cadrul urmatoarelor 24 de ore,a tinut sa sublinieze premierul britanic, David Cameron, in drumul sau spre summit.

"Acestea sunt discutii importante si, intr-adevar, avem nevoie de stabilitate in zona euro. Ceea ce este benefic pentru tarile europene, va fi benefi si pentru Marea Britanie, insa trebuie sa ne protejam si interesele nationale", a mai precizat acesta.

Summit-ul UE agita pietele

Piata bligatiunilor arata semne de "nervozitate" in asteptarea deciziilor liderilor europeni. Obligatiunile italiene pe 10 ani care se tranzactionau la 2,14% au crescut pana la 4%.

Turbulentele se simt chiar si in afara Europei.

Actiunile asiatice au scazut. Astfel, indicele de referinta Nikkei 225 de la Tokio a scazut cu 0,7%, in timp ce la Hong Kong, indicele Han Seng a scazut cu 0,7%, iar la Shanghai, indicele compozit a scazut cu 0,1%.

De asemenea, indicele S&P/ASX 200 a scazut cu 0,3%.

America asteapta si ea "tematoare" decizia liderilor UE. Petrolul in Statele Unite a crescut cu 0.4 procente pana la 200.90 de dolari/ baril, in timp ce contractele futures pentru aur tranzactionate pe piata Comex au crescut cu 0,1% pana la 1,742.40 dolari/uncia.

Traian Basescu, la summit-ul UE: Romania, afectata de lipsa de decizie europeana

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a adresat in Congresul Partidului Popular European, precizand faptul a viata cetatenilor Romaniei este afectata in mod dramatic de ceea ce se intampla in zona euro.

"In Romania, 95% din piata bancara este reprezentata de banci din zona euro. In Romania, dobanzile au crescut la peste 8% acum din cauza lipsei de decizie in zona euro. Suntem dependenti in mare masura de pietele din zona euro din punct de vedere al exorturilor. Principalii nostri parteneri sunt Germania, Franta, Spania si Italia.

Romania nu poate accepta o Uniune Europeana cu doua categorii de state. Vrem sa participam la summit pentru ca orice lipsa a deciziilor din zona euro afecteaza viata de zi cu zi a romanilor. Solutia pentru criza este sa ramanem uniti, cu toti cei 27 membri si nu cu o Uniune de 17 membri", a precizat presedintele.

In opinia acestuia, o Europa unita reprezinta o investitie pe termen lung, pentru binele comun. De asemenea, Traian Basescu a mai subliniat faptul ca Europa si o buna parte a lumii traverseaza o perioada plina de provocari: criza datoriilor, dificultati de incurajare a cresterii economice, gestionarea migratiei sau a problemelor demografice.

Potrivit aestuia, deciziile luate in aceste zile reprezinta o strategie nu doar de depasire a crizei, ci pentru asigurarea viitorului.

"Solidaritatea, in aceasta perioada, e adevarata sansa a competitivitatii si suveranitatii UE. Mai multa integrare, nu doar economica ci si politica, inseamna oportunitatea de a dezvolta politici si mecanisme prin care sa gstionam impreuna suveranitatea UE. Sustin ideea unei integrari pentru a garanta propesperitatea.

Criza pune in evidenta faptul ca drepturile trebuie intelese ca datorii fata de care trebuie sa raspundem prin coerenta politia si institutionala si leadership. Trebuie sa sustinem increderea cetatenilor in viabilitatea unei Europe integrate", a mai adaugat Traian Basescu.

Suveranitatea pietelor fata in fata cu suveranitatea popoarelor

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a precizat in cadrul Partidului Popular European, ca natiunile isi vor stabili bugetele nationale, dar politicile economice tin de interesul comun al Europei. In opinia acestuia, exista o concordanta a bugetelor la nivelul UE, fara sa fie vorba de o dictatura a Bruxelles-ului.

"Daca nu construim o democratie europeana, nu vom mai avea niciun fel de ontrol si va fi suveranitatea pietelor fata in fata cu suveranitatea popoarelor.

Trebuie sa acceptam ca aceasta suveranitate trebuie sa fie una impartita. In aceasta lume globalizata, o UE puternica si suverana va fi in masura sa protejeze valorile cetatenilor sai. O UE care se sprijina pe disciplina nu ar fi viabila.

Vrem o UE capabila sa raspunda pentru deciiziile ei. Suntem pentru suveranitate, dar si pt crestere, de aceea vreau sa grabesc implementarea mecanismului de stabilitate europeana", a mai declarat Jose Manuel Barroso.

Potrivit presedintelui CE, Europa trebuie sa fie una a stabilitatii dar si a solidaritatii. Astfel, Barroso spune ca trebuie creata o uniune economica care sa poata sustine moneda euro.

Barroso mai spune ca liderii europeni au facut progrese mari.

