Perspectiva pentru 2016 nu se arata eloc imbucuratoare, din punctul de vedere al expertilor Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica. In ultimul raport al OCDE, cifrele care reflecta nivelul comertului global se situeaza la valori intalnite doar in perioadele de recesiune.
Desi nicio institutie financiara internationala nu a prognozat o noua criza in perioada urmatoare, valoarea scazuta a schimburilor comerciale ar putea pune presiune pe cresterea economica la nivel global, care si asa evolueaza sub asteptari, relateaza Business Insider.
Comert in stagnare
Expertii OCDE au revizuit in scadere prognoza de crestere economica pe anul in curs si pentru 2016, de la 3%, la 2,9%, respectiv de la 3,6 procente la 3,3%.
Sunt date dezamagitoare fata de asteptarile de acum un an, cand reprezentatii organizatiei sperau ca economia globala a creasca cu 3,7% in 2015.
Pe de o parte, comertul international a traversat o perioada dificila in ultimii ani, pentru ultimele 12 luni vorbindu-se chiar de o stagnare in schimburile comerciale la nivel global.
Expertii OCDE estimeaza ca nivelul schimburilor comerciale globale va inregistra o crestere de sub 2 procente in cursul acestui an si este de asteptat sa fie chiar negativ in unele state care nu fac parte din organizatie.
"Scaderea nivelului schimburilor comerciale si lipsa investitiilor sunt fenomene ingrijoratoare. Un comert puternic, investitii masive si cresterea economica accelerata ar trebui sa mearga mana... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 10:29
Expertii Bancii Asiatica pentru Dezvoltare cred ca economia globala va mai inregistra doua socuri de nivel mediu in perioada urmatoare, prognoza privind cresterea economica din China si India fiind redusa dupa ultima analiza.
Institutia de credit apreciaza ca economia regiunii va creste cu 5,8% in acest an si 6% anul viitor, in scadere fata de perspectiva de crestere de 6,3% prognozata anterior, anunta The Guardian.
Motor gripat
Raportul bancii cuprinde evolutia economiilor din 45 de state din regiune, inclusiv a marilor economii: China, India, Coreea de Sud si Indonezia.
Economistul sef al Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, Shang-jin Wei, sustine ca statele puternice ale Asiei vor reprezenta in continuare un motor al economiei globale, chiar daca unul care da semne de oboseala.
"Economiile in curs de dezvoltare din Asia sunt de asteptat sa aduca cea mai importanta contributie regionala la cresterea economica globala, in ciuda incetinirii ritmului de crestere economica.
Sunt insa si cateva turbulente de care trebuie sa tinem cont", estimeaza Shang-jin Wei.
Economia chineza, care a inregistrat o crestere de 7,3% in cursul anului trecut, se va apropia anul acest de un nivel de 6,8%, iar prognoza pentru 2016 indica un nivel si mai scazut, de doar 6,7 procente.
Anterior, banca estimase o crestere economica de 7,2% pe anul in curs si de 7% pentru anul urmator.
"In ciuda cererii de consum robuste, activitatea economica din China nu s-a ridicat la... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 16:03
Contractia economiei chineze isi pune amprenta si pe evolutiile altor piete din lumea intreaga. Tarile exportatoare de materii prime, cele cu industrii specializate in reprocesarea materialelor si economiile dezvoltate sunt pe cale de a resimti socul transmis de China.
Pietele emergente si exportatorii de materii prime se confrunta deja cu un declin al cererii de marfa din partea Chinei, iar efectele acestei rastunari de situatie ii pot afecta pana si pe exportatorii de marfa de pe pietele dezvoltate, relateaza agentia Bloomberg.
Piata in declin
Exportatorii de marfuri din Statele Unite, Germania si Japonia, in special reprezentantii industriei auto, au intretinut o relatie constanta cu consumatorii de pe piata chineza, dar pana si acest lucru este pe cale sa se schimbe, conform unei analize a UBS Group.
"Pe masura ce incetinirea ritmului de crestere economica din China se va extinde pe o perioada mai lunga, vom asista la o scadere pe termen lung a apetitului consumatorilor chinezi pentru bunurile de import", sustin economistii UBS Group.
"Exportatorii de materii prime, procesatorii de materiale si exportatorii de marfuri industriale de pe pietele dezvoltate vor trebui sa se pregateasca de socul scaderii cererii de pe piata chineza, indiferent daca se va inregistra si o usoara crestere a importurilor din SUA sau Europa", arata raportul UBS Group.
Expusi pericolului
Vestea nu este deloc buna pentru economiile care si-au bazat dezvoltarea pe o relatie... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 10:58
Dintre toate amenintarile cu care se confrunta economia globala, pericolul prabusirii Chinei este cel mai infiorator scenariu intrevazut de analisti.
