Dobanzile trebuie majorate rapid pentru a tine sub control inflatia, potrivit BRI (Banca pentru Reglemente Internationale), informeaza Mediafax.
"Este nevoie de o politica monetara mai stricta pentru a controla presiunile inflationiste si a inlatura riscurile care pun in pericol stabilitatea financiara", se arata in raportul anual al BRI.
Bancile centrale din Asia si America Latina maresc deja costul imprumuturilor, pentru a reduce presiunile de crestere a preturilor, dar dobanzile se afla inca aproape de minime record in cele mai dezvoltate economii ale lumii.
Institutiile de profil din Statele Unite, Marea Britanie si Japonia au semnalat ca intentioneaza sa mentina politicile de stimulare economica si numai Banca Centrala Europeana (BCE) a inceput un proces de inasprire treptata a creditarii, ca urmare a cresterii riscurilor inflationiste. "Presiunile inflationiste cresc rapid la nivel mondial, ca efect al majorarii preturilor marfurilor.
Amplificarea acestor riscuri necesita dobanzi mai mari", potrivit BIR, care are rolul unei banci centrale a bancilor nationale.
Inflatia din Marea Britanie este de 4,5%, de peste doua ori tinta Bancii Angliei, iar BRI se intreaba cat mai poate institutia sa mentina acuala politica monetara permisiva. Pretul petrolului a urcat cu 20% in ultimele 12 luni, exercitand presiuni asupra companiilor pentru majorarea salariilor si transferarea costurilor mai mari consumatorilor.
"Presiunile asupra preturilor exista. Una dintre lectiile crizei financiare este ca dobanzile nu ptrebuie mentinute prea mult la un nivel scazut. Este timpul sa ne amintim aceasta lectie", a declarat Carsten Brzeski, economist sef la ING Group in Bruxelles.
Directorul general al BRI, Jaime Caruana, a declarat ca inflatia a urcat la nivel mondial cu un punct procentual, la 3,6%, fata de aprilie 2010.
El a aratat ca ritmul de dezvoltare al economiei mondiale este de circa 4%, revenirea cererii a eliminat temerile privind producerea unei deflatii, iar nevoia de continuare a masurilor monetare extraordinare de stimulare a scazut. BCE a majorat in aprilie dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25% si a indicat ca ar putea lua o noua astfel de masura in iulie.
In schimb, Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a reiterat angajamentul de mentinere a dobanzii cheie aproape de nivelul zero o lunga perioada de timp.
Banca Japoniei a mentinut la randul ei dobanda cheie aproape de zero si a anuntat ca va continua programele de creditare si de achizitii de obligatiuni.
Si in Marea Britanie este posibil ca Banca Angliei sa prelungeasca achizitiile de obligatiuni pentru a sustine economia.