"Am aprobat pachetul de 6 masuri pentru a sustine cresterea economica. Pe 13 decembrie acest nou pact va intra in vigoare si vreau sa ma asigur ca aceste decizii vor fi implementate. Aceste deciziii traseaza calea pentru o uniune mai echilibrata. Trebuie sa revizuim tratatul european daca statele menmbre vor garanta ca pot ratifica schimbarile din tratat", mai spune acesta.

De asemenea, Barroso a atras atentia ca statele membre trebuie sa isi respecte angajamentele de reducere a cheltuielilor publice si sa fara ceea ce trebuie pentru a reduce cresterea in sectoare ca cercetare, inovatie, pregatire, masuri care ar reprezenta "investitii garantie" pentru spatiul european.

Merkel: Unificarea Europei si a Germaniei, doua fete ale aceleiasi monede

"Suntem crestin democrati. Europa poate fi impartita in multe zone, care alcatuiesc UE. Asta inseamna ca Europa a crescut, dupa sute de ani de razboi, si are o imagine speciala, mult diferita de felul in care a fost construita. A devenit mai mare si mai prospera. De multe ori, asta se uita, dar stim ca unificarea Europei si a Germaniei sunt intotdeauna doua fete ale aceleeasi monede.

Fara unificarea Germaniei, nu am am sta acum in fata dumneavoastra. E important sa protejam aceasta mostenire a noastra", a mai adaugat cancelarul german. De asemenea, Angela Merkel a precizat ca Europa a crescut pe baza unor valori fundamentale: libertate, dreptate si solidaritate.

Merkel a facut referire la perioada de dupa Razboiul Rece, cand lumea s-a bucurat de libertatea proaspat dobandita. Daca in 1950, Planeta sustinea 2 miliade de oameni, dintre care 500.000 erau europeni, acum Planeta sustine 7 miliarde de oameni, iar Europa detine 7% din total.

Cancelarul german si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca in timp, cifrele legate de numarul locuitorilor vor scadea dramatic, de aceea Europa trebuie sa aiba "o voce puternica" care sa faca apel la dreptate si protectia mediului.

In ceea ce priveste summit-ul UE, liderul german spune aceasta intalnire a liderilor europeni este o ocazie de a arata intregii lumi ce rol joaca in Europa de astazi.

Summit-ul UE, ultima sansa de salvare a zonei euro

In cadrul intalnirii Partidului Popular European, presedintele Francez Nicolas Sarkozy a subliniat faptul ca Europa se confrunta cu un pericol mai mare ca niciodata si tocmai de aceea, liderii europeni trebuie sa ajunga la o intelegere la summitul de joi.

Potrivit acestuia, summit-ul UE este ultima sansa de salvare a zonei euro, iar solutia este reprezentata de modifcarea tratatului european pentru schimbari structurale. Sarkozy si-a exprimat dorinta de a modifica tratatul european pentru toate cele 27 de state membre.

El recunoaste lipsa de incredere in Euro, de aceea sublinieaza importanta implicarii puternice a Frantei si a Germaniei, care au mai multe obligatii decat restul membrilor.

Cu toate acestea, presedintele Frantei a atras atentia ca principalele probleme isi au originea la momentul crearii monedei euro. "Europa trebuie sa isi regandeasca structura. Mai avem la dispozitie doar cateva saptamani pentru decizii majore. Niciodata Europa nu s-a aflat intr-un pericol mai mare ca cel prezent", a mai adugat Nicolas Sarkozy.

BCE reduce rata dobanzii pana la 1.0%

Banca Centrala Europeana a anuntat ca reduce rata dobanzii monetare pana la 1.0%, de la 1.25%, potrivit WSJ.

Banca Angliei mentine rata dobanzii la 0.5%

Comisia de politica monetara a Bancii Angliei a votat, joi, sa mentina rata dobanzii la 0.5%. Comisia a votat, de asemenea, si pentru continuarea programului de achizitii de obligatiuni, in valoare de 322 de miliarde de euro, finantat de rezervele bancii centrale.

UE ar putea acorda FMI 200 de miliarde de euro

Liderii UE vor oferi 200 de miliarde de euro Fondului Monetar International, pentru a-i spori capacitatea de creditare, in cadrul planului de rezolvare a crizei cu care se confrunta Zona euro, au declarat joi, inainte de summitul de la Bruxelles, surse diplomatice.

S&P: UE trebuie sa ia masuri "tangibile"

Uniunea Europeana trebuie sa actioneze decisiv pentru a evita o o recesiune puternica si sa permita Bancii Centrale Europene sa intervina in gasirea de solutii pentru aceasta criza, a declarat Jean-Michel Six, economistul sef pe Europa al agentiei Standard & Poor's.

"Masurile trebuie sa fie puternice si tangibile", a subliniat oficialul.

Portugalia: Avem nevoie de actiuni urgente

Prim ministrul portughez, Pedro Passos Coelho, a declarat ca liderii din Uniunea Europeana trebuie neaparat sa gaseasca solutii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, la criza euro in summit-ul care incepe joi seara.

