Romania a inregistrat o incetinire a ritmului de crestere economica, dar este in grafic pentru un avans al economiei de 2,8% in 2014, tinta pe care este fundamentat bugetul de stat, a declarat joi, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
'Tinta pentru tot anul este o crestere economica de 2,8%. Noi avem o crestere de 2,4% pe brut si de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar usor mai mare decat cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a incheiat cu o crestere economica de 3,5%. Suntem in grafic pentru o crestere de 2,8% in 2014, pe care este construit bugetul', a afirmat Liviu Voinea, citat de Agerpres.
Ministrul delegat pentru buget a mentionat ca structura cresterii economice s-a modificat, pentru ca agricultura are acum o contributie negativa, in timp ce anul trecut a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB.
'In schimb, consumul are acum o contributie pozitiva, dupa ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, productia industriala si exporturile au contributii pozitive. Importanta nu este atat evolutia de la un trimestru la altul, pentru ca aceasta este influentata de factori sezonieri, conjuncturali, cat cifra anualizata de crestere economica. Avem 2,4% crestere economica, o cifra foarte buna si peste media zonei euro, peste media Uniunii Europene. Avem o incetinire a ritmului de crestere economica fata de, sa spunem, trimestrul I, dar nu o scadere, o incetinire a ritmului de crestere', a spus Liviu Voinea.... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 16:41
Romania se va imprumuta, anul acesta, cu 500 de lei pe cap de locuitor mai putin decat in anul precedent, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Potrivit acestuia, in 2014, imprumuturile Romaniei vor fi cu 10 miliarde de lei, respectiv 2,5 miliarde de euro, mai mici decat in anul precedent.
"Ne imprumutam mai putin, lasam copiilor nostri mai putin de platit. De ce? Pentru ca am facut deficite mai mici, pentru ca ne imprumutam la dobanzi mai mici si pentru ca ne imprumutam pe termene mai lungi. Practic, anul acesta ne imprumutam cu 500 de lei pe cap de roman mai putin decat anul trecut. La fel, in 2013, ne-am imprumutat mai putin decat in 2012", a explicat el, la Romania TV.
Datoriile mai vechi imping Romania spre noi imprumuturi
Seful de la Buget a precizat ca statul roman trebuie sa apeleze la imprumuturi in conditiile in care are un stoc de datorie si un deficit care creste acel stoc de datorie.
"Trebuie sa te imprumuti, pentru ca ai un stoc de datorie si un deficit care iti creste acel stoc de datorie. Numai ca acest deficit scade de la an la an in urma politicii bugetare, deci avem mai putina nevoie de finantare, iar datoria aceea care s-a constituit cu ani in urma la costuri mai mari acum este refinantata la costuri mai mici. (...) Ne imprumutam mult mai ieftin. Incepand cu anul viitor, scade (deficitul suplimentar - n.r.) chiar si ca pondere in PIB", a subliniat ministrul pentru Buget. mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 08:33
Solutia exacta pentru compensarea pierderii la buget din amanarea accizei pe carburant nu este in acest moment agreata, dar va face parte din urmatoarea scrisoare de intentie cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), a declarat, duminica, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la Romania TV.
"Avem un buget agreat cu FMI si Comisia Europeana. Este un buget in vigoare si mai poate fi modificat prin doua rectificari, cel mai devreme in luna iulie, pana atunci pot fi facute ajustari din impartirea banilor pe trimestre, astfel incat sa se retina anumite sume in primele doua trimestre, dar solutia exacta pentru cei 600 de milioane lei, care reprezinta pierderea la buget din amanarea accizei, nu poate fi decat acea care va face parte din urmatoarea scrisoare de intentie cu FMI si CE. Chiar daca vom agrea o varianta de compensare in luna ianuarie, la vizita partenerilor nostri de la Comisie si de la FMI, aceasta varianta nu va fi pusa in practica decat incepand cu momentul primei rectificari. Solutia exacta de compensare nu este in acest moment agreata, ea va face obiectul negocierilor, insa bugetul anului 2014 ramane pe un deficit de 2,2%", a spus Voinea.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat in data de 24 decembrie ca nu are in vedere sub nicio forma introducerea de noi taxe si impozite sau majorarea celor existente, cu privire la variantele vehiculate in mass-media, potrivit carora veniturile neincasate rezultate in urma amanarii... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 09:00
Investitiile publice s-au triplat in ultimii trei ani, raportate la deficitul bugetar, a declarat joi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, referindu-se la unele mesaje din spatiul public conform carora autoritatile au taiat din investitiile publice pentru a tine sub control deficitul bugetar.