Declinul cresterii economice, de la media de 10 procente obtinuta in perioada 1980-2011, la 7% da nastere unor temeri justificate ale economistilor.
Scaderea de trei procente survenita in ritmul de crestere economica a statului asiatic este una considerabila, iar mentinerea acestui trend poate avea efecte nefaste la nivel global, arata un articol din Washington Post.
Pozitie nesigura
O China nesigura pe picioare poate impinge economia globala in recesiune. Rolul de mare consumator de materii prime detinut de China poate prabusi total aceasta piata.
La fel, lipsa investitiilor in plan intern va duce la exportul surplusului de bunuri industriale de baza dezechilibrand piata la nivel global.
Toate acestea pot da nastere unui sentiment larg de neincredere in piete, stopand din fasa reluarea investitiilor.
La fel de periculoasa se arata si evolutia pe plan politic a statului asiatic.
"Guvernul chinez isi mentine legitimitatea in baza promisiunii de progres economic facuta in fata populatiei", remarca economistul Eswar Prasad de la Universitatea Cornell.
O deviere de la aceasta linie poate starni masele sau ii poate face pe liderii de la Beijing sa mascheze esecul economiei sub un discurs ultranationalist agresiv.
Repetand greseala Japoniei
Efectul imediat al colapsului din China s-ar resimti direct... mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 12:49
1Presedintele chinez Xi Jinping este asteptat zilele acestea in Pakistan, unde va dezvolta impreuna cu gazdele tema proiectului Coridorului Economic China-Pakistan (CECP), infiintat pe axa Gwadar-Xinjiang.
Nivelul investitiilor chineze se ridica la 46 miliarde de dolari, ocazie cu care Pakistanul spera sa isi revigoreze economia subreda si sa asigure dezvoltarea retelelor energetice din provincia Balochistan, relateaza postul britanic BBC.
Investitii mai mari decat cele americane
Vizita are ca scop intarirea relatiilor de cooperare intre cele doua tari pe teme economice si de securitate, presedintele Xi urmand sa discute aspectele programelor commune cu omologul sau din Pakistan, Mamnoon Hussain, premierul Nawaz Sharif si alti ministri.
In timpul vizitei oficiale urmeaza a fi incheiate contracte in valoare de 28 de miliarde de dolari, o suma care va depasi nivelul investitiilor americane in Pakistan.
Alte 18 miliarde de dolari vor fi investite de companiile din China in anii urmatori.
Programul CECP este finantat de statul si bancile din China, aceastea urmand sa aloce imprumuturi in valoare totala de 46 de miliarde de dolari companiilor chineze pentru dezvoltarea investitiilor si realizarea parteneriatelor chino-pakistaneze.
Coridor strategic
Pakistanul va beneficia de o infrastructura de drumuri, cai ferate si retele de energie intinsa pe 3000 de kilometri in cadrul acestui proiect.
O suma de 15,5 miliarde dolari va fi alocata de chinezi pentru... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:44
Dupa 30 de ani de crestere economica continua, China se vede nevoita sa isi remodeleze imaginea intr-un alt mod. O reechilibrare a factorilor de dezvoltare economica din tara asiatica urmeaza sa aiba loc, iar imaginea Chinei urmeaza sa se transforme in mod radical.
Pentru inceput, ar trebui mentionat ca surplusul contului curent al Chinei a scazut de la 10 procente in 2007 la doar 2% la finalul anului trecut, inregistrand cel mai scazut nivel din ultimii 9 ani, observa publicatia Project Syndicate.
Schimbare in trend cu restul lumii
China este nevoita sa se adapteze noilor provocari, dupa ce curentul reindustrializarii a revenit in unele economii importante de pe glob.
In Statele Unite, de exemplu, productia industriala a inregistrat o rata anuala de crestere de 4,3% in 2011-2012, iar fabricatia bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 8% in aceeasi perioada.
Segmentul industrial a fost, de altfel, motorul care a dus la redresarea macroeconomica a SUA.
In acelasi timp, China nu mai este paradisul fortei de munca ieftina.
Salariile au crescut constant in ultimii ani, iar o competitie acerba vine din India, Mexic, Vietnam si cateva state est-europene, mutand investitiile industriale de amploare catre aceste zone. Efectul se resimte mai ales in scaderea nivelului exporturilor realizate de China comparativ cu perioada anterioara crizei economice.
Nivelul exporturilor catre Statele Unite a scazut cu 2% din 2011 si pana in prezent, adaugandu-se... mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 09:00
1Vanzarile auto in China au urcat semnificativ luna trecuta, a anuntat vineri Asociatia Producatorilor Auto din China (CAAM), pe fondul redresarii inmatricularilor de masini japoneze, dupa declinul din ultimele luni cauzat de disputa teritoriala dintre cele mai mari economii ale Asiei, transmite Bloomberg.
Livrarile de autoturisme, SUV-uri si vehicule cu utilizare multipla au crescut in septembrie cu 21%, ajungand la 1,59 milioane de unitati pe cea mai mare piata auto din lume. Analistii se asteptau ca luna trecuta sa fie vandute in China 1,5 milioane de unitati.
Decizia Guvernului nipon din septembrie 2012 de a nationaliza un mic arhipelag revendicat de Beijing din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi si Diaoyu de chinezi, a declansat numeroase manifestatii antijaponeze, unele violente, in mai multe orase chineze. Astfel, producatorii auto niponi Toyota si Honda au raportat primele scaderi ale vanzarilor anuale in China.
"Redresarea vanzarilor companiilor nipone s-a imbunatatit, dar recuperarea este inca incompleta", a explicat analistul Harry Chen, de la Guotai Junan Securities Co.
Vanzarile totale de vehicule, inclusiv camioane si autobuze, au crescut luna trecuta cu 20%, la 1,94 milioane de unitati. In primele noua luni din acest an, au fost livrate 15,9 milioane de vehicule pe piata chineza.
In septembrie, vanzarile Honda au inregistrat cel mai semnificativ avans din ultimele 21 de luni, livrarile Toyota si Nissan inregistrand un avans de 62%... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 10:53
Ascensiunea economica si dorinta de imbogatire distrug bazele morale ale societatii chineze. In lupta impotriva cinismului si necredintei de mare ajutor vor fi atat postulatele marxiste, cat si religiile traditionale - aceasta este directiva pe care o transpune in viata liderul chinez Xi Jinping.
Insa, in opinia expertilor, China va continua sa recunoasca doar acele organizatii religioase care se supun controlului statului, noteaza, miercuri, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, care precizeaza ca ascensiunea crestinismului constituie un factor de ingrijorare pentru liderii chinezi.
Presedintele Chinei, Xi Jinping, este de parere ca tara pe care o conduce isi pierde busola morala. El doreste ca Partidul Comunist sa manifeste mai multa bunavointa pentru credintele populare traditionale. Acest lucru ar urma sa umple vidul moral care s-a format in urma boomului economic si a dorintei chinezilor de a se imbogati.
Actualul lider al Chinei a crescut in epoca lui Mao Zedong, cu moravurile puritane ale acesteia. Xi Jinping este ingrijorat de cultul banilor care se propaga peste tot in tara sa. Pentru a depasi declinul moral, liderul chinez face apel la religiile traditionale: confucianismul, budismul si taoismul.
Xi este constient ca o campanie anticoruptie vindeca doar simptomele, pe cand pentru tratarea bolii este nevoie sa desfasori reforme politice si sa te bazezi pe credinta oamenilor. Gravitatea 'bolii' este confirmata de urmatoarele date: in primele decenii dupa... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 16:07
Piata bursiera din China a inregistrat luni cel mai semnificativ declin din acest an, dupa publicarea unui studiu privind indicele PMI al activitatii economice care arata o redresare mai lenta a activitatii industriale decat se estima, ceea ce sugereaza ca raman in continuare temeri privind evolutia celei de-a doua economii mondiale.
Dar actiunile din sectorul imobiliar au crescut luni, dupa ce masurile din acest sector adoptate de autoritatile din trei orase chinezesti la sfarsitul saptamanii par sa fie mai putin stricte decat s-au temut investitorii, transmite Reuters.
Indicele principal Shanghai Composite al bursei din China a inchis luni in scadere cu 0,1%, la 2.234,39 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2012. Pietele bursiere din Hong Kong sunt inchise luni.
Autoritatile chineze au anuntat luni ca indicele Purchasing Managers Index (PMI), care arata situatia economica din sectorul manufacturier, a crescut luna trecuta la 50,9%, cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni.
Un indicator PMI de peste 50 indica o expansiune a activitatii din industria prelucratoare comparativ cu valoarea din luna precedenta, iar sub valoarea 50 indicatorul reflecta o contractie, in timp ce 50 sugereaza o stagnare.
Sectorul imobiliar ramane problematic
Subindicele imobiliar al bursei chineze a crescut luni cu 1%, compania de stat Poly Real Estate inregistrand un avans de 3%, iar China Vanke a urcat cu 2,2%.
"Exceptand capitala Beijng si intr-un anumit grad... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 11:53