Antreprenorii si managerii companiilor din Arad si din judetele invecinate sunt invitati marti, 28 aprilie 2015, la evenimentul "IMM ReStart - Descopera-ti potentialul", care se va desfasura la Hotel Continental Forum.
Intalnirea propune reprezentantilor IMM - antreprenori, top manageri, manageri ai departamentelor financiar, resurse umane, vanzari, IT sau achizitii - un format complex, cu sesiuni de prezentari in plen, workshop si intalniri private cu specialisti de renume care vor oferi consultanta personalizata gratuita.
In acest cadru, participantii au acces la cele mai noi informatii privind oportunitatile si instrumentele disponibile pentru dezvoltarea personala si a afacerii.
Reprezentanti din top managementul unora dintre cele mai importante companii din Romania vor aborda subiecte din sfera consultantei fiscale, financiare si legislative, pe de o parte, si a tehnicilor si instrumentelor de dezvoltare personala utile in descoperirea potentialului.
Prezentarile din prima sesiune aduc in prim plan tematici legate de optimizarea activitatii si noile reglementari fiscale si legislative in 2015, asigurarea afacerii si managementul riscului, alegerea partenerilor de afaceri potriviti si accesarea fondurilor europene.
Conferinta ofera, de asemenea, solutii pentru motivarea personalului (Equatorial), precum si aspecte legate de psihologia vanzarilor care pot genera schimbari in comportamentul consumatorului astfel incat pretul sa devina un factor mai putin... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 12:15
IMM-urile s-au dovedit a fi o adevarata reduta impotriva efectelor devastatoare ale crizei financiare globale, ramanand in continuare jucatori esentiali in peisajul economic european: 99 din 100 de firme sunt IMM-uri, 2 din 3 salariati sunt angajati in IMM-uri, iar 58 de centi din fiecare euro de valoare adaugata generata in economia UE provin de la IMM-uri.
Cu toate acestea, din rezultatele ultimului Raport anual privind IMM-urile europene, publicat recent de Comisia Europeana, se degaja un optimism prudent legat de evolutia IMM-urilor in ultimii doi ani, decidentii politici europeni neexcluzand riscurile de revenire a recesiunii. Ca principala cauza sunt invocate, in primul rand, conditiile de creditare mult prea restrictive impuse de banci, care blocheaza investitiile in intreprinderile mici si mijlocii, amanand astfel perspectivele reale de crestere a locurilor de munca in Uniunea Europeana.
Redresarea fragila a IMM-urilor din acest moment critic ar putea fi consolidata si fructificata printr-o abordare strategica post-criza focalizata pe competitivitate. In acest sens, noile politici ale UE pentru intreprinderile mici si mijlocii se orienteaza cu prioritate pe asigurarea accesului real si facil la finantare si pe simplificarea mediului de operare pentru IMM-uri. Statele membre sunt invitate sa implementeze toate masurile in acest scop, inclusiv reforme structurale depline si administratii responsabile, capabile sa asigure conditiile unui mediu stimulativ pentru... mai mult
Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 08:25
1Relansarea IMM-urilor depinde in mare masura de finantare si de capacitatea de a face fata noilor realitati economice. Accesul la creditare este in continuare scazut, situandu-se cu mult sub media Uniunii Europene.
In cadrul evenimentului "Relansarea IMM-urilor: modalitati si actiuni concrete", RisCo alaturi de invitatii incearca sa ofere cele mai bune sfaturi si solutii, dar si cele mai recente informatii pentru cresterea si dezvoltarea in siguranta a IMM-urilor romanesti.
Evenimentul, sustinut de Alpha Bank, ofera solutii punctuale, practice la provocarile legate de deciziile cele mai importante de afaceri luate de antreprenori si manageri:
- Cum si de unde pot obtine finantare pentru dezvoltarea si cresterea afacerii?
- Cum pot sustine investitiile pe care le am de facut?
- Cum imi protejez afacerea si ma asigur ca incasez banii la timp?
- Cum iau decizii profitabile pe baza informatiilor economice?