"Pe masura ce deficitul bugetar scadea de la 9% din PIB la sub 3%, investitiile publice ca procent in PIB ramaneau relativ constante, in jur de 6% din PIB. Consolidarea fiscala (reducerea deficitului bugetar - n.a.) masiva, agresiva, facuta in ultimii 4 ani si care continua si in 2014 nu s-a facut prin taierea investitiilor publice si nici nu va continua sa se faca din aceasta sursa", a spus Voinea.
Una din regulile "de aur" ale finantelor publice spune ca deficitul bugetar trebuie sa fie folosit pentru investitii.
Potrivit datelor prezentate de Liviu Voinea, in 2014 investitiile publice vor fi 3 ori mai mari decat deficitul bugetar. In 2013, deficitul bugetar va fi de 2,6% din PIB, iar investitiile publice se situeaza la 6% din PIB.
Ministrul delegat pentru buget a aratat ca in 2011 contributia fondurilor europene pentru investitii publice era de 1,9% din PIB si a crescut la 2,2% in 2012, 2,6% in 2013 si este prognozata la 3,1% in 2014, ceea ce inseamna ca autoritatile au prevazut in bugetul anului viitor banii pentru cofinantari si prefinantari.
Voinea a afirmat ca politica bugetara a ajutat absorbtia fondurilor europene prin asigurarea sumelor necesare... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 17:01
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a evitat sa spuna cine a propus majorarea accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti, motivand ca e un pachet mai mare negociat, si nu intra in detalii, dar a dezvaluit ca FMI a propus cresterea cotei unice de la 16% la 18%.
"Cine a venit cu aceasta masura? Ele nu sunt personalizate. Au fost multe masuri pe masa (...) nu are rost sa intram in astfel de detalii. Aceste masuri se discuta cu partea romana si noi le asumam. O masura care a fost pe masa, nu la solicitarea partii romane, si pe care nu am adoptat-o, a fost cresterea cotei unice. De la 16 la 18%. N-am adoptat-o pentru ca ne-am uitat la efectele asupra intregii economii", a spus Voinea la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la ProTV.
El a explicat ca bugetul se construieste pe un nivel al deficitului si al veniturilor si apoi trebuie acoperit golul care se naste ca diferenta intre venituri deficit si cheltuieli.
"Golul respectiv era de peste 5 miliarde de lei (...) Inclusiv cresterea salariului minim a adus un plus la buget, pentru ca pe sectorul privat sunt mai multe salarii minime decat in sectorul public", a continuat Voinea.
Ministrul a aratat ca masura cresterii accizei cu 7 eurocenti aduce la buget 2,6 miliarde lei.
Intrebat daca banii din accize vor fi alocati exclusiv constructiei de autostrazi, Voinea a replicat ca la nivel bugetar un venit anume nu poate fi alocat unei cheltuieli anume.
"E un principiu in buget. Nu pot sa prevad... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 16:35
Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a primit, in 2014, clauza de investitii, pentru cresterea cofinantarii de fonduri europene, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata de ProTV.
"Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a primit in 2014 clauza de investitii, si anume o crestere a nivelului deficitului cu 0,2%, exclusiv pentru investitii, respectiv pentru cresterea cofinantarii de fonduri europene. Sunt patru tari care au cerut: Italia, Slovacia, Bulgaria si Romania, iar Romania este singura care a primit. (...) Noi am facut bugetul impreuna cu reprezentantii FMI si cei ai Comisiei Europene, in luna octombrie, cu ceea ce aveam la dispozitie si anume incasarile la noua luni. S-a construit o estimare de inflatie si de crestere economica, iar veniturile au fost marite cu aceste doua elemente. Am ajuns la o suma totala a veniturilor si am negociat nivelul deficitului (...)", a spus Liviu Voinea, intr-un context in care a explicat modul in care a fost construit bugetul pe anul 2014.
Acesta a explicat ca unele masuri, precum cresterea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru, au fost negociate cu reprezentantii Fondului Monetar International si cu cei ai Comisiei Europene.
