Legea datoriei publice va restrictiona depasirea unor praguri din PIB

Joi, 26 Iulie 2012, ora 16:31
1595 citiri
Legea datoriei publice va restrictiona depasirea unor praguri din PIB

Ministerul Finantelor propune introducerea unor restrictii automate la nivel bugetar daca datoria publica neta va depasi nivelurile de 35, 40 sau 45% din PIB, a declarat secretarul de stat Liviu Voinea, aratand ca modificarile vor fi promovate prin lege, in luna septembrie, cu aplicare din 2013.

"Vrem sa modificam legea datoriei publice. Avem un proiect in lucru, dar decizia a fost luata, in sensul limitarii prin lege a datoriei publice cu trei praguri, respectiv 35, 40 si 45% din PIB. Depasirea fiecarui prag atrage automat masurile prevazute in lege, toate constrangatoare, dar din ce in ce mai tari pentru fiecare prag (...) Vrem sa introducem aceste praguri tocmai pentru a arata ca suntem angajati in procesul de consolidare fiscala", a spus Voinea.

El a exemplificat ca la depasirea pregului de 35% din PIB pentru datoria publica se va activa automat regula potrivit careia ritmul de crestere a cheltuielilor publice nu mai poate depasi rata inflatiei. Aceasta este cea mai importanta masura pregatita pentru pragul de 35% din PIB.

Odata cu depasirea pragului de 40% din PIB, constructia bugetara va avea ca principala restrictie suplimentara ca bugetele locale trebuie sa fie echilibrate, fara transferuri de la bugetul de stat.

In cazul in care datoria publica va trece peste 45%, principala masura va fi interzicerea acordarii de garantii de stat si subventii.

Voinea a precizat ca legea nu va fi modificata prin ordonanta de urgenta ci prin introducerea modificarilor in Parlament, odata cu finalizarea vacantei, adica in luna septembrie.

Delegatia comuna FMI, CE si banca Mondiala vine saptamana viitoare la Bucuresti pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut, avand pe ordinea de zi negocierea mai multor masuri fiscale propuse de Guvernul Ponta si analizarea proiectului de buget pentru 2013.

Desi Romania figureaza in statistica europeana cu o datorie publica de 36,3% din PIB, Voinea a explicat ca se va avea in vedere datoria neta, adica excluzand bufferul de lichiditate constituit la nivelul Trezoreriei, de 3,3 miliarde euro, caz in care datoria publica s-ar plasa in jur de 34% din PIB.

Romania are una dintre cele mai mici datorii publice din Uniunea Europeana, iar potrivit criteriilor de la Maastricht, nivelul maxim ar fi de 60% din PIB, pondere considerata prea mare, atat de Voinea cat si de multi alti analisti economici.

Pe de alta parte, Romania se afla in procedura de deficit excesiv si s-a angajat in fata partenerilor internationali, in primul rand a Comisiei Europene, ca va incheia acest an cu un deficit calculat potrivit ESA 95 de sub 3% din PIB.

#legea datoriei publice, #restrictii datorie publica, #Voinea legea datoriei publice , #Datoria publica