Avantajele participarii la workshop:
- Acces la dialog cu importante oficialitati ale mediului de afaceri romanesc
- Contact direct cu 150 de companii
- Networking targetat si incheiere de parteneriate
Invitatii evenimentului sunt:
Karim Kheirat, Associate Director KPMG Romania, Credit Risk Analytics and Credit PAD Manager
Claudiu Stanescu, Consilier Presedinte Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri
Bogdan Rosu, Managing Director IFN Next Capital SA si Presedinte al Asociatiei Romane de Factoring
Manuela... mai mult
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 15:00
Guvernul vrea ca pana in anul 2020 numarul firmelor mici si mijlocii active in Romania sa creasca cu peste 40%, ajungand la 670.000, in care sa lucreze 3,2 milioane de angajati, fata de 2,6 milioane de persoane la finele anului 2013, potrivit proiectului de strategie pentru dezvoltarea IMM-urilor.
"Principal indicator de rezultat pentru anul 2020 este soldul net de IMM-uri active economic, care sa depaseasca pragul de 670.000 de intreprinderi in economia Romaniei. Guvernul considera ca obtinerea unui spor de circa 41,23% al numarului de IMM-uri active economic, in urmatorii aproximativ sapte ani, constituie un obiectiv strategic realist. In termeni de 'densitate a IMM-urilor la 1.000 de locuitori', atingerea acestei tinte strategice inseamna functionarea a circa 36 de intreprinderi la mia de locuitori in 2020, fata de 21,94 intreprinderi la mia de locuitori in 2012. In ceea ce priveste angajatii in sectorul IMM, Guvernul Romaniei considera ca trebuie depasit pragul de 3,2 milioane angajati in IMM-urile active din economia Romaniei", se arata in propunerea Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism.
74.416 firme mici si mijlocii, active la finele anului 2013
La finalul anului 2013, in Romania erau active 474.416 firme mici si mijlocii, astfel ca pana in 2020 guvernul isi propune sa creeze conditiile pentru crearea a inca aproape 200.000 de IMM-uri. Contributia IMM-urilor la valoarea adaugata bruta se estimeaza ca va creste in... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 15:35
Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism deruleaza mai multe programe dedicate stimularii si imbunatatirii mediului de afaceri, finantate de la bugetul de stat, care insumeaza circa 83 de milioane de lei, a afirmat, luni, Cosmin Trif, consilierul ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.
Aceste programe sunt: Mihail Kogalniceanu, programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, programul Comert pentru IMM-uri, programul START, programul Femeia Manager si programul de artizanat si mestesuguri.
Cosmin Trif a atras atentia reprezentantilor mediului de afaceri prezenti, luni, la "Forumul pentru diseminarea schemelor de finantare noi pentru IMM-uri", organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, asupra faptului ca sesiunea de inscrieri pentru programul START a inceput luni, 29 iulie.
In ceea ce priveste programul de comert, acesta a fost activat in 15 iulie, programul "Femeia manager" a inceput in 19 iulie, in timp ce programele "Mihail Kogalniceanu" si programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri se desfasoara din primavara.
Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri este destinat tinerilor, cu varsta sub 35 de ani, care nu au mai avut pana in prezent nicio firma.
Acestia pot infiinta o microintreprindere, sunt scutiti de orice taxa... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 16:50
Plafonul pentru Programul "Mihail Kogalniceanu" s-a consumat in doua saptamani, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediul de afaceri si turism, Maria Grapini.
"In 16 aprilie am lansat programul de creditare cu dobanda subventionata 100% de 400.000 de lei si in 2 saptamani s-a consumat plafonul pe care l-am primit de la bugetul de stat, de la Finante. In program s-au inscris 1.200 de oameni. Ce inseamna asta? In primul rand, inseamna ca incep sa recapete increderea in a dezvolta afacerile.
Daca iei nu credit nu il iei sa te duci cu el la crasma, nu? Il iei sa lucrezi", a explicat Grapini.
Potrivit acesteia, un ritm mai rapid de consumare a fondurilor nu a existat pe un proiect concret. mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 15:40
Politica prudentiala a bancilor reprezinta cea mai mare piedica in dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, a declarat miercuri consilierul premierului si ambasador al IMM-urilor, Andreea Paul Vass.