"Nu ne permitem sa contribuim cu mai multa nesiguranta la problemele regiunii", a subliniat Passos Coelho, inaintea intalnirii congresul Partidului Popular European (PPE) din Marsillia.

Barroso: Trebuie sa facem totul pentru a recastiga increderea

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a indemnat, joi, pe sefii de stat din Uniunea Europeana sa faca tot posibilul sa recastige increderea in UE, demonstrand ca pot asigura o uniune monetara "ireversibila". Declaratia a fost facuta la sosirea pentru congresul Partidului Popular European (PPE), dreapta europeana.

S&P ameninta Uniunea Europeana

Agentia de evaluare Standard & Poor's ar putea reduce ratingul AAA al intregii UE, potrivit unui anunt facut joi, dupa ce, la inceputul saptamanii anunta ca ar putea reduce ratingul a 15 tari din zona.

Institutiile europene precum Banca Europeana de Investitii ar putea fi afectate de o eventuala reducere de rating. Tarile non-euro precum Marea Britanie nu vor fi afectate, considera specialistii.

Pretul petrolului creste, in asteptarea deciziilor UE

Pretul petrolului a crescut cu 0.6% de la cel mai scazut nivel din ultima saptamana, marcat de speculatiile ca Banca Centrala Europeana va anunta masuri de sporire a economiei regiunii.

Pretul in livrarile de petrol pentru luna ianuarie au crescut cu 60 de ceni pana la 101,09 dolari/baril in tranzactia electronica de pe New York Mercantile Exchange stabilindu-se, in jurul orei 08:05 (ora Romaniei) la 101,02 dolari/baril.

Livrarile de petrol Brent pentru luna ianuarie pe ICE Futures Europe din Londra a castigat 0.7 procente, pana la 110,29 dolari/baril.

Pretul aurului a scazut

Posibilitatea ca Banca Centrala Europeana sa reduca dobanda-cheie au facut ca pretul pentru aurul pentru livrare imediata sa scada, dupa doua zile de aprecieri, cu 0.4% pana la 1,734.88 dolari/uncia si sa fie tranzactionat la 1,739 dolari/uncia in Singapore.

Japonia, dispusa sa ofere imprumuturi pentru FMI

Un oficial din Japonia a declarat, joi, ca nu a auzit de fondul de 600 de miliarde de dolari pentru zona euro, finantat de Fondul Monetar International. Japonia poate oferi, totusi, imprumuturi fondului, daca Europa ofera garantii, a adaugat oficialul.

Potrivit ziarului Nikkei, G20 ar putea pune la cale o linie de creditare, cu Japonia, SUA si China ca principali creditori, pentru tarile din zona euro.

Ministru francez: Situatia din UE este grava

Ministrul francez pentru afaceri europene, Jean Leonetti, a decarat, joi, ca situatia din Europa este "grava" si "euro ar putea exploda". El vorbeste despre daramarea Europei si catastrofa care ar putea insemna acest lucru, nu doar pentru Franta, ci pentru intreaga lume, potrivit AFP.

Potrivit ministrului discutia pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro trebuie sa aiba loc cu toti cei 27 de membri ai Uniunii Europene.

Franta si Germania, insa, nu exclud un acord intre cele 17 state membre ale zonei euro, daca tari din afara Uniunii Monetare, precum Marea Britanie sau Suedia, nu vor sa se asocieze.

Bursele europene au crescut

In asteptarea evenimentului, bursele europene au crescut, iar euro a fost in mare parte stabil, marcat de speranta ca o alta intalnire importanta de joi, intalnirea Bancii Centrale Europene, va aduce o reducere pentru dobanda cheie, potrivit Reuters.

BCE ar trebui, de asemenea, un nou pachet de ajutorare, in timp ce investitorii cauta orice indiciu ca institutia si-ar intensifica si achizitia de obligatiuni emise de tarile indatorate din zona euro.

Astfel, indicele FTSEurofirst 300 a ucat cu aproximativ 0,7 procente, la putin timp dupa inceperea sedintei de tranzactionare.

Indiciele FTSE din Londra a deschis in urcare cu 0,5 procente, iar indicele DAX din Frankfurt a crescut cu 1,1% dupa deschiderea sesiunii, tendinta sa fiind urmata si de indicele CAC 40 al PArisului.

Bursele din Asia sunt mai pesimiste

Bursele din Asia au scajut, joi, marcate de ingrijorarea ca liderii europeni se pot pune de acord nici de aceasta data pentru a rezolva criza datoriilor, care persista de doi ani in Europa.

Indicele extins MSCI Asia Pacific a scazut cu 0,8 procente, in timp ce indicele Nikkei din Tokyo a pierdut 0,7 procente, lovit, de asemenea, de o scadere a comenzilor de echipamente tehnice in tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit ue, #reactii UE Bruxelles, #decizii summit ue, #declaratii summit ue angela merkel, #participanti summit ue , #Summit