Intrebat daca Romania se putea incadra in deficitul bugetar si in parametri bugetari fara introducerea acestei taxe pe accize, Voinea a precizat
ca au fost multe masuri puse pe masa negocierilor, printre... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 15:36
Ministerul Finantelor Publice (MFP), prin ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a anuntat joi lansarea site-ului www.mbuget.gov.ro (www.mbuget.ro), care isi propune sa ofere informatii in timp real si sa creasca nivelul de transparenta cu privire la politica bugetara si managementul datoriei publice.
Datele sunt prezentate in format accesibil, facilitand accesul publicului la informatii, si sunt grupate in patru domenii tematice - buget, trezorerie si datorie publica, rapoarte analiza si comunicate de presa, precizeaza un comunicat al MFP.
Sectiunea buget cuprinde bugetul de stat, influentele rectificarilor bugetare asupra bugetului, evolutia deficitului bugetar, executia bugetara lunara, evolutia numarului salariatilor bugetari in perioada 2008 - 2013, situatia la zi a arieratelor bugetului general consolidat si a arieratelor unitatilor administrativ - teritoriale, evolutia principalilor indicatori economico - financiari realizati de operatorii economici la care statul sau unitatile administrativ - teritoriale sunt actionari unici sau majoritari, precum si clasificatiile bugetare.
Executia principalelor bugete care compun bugetul general consolidat (bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetului asigurarilor pentru somaj) va fi prezentata o data la zece zile (decadal).
Sectiunea trezorerie si datorie publica prezinta evolutia si structura datoriei... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 15:53
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea a explicat, intr-un interviu acordat Business24, care este "traseul" pe care trebuie sa il urmeze proiectul bugetului de stat dupa ce va fi redactat. Este nevoie ca si Comisia Europeana sa isi dea acordul pe bugetul de stat national.
In plus, ministrul a explicat si algoritmul de calcul al bugetului de stat si marja pe care Guvernul o are la dispozitie pentru a adopta masuri fiscale, cum ar fi reducerea CAS cu trei puncte procentuale, o masura sustinuta de PNL.
Ati vorbit despre impactul pe care l-ar putea avea reducerea CAS cu trei puncte procentuale. S-a facut o analiza pentru includerea unei astfel de masuri in bugetul pentru anul 2014?
S-au facut analize pentru foarte multe masuri. Cum se face bugetul, anvelopa bugetara: de la veniturile facute in 2013 pe noua luni, pentru ca in octombrie o sa fie noua luni, cu o estimare conservatoare pentru finalul anului. Adaugi cresterea economica nominala, adica cresterea PIB-ului si inflatia, deci majorezi veniturile din 2013 cu procentul cresterii nominale care este undeva in jur de 5-6% si obtii o suma totala a veniturilor. Stii cat este deficitul in care trebuie sa te incadrezi, care este 2% din PIB, si inseamna ca poti sa ai cheltuieli cu 2% mai mari decat suma asta.
In acea bucata de bani, vezi ce masuri poti sa iei. Decizia politica se va lua cu toate cifrele pe masa, reducerea CAS-ului cu 3 procente are 2,5 miliarde de lei impact, TVA la alte produse are un... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 13:47
Deficitul bugetar la jumatatea anului 2013 este in parametri si se situeaza la 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat marti, la Banca Nationala a Romaniei, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Ultimele date publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) pe 25 iunie aratau ca deficitul bugetului general consolidat la sfarsitul lunii mai 2013 a fost de 1,05% din PIB, conform datelor operative, cu 0,15 puncte procentuale mai mic decat in luna precedenta si cu 0,18 puncte procentuale mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Deficitul se incadreaza in limitele agreate cu organismele financiare internationale,
fiind in linie cu deficitul prognozat pentru sfarsitul anului 2013.
Pentru 2013, autoritatile au prevazut un deficit bugetar de circa 3 miliarde euro, respectiv 2,1% din PIB, inclusiv cheltuielile suplimentare (0,3% din PIB) pentru plata facturilor la medicamente in maximum 60 de zile, o cerinta expresa a Comisiei Europene si a Fondului Monetar International, ale carei efecte nu vor fi luate in calcul insa la tinta de deficit asumata de 1,8% din PIB. mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 16:43