"Masurile prudentiale ale bancilor sunt in prezent cea mai mare piedica in dezvoltarea IMM-urilor, iar bancile ar trebui convinse de nevoia de creditare a acestora".
"Antreprenorii romani au reusit, intr-un an de criza, sa infiinteze cu peste 30.000 de firme mai mult decat cele desfiintate. Apetitul romanilor pentru antreprenoriat ne incadreaza in fruntea Europei", a precizat Andreea Paul in cadrul IMM Forum.
Aceasta a adaugat ca printre problemle cu care se confrunta IMM-urile din Romania se numara concurenta neloiala, gradul redus de specializare si birocratia la nivel fiscal.
"Sunt un sustinator al micilor intreprinzatori, am convingerea ca o crestere economica se poate baza pe un numar mare de companii mici. IMM-urile au nevoie de un mediu de afaceri dinamic, competitiv, nu de umilinta. De aceea, cu cat vom avea taxe si impozite mai mici si mai simple, cu atat va fi mai bine", a adaugat Andreea Paul. mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 16:13
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat si propune in dezbatere publica Strategia Guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului IMM, in perioada 2009-2013, proiect in valoare de 3,48 milioane lei, finantat in proportie de 85% din Fondul Social European, transmite NewsIn.Acest proiect va fi lansat in dezbatere publica pe site-ul ministerului, pana in luna octombrie.Strategia guvernamentala pentru dezvoltarea IMM-urilor are ca obiectiv general imbunatatirea capacitatii institutionale a ministerului, prin structurile sale cu responsabilitate in domeniul intreprinderilor mici si mijlocii, de a dezvolta proiecte strategice pentru evolutia sectorului IMM din Romania in directii prioritare pentru actualul stadiu de dezvoltare, prin realizarea Strategiei guvernamentale pentru sprijinirea IMM-urilor in perioada 2009-2013 si a Planului de implementare a acesteia."Principalele activitati desfasurate in cadrul proiectului sunt: analizarea de modele de bune practici din alte state membre ale UE, elaborarea unui numar de sapte studii si microstudii privind evaluarea modului de implementare a Strategiei de sprijinire a dezvoltarii IMM in perioada 2004-2008, analizarea celor mai noi tendinte in domeniul planificarii strategice pentru sprijinirea IMM-urilor in UE, precum si analizarea situatiei actuala a IMM-urilor din Romania", informeaza reprezentantii MECMA.Totodata, proiectul are in vedere si analizarea situatiei actuale a sectorului cooperatist din... mai mult
Joi, 05 August 2010, ora 12:46
Majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii considera ca impozitul minim, inspectiile si controalele sunt principalele obstacole in dezvoltarea afacerilor lor, reiese dintr-un sondaj realizat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prezentat joi, informeaza NewsIn."Majoritatea respondentilor la acest sondaj, realizat la jumatatea lunii iunie pe un esantion national de 600 de firme mici si mijlocii, dintre care 110 au beneficiat de serviciile FNCGIMM, considera ca principalele obstacole in dezvoltarea afacerilor lor sunt impozitul minim - 63%, precum si controalele si inspectiile - 46%", a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet.Conform sondajului, 90% dintre IMM-uri au raspuns ca au avut vanzari mai mici in acest an, cele mai multe, 53%, diminuandu-si afacerile cu 21-50%."Fiscalitatea excesiva si dobanzile mari sunt vazute drept principalii factori de constrangere in contextul economic din 2009 de catre 16% dintre respondenti, iar diminuarea comenzilor - 14%, birocratia - 8% si blocajul financiar - 5% sunt alti factori de constrangere.
Acest sondaj a fost efectuat la mijlocul lunii iunie, dar, daca ar fi fost realizat la jumatatea lui octombrie, parerea mea este ca blocajul financiar ar fi pe primul loc", a spus Saramet.Sondajul a mai relevat si faptul ca, pentru a depasi criza, IMM-urile au decis sa-si reduca cheltuielile (36%), au redus numarul de angajati (19%), si-au redus activitatea... mai mult
Joi, 06 August 2009, ora 13:49