Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania se va imprumuta si in 2014, dar cu 2,5 miliarde de euro mai putin

Romania se va imprumuta si in 2014, dar cu 2,5 miliarde de euro mai putin


Romania se va imprumuta, anul acesta, cu 500 de lei pe cap de locuitor mai putin decat in anul precedent, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Potrivit acestuia, in 2014, imprumuturile Romaniei vor fi cu 10 miliarde de lei, respectiv 2,5 miliarde de euro, mai mici decat in anul precedent.

"Ne imprumutam mai putin, lasam copiilor nostri mai putin de platit. De ce? Pentru ca am facut deficite mai mici, pentru ca ne imprumutam la dobanzi mai mici si pentru ca ne imprumutam pe termene mai lungi. Practic, anul acesta ne imprumutam cu 500 de lei pe cap de roman mai putin decat anul trecut. La fel, in 2013, ne-am imprumutat mai putin decat in 2012", a explicat el, la Romania TV.

Datoriile mai vechi imping Romania spre noi imprumuturi

Seful de la Buget a precizat ca statul roman trebuie sa apeleze la imprumuturi in conditiile in care are un stoc de datorie si un deficit care creste acel stoc de datorie.

"Trebuie sa te imprumuti, pentru ca ai un stoc de datorie si un deficit care iti creste acel stoc de datorie. Numai ca acest deficit scade de la an la an in urma politicii bugetare, deci avem mai putina nevoie de finantare, iar datoria aceea care s-a constituit cu ani in urma la costuri mai mari acum este refinantata la costuri mai mici. (...) Ne imprumutam mult mai ieftin. Incepand cu anul viitor, scade (deficitul suplimentar - n.r.) chiar si ca pondere in PIB", a subliniat ministrul pentru Buget.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1470 ori