BRI: Dobanzile trebuie majorate pentru a controla inflatia

Luni, 27 Iunie 2011, ora 14:08
1210 citiri
BRI: Dobanzile trebuie majorate pentru a controla inflatia

Dobanzile trebuie majorate rapid pentru a tine sub control inflatia, potrivit BRI (Banca pentru Reglemente Internationale), informeaza Mediafax.

 

"Este nevoie de o politica monetara mai stricta pentru a controla presiunile inflationiste si a inlatura riscurile care pun in pericol stabilitatea financiara", se arata in raportul anual al BRI.

Bancile centrale din Asia si America Latina maresc deja costul imprumuturilor, pentru a reduce presiunile de crestere a preturilor, dar dobanzile se afla inca aproape de minime record in cele mai dezvoltate economii ale lumii.

Institutiile de profil din Statele Unite, Marea Britanie si Japonia au semnalat ca intentioneaza sa mentina politicile de stimulare economica si numai Banca Centrala Europeana (BCE) a inceput un proces de inasprire treptata a creditarii, ca urmare a cresterii riscurilor inflationiste. "Presiunile inflationiste cresc rapid la nivel mondial, ca efect al majorarii preturilor marfurilor.

Amplificarea acestor riscuri necesita dobanzi mai mari", potrivit BIR, care are rolul unei banci centrale a bancilor nationale.

Inflatia din Marea Britanie este de 4,5%, de peste doua ori tinta Bancii Angliei, iar BRI se intreaba cat mai poate institutia sa mentina acuala politica monetara permisiva. Pretul petrolului a urcat cu 20% in ultimele 12 luni, exercitand presiuni asupra companiilor pentru majorarea salariilor si transferarea costurilor mai mari consumatorilor.

"Presiunile asupra preturilor exista. Una dintre lectiile crizei financiare este ca dobanzile nu ptrebuie mentinute prea mult la un nivel scazut. Este timpul sa ne amintim aceasta lectie", a declarat Carsten Brzeski, economist sef la ING Group in Bruxelles.

Directorul general al BRI, Jaime Caruana, a declarat ca inflatia a urcat la nivel mondial cu un punct procentual, la 3,6%, fata de aprilie 2010.

El a aratat ca ritmul de dezvoltare al economiei mondiale este de circa 4%, revenirea cererii a eliminat temerile privind producerea unei deflatii, iar nevoia de continuare a masurilor monetare extraordinare de stimulare a scazut. BCE a majorat in aprilie dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25% si a indicat ca ar putea lua o noua astfel de masura in iulie.

In schimb, Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a reiterat angajamentul de mentinere a dobanzii cheie aproape de nivelul zero o lunga perioada de timp.

Banca Japoniei a mentinut la randul ei dobanda cheie aproape de zero si a anuntat ca va continua programele de creditare si de achizitii de obligatiuni.

Si in Marea Britanie este posibil ca Banca Angliei sa prelungeasca achizitiile de obligatiuni pentru a sustine economia.

Ce îi lipsește Uniunii Europene. Comisar UE influent: „Nu suntem prezenți în top 20”
Ce îi lipsește Uniunii Europene. Comisar UE influent: „Nu suntem prezenți în top 20”
Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, susține marți, 8 octombrie, că Europa, în special, are nevoie de bănci mai puternice. Acesta nu a comentat direct posibila preluare a unei...
Revolut își va deschide sucursala din România până la finalul anului. La ce schimbări trebuie să se aștepte clienții
Revolut își va deschide sucursala din România până la finalul anului. La ce schimbări trebuie să se aștepte clienții
Banca digitală Revolut va avea o sucursală în România până la finalul acestui an, deși nu va avea o prezență fizică în țară. Clienții existenți și cei noi vor primi numere de cont...
#inflatie, #dobanda politica monetara, #dobanzi, #creditare, #bce, #bri, #banci , #stiri ING

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.5290 RON

-0.0135
  1. Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
  4. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  5. Criza din fabricile României. Capcana economică din care industria nu a reușit să scape în 2024
  6. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  7. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  8. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul
  9. Dimensiunea dezastrului! România are deficit de cont curent mai mare decât Franța, la un PIB de zece ori mai mic!
  10. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării