Cum va evolua România până în 2040. ”Vom fi cam pe unde sunt azi canadienii, austriecii, finlandezii. Suntem pe drumul cel bun”

Miercuri, 10 Ianuarie 2024, ora 09:06
0 citiri
Cum va evolua România până în 2040. ”Vom fi cam pe unde sunt azi canadienii, austriecii, finlandezii. Suntem pe drumul cel bun”
Dezvoltarea României este pândită de pericole FOTO Google

Profesorul și publicistul Sorin Cucerai analizează perspectivele de dezvoltare economică ale României în următoarele decenii, pornind de la datele Fondului Monetar Internațional.

Într-o postare pe Facebook, acesta notează:

”Undeva în jurul lui 2030 (plus/minus un an) România va avea un PIB de 500 de miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, vom deveni o economie de jumătate de trillion de dolari, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 26.000 de dolari – cam pe unde se află azi cehii, balticii sau portughezii, ca să avem un termen de comparație.

Și dacă lucrurile vor sta așa, atunci prin 2040 (plus/minus un an) vom ajunge la un PIB de un trillion de dolari, deci la un PIB pe cap de locuitor de minim 52.000 de dolari (cam pe unde sunt azi canadienii, austriecii, finlandezii sau belgienii, și mult peste unde sunt azi germanii, britanicii, francezii, italienii, japonezii sau spaniolii)”.

În aceste condiții perioada dintre 2000 și 2040 poate fi considerată cea mai dinamică și prosperă din istoria economică a României.

Cu toate acestea, dezvoltarea României este pândită de pericole, în special legate de conflictele internaționale, atât cele în desfășurare, cât și cele ce mocnesc.

”Suntem așadar pe drumul cel bun. Asta, firește, dacă vom trece de 2024. Și nu mă refer aici la nefericiri minore gen AUR, și nici măcar la prăbușiri geopolitice gen realegerea lui Trump (și eventuala cădere a Americii în dictatură), ci la ceva infinit mai grav, gen invadarea Taiwanului de către China, care va duce la un război aflat undeva între unul regional și unul mondial, cu economii paralizate și cu democrația liberală intrată în criză majoră la nivel global.

Deci dacă printr-un miracol scăpăm de asta, ne va fi foarte bine, indiferent ce altceva s-ar mai putea întâmpla (inclusiv indiferent de eventuala victorie a lui Trump). Să ne ținem pumnii”, scrie Sorin Cucerai.

...citeste mai departe despre "Cum va evolua România până în 2040. ”Vom fi cam pe unde sunt azi canadienii, austriecii, finlandezii. Suntem pe drumul cel bun”" pe Ziare.com

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#analiza, #dezvoltare, #economie Romania, #deceniu, #pericol, #nivel de trai , #Stiri Macroeconomie