Guvernul si-a fixat pe 2013 o crestere de 1,8% din PIB

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 08:37
1532 citiri
Guvernul si-a fixat pe 2013 o crestere de 1,8% din PIB
ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea

Guvernul si-a fixat pentru acest an o tinta prudenta de crestere economica de 1,8% din PIB, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans economic de 2% din PIB, a anuntat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

El a precizat ca, pentru anul trecut, baza de crestere economica este anticipata la 0,7%.

"Pentru 2013, desi ramanem increzatori intr-o crestere economica de 2%, am plecat in constructia bugetului pe o abordare mai prudenta, de 1,8%, ca urmare nivelul PIB pentru 2013 este 629 miliarde lei. Acestea sunt datele cu care plecam la drum in modelul de baza", a spus Voinea, amintind ca Guvernul urmeaza sa discute pe aceasta tema cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

In cazul deficitului bugetar, ministrul a aratat ca nivelul asumat este de 1,8% din PIB, conform strategiei fiscal-bugetare, dar ca in acest moment este calculat un deficit de 2,1% incluzand si suma care trebuie pusa de-o parte pentru a respecta normele europene privind plata in maximum 60 zile a facturilor din sistemul medical pentru medicamente.

Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro si un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde euro, iar cheltuielile totale la 49 miliarde euro.

Deficitul bugetar va fi finantat in proportie egala, cu cate 1,5 miliarde euro, din surse interne si externe.

Din datele prezentate, joi, de Guvern rezulta pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB.

Pentru anul trecut, Produsul Intern Brut este indicat la 132,6 miliarde euro.

Guvernul arata astfel ca Produsul Intern Brut va fi readus la nivelul din 2008, daca va exista "stabilitate, credibilitate ?i consecven?a".

#proiect buget 2013, #crestere economica 2013 Romania, #Liviu Voinea deficit buget , #Ministri