Europenii invinovatesc bancile centrale pentru criza

Luni, 23 Februarie 2009, ora 09:45
1611 citiri
Europenii invinovatesc bancile centrale pentru criza

Bancile centrale din Europa sunt acuzate de un numar din ce in ce mai mare de europeni ca fiind la originea crizei financiare, fiind considerate la fel de vinovate ca si bancile comerciale si de investitii.

Informatiile sondajului, facute publice de Financial Times, arata o crestere a ponderei pe care o ocupa bancile centrale in perceptia publica asupra originii crizei financiare, ceea ce sugereaza ca e posibil ca, in curand, sa vedem guvernatorii acestor banci dand explicatii pentru actiuni din trecut sau admitand greseli facute.

Chiar si investitorii care au "short", le-au vandut in lipsa mizand pe deprecierea ulterioara a acestora pentru a le rascumpara si sunt considerati mai putin vinovati decat guvernatorii bancilor centrale.

82% dintre cei intervievati considera ca bancile de investitii si cele comerciale sunt integral vinovate sau ca poarta o mare parte din responsabilitate pentru criza actuala.

Totusi, cifrele sunt in crestere in ceea ce priveste responsabilitatea pe care o poarta bancile centrale pentru situatia actuala; in decursul a patru luni, bancile centrale au dobandit inca 4 procente din perceptia publica, in ceea ce priveste rapsunderea pentru criza actuala.

Nemultumirea s-a extins in randul mai multor tari europene, sugerand ca autoritatile monetare sunt considerate complice, fara a se face distinctie intre Banca Centrala Europeana, Banca Angliei sau Rezerva Federala.

Unul dintre motivele care pot sta la baza acestei perceptii este faptul ca bancile centrale sunt considerate a fi cele ce controleaza cele mai mari economii dar, in acelasi timp, au construit strategii deficitare pentru administrarea acestora.

Saptamana trecuta Sir John Gieve, fost guvernator al Bancii Angliei, a admis deschis erorile de politica monetara facute, aratand ca dobanzile mici practicate de la inceputul decadei au contribuit masiv la actuala stare de fapt. Reprezentantii Bancii Centrale Europene au admis, de asemenea ca au mentinut multa vreme dobanda cheie la un nivel scazut insa au precizat ca Rezerva Federala este intr-o mai mare masura responsabila pentru situatia creata.

Pe fondul perceptiei negative la adresa bancilor, in Statele Unite administratia Obama impune un "test de stres" pentru a verifica daca primele 20 de banci din sistemul financiar american pot face fata la o situatie economica si mai rea, anunta The New York Times.

Aceasta verificare a registrelor bancilor vor arata in ce masura banci precum Citigroup sau Bank of America sunt "sanatoase". Perceptia investitorilor despre banci s-a imbunatatit saptamana trecuta, actiunile acestora crescand in valoare, datorita zvonurilor legate de posibile nationalizari ale bancilor americane. Oficialii considera multe dintre cele 20 de banci de top ca fiind "prea mari pentru a cadea".

Duminica seara reprezentanti ai Citigroup discutau cu oficialitatile federale cu privire la o preluare a unei parti mai mari din Citigroup de catre statul american. Citigroup incearca, conform unor informatii din interior, sa convinga autoritatile guvernamentale sa converteasca actiunile preferentiale pe care le detin, in valoare de 45 miliarde dolari, considerate, in momentul de fata, datorie catre stat, in actiuni comune, marind, in felul acesta, participatia statului in structura actionariatului Citigroup pana la 40 de procente.

Totusi, marile banci se considera relativ "sanatoase" si, cu timpul dar si cu sprijin din partea guvernului, isi vor recapata puterea. Pe de alta parte, multi analisti de pe Wall Street considera multe dintre aceste banci ca fiind efectiv insolvabile, avand in continuare trilioane de dolari blocati in active supra-evaluate, ceea ce nu le va permite sa reia foarte curand creditarea.

 

Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
Comisia Europeană a aprobat miercuri, 12 iunie, preluarea Alpha Bank Romania SA de către grupul bancar italian UniCredit SpA. Fuziunea va încorpora afacerile Alpha Bank în cele din România ale...
#actiuni, #banci, #citigroup, #creditare, #criza, #europeni, #obama , #stiri Citigroup

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  5. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  6. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  7. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  8. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  9. Autostrada Moldovei. Grupul UMB și constructorul bulgar au depus la CNAIR facturi de 62 milioane euro în doar câteva zile
  10. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare