Modelul zidurilor si gardurilor de sarma ghimpata ridicate de guvernul de la Budapesta in fata puhoiului de refugiati din Orientul Mijlociu este e cale sa isi gaseasca un correspondent in planurile cabinetului de la Londra.
Conform unor informatii aparute in presa, britanicii vor sa ridice un zid inalt de ciment in Calais-Franta, chiar la intrarea in eurotunel, cu scopul de a-i impiedica pe refugiati sa se mai strecoare in Regatul Unit, informeaza CNBC.
Ministrul pentru Probleme de Imigratie, Robert Goodwill, a fost citat de ziarele britanice in timp ce explica in fata Parlamentului ca este dispus sa aloce fonduri pentru ridicarea unui zid de 4 metri inaltime, intins pe un kilometru, care sa stea in calea imigrantilor.
Gardul ar urma sa fie construit de-a lungul caii ferate care intra in portul comercial Calais. Aceasta este o zona prin care imigrantii stationati la marginea orasului francez reusesc sa se strecoare la bordul trailerelor de marfa care se indreapta spre feriboturile ce merg spre Anglia.
In zona, tabara "Jungla din Calais" a ajuns sa adaposteasca peste 30.000 de refugiati din Orientul Mijlociu, majoritatea visand sa isi croiasca drum peste Canalul Manecii, pana in Marea Britanie.
Tabara a fost inconjurata in urma cu cateva luni de un gard de sarma pentru a preveni fuga imigrantilor catre trenurile de marfa ce se indreapta spre port, dar aceasta masura s-a dovedit inutila.
Noul zid pe care Goodwil se declara dispus sa il finanteze ar urma sa... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 17:00
Guvernul Turciei da un ultimatum Bruxellesului fixand ca data limita luna octombrie pentru liberalizarea vizelor de calatorie pentru cetatenii turci, in caz contrar Ankara amenintand cu denuntarea acordului privind limitarea accesului refugiatilor in interiorul UE.
Declaratiile au fost facute de ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu intr-un interviu acordat cotidianului german Bild. "Nu vreau sa vorbesc despre cel mai rau scenariu. Negocierile cu UE continua, dar a devenit clar ca ori vom aplica toate tratatele in acelasi timp, ori le vom suspenda pe toate", a explicat oficialul turc, citat de IB Times.
Discutiile in interiorul UE privind liberalizarea regimului de vize de calatorie pentru cetatenii turci sunt in intarziere din cauza nemultumirii exprimate de mai multe state cu privire la legislatia antiterorista promulgata recent de Ankara si la modul in care guvernul a reprimat lovitura de stat de luna trecuta.
Austria a fost primul stat european care a pus sub semnul intrebarii necesitatea acordarii unor avantaje politice Turciei, in contextul in care Ankara pare sa bata pasul pe loc in reformarea democratica a sistemului de guvernamant.
Ingrijorari privind negocierile UE-Turcia au fost sesizate si in randul altor guverne europene, Germania si Franta contestand, de asemenea, modul in care Ankara a decis sa reprime miscarea pucista din tara si stilul dur de a raspunde amenintarilor teroriste.
In acelasi timp, Turcia mizeaza pe controlul detinut in acest... mai mult
Marti, 16 August 2016, ora 11:27
In ciuda unor blocade impuse la granitele tarilor din spatiul Schengen si a acordului dintre Bruxelles si Ankara privind reducerea numarului de traversari ilegale a granitelor europene, criza refugiatilor continua sa se accentueze.
Ultimele date prezentate de Organizatia Mondiala pentru Migratie (IOM) arata ca numarul sosirilor in Europa a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunta agentia Novinite.
Exodul se amplifica
263.636 de migranti au patruns in spatiul european in primele 7 luni ale acestui an, cu 17% mai multi decat in 2015, majoritatea alegand deja consacratele "porti de intrare" prin Grecia (160.888) si Italia (100.244).
Numarul pierderilor de vieti omenesti este si el in crestere fata de primele 7 luni din 2015, anul acesta 3.176 de refugiati pierzandu-si viata in incercarea de a ajunge pe tarmurile Europei.
Cu toate acestea, patrulele de coasta au reusit sa salveze din Marea Mediterana 1.241 de persoane care incercau sa ajunga in Sicilia.
Pana in prezent, imigrantii care au intrat in Italia par sa pastreze un ritm similar celui din anul anterior, in 2015, autoritatile din peninsula raportand 100.179 de persoane ajunse la tarm pana in luna august.
Cu toate acestea, situatia s-ar putea complica, Italia devenind brusc un punct de interes pentru refugiatii care spera sa inceapa o noua viata in nordul Europei. O demonstreaza destul de clar si avalansa de 24.000 de persoane revarsate in luna iulie in "Cizma".
Ghetouri europene... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:32
Presedintele Recep Erdogan a anuntat ca guvernul de la Ankara se gandeste serios sa acorde cetatenia turca unui numar mare de refugiati sirieni, in special celor care au calificari necesare pentru a lucra in Turcia.
"Tarile occidentale au primit astfel de indivizi cu specializari inalte, iar cei de aici nu vor cauta decat sa plece in Vest, daca noi nu le deschidem portile pentru dobandirea cetateniei. Ar trebui sa profitam de cunostintele lor", a declarat Erdogan, citat de IB Times.
O viata mai buna
Ankara a emis un nou set de legi care le permite celor 3 milioane de refugiati din Orientul Mijlociu sa obtina permise de munca in Turcia, dar autoritatile transmit semnale ca sunt gata sa acorde si cetatenia turca pentru unii dintre acestia.
"O parte dintre refugiati au inalte calificari. Acordarea cetateniei ar fi atat in interesul Turciei, cat si al acestora, imbunatatindu-le conditiile de trai. Nu este corect sa-i tinem pe acesti oameni in tabere de corturi sau orase din containere", a explicat presedintele Turciei.
In prezent, 260.000 de refugiati sirieni traiesc in taberele amenajate de guvernul de la Ankara, restul fiind gazduiti in diverse adaposturi temporare deschise in orasele turcesti.
Calul troian al UE
In luna martie, Ankara a negociat un acord cu UE pentru limitarea numarului de refugiati care se indreapta spre interiorul Europei, dar, pentru moment, intelegerea dintre cele doua parti nu a fost pusa in aplicare in totalitate, Bruxellesul... mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 14:33
Statele membre UE care refuza sa respecte cotele de refugiati impuse de Bruxelles, fara motive bine intemeiate, ar putea avea de platit amenzi de cate 250.000 de euro pentru fiecare azilant pe care refuza sa-l primeasca.
Controversata pedeapsa pe care reprezentantii Comisiei Europene se pregatesc sa o aplice a fost dezvaluita de publicatia Financial Times si vine dupa ce planul de relocare a refugiatilor din Grecia si Italia (acordul Dublin - n.red.), adoptat in urma unor sedinte furtunoase desfasurate in vara anului trecut, a intrat in impas, informeaza IB Times.
Surse din interiorul organului executiv al UE au dezvaluit reporterilor ca, in sedinta de la inceputul acestei saptamani, s-a discutat chestiunea pedepsei care ar trebui aplicata statelor care refuza sa preia cota parte de refugiati, amenda fiind stabilita initial la 250.000 euro per cap de refugiat.
Cu toate acestea, oficialii europeni recunosc ca amenda poate fi negociata in functie de fiecare caz in parte. "Nivelul contributiei se poate schimba, dar ideea este sa o faca sa para ca o pedeapsa", a dezvaluit una dintre surse, in vreme ce un alt oficial CE a mentionat ca amenda se poate ridica la "sute de mii de euro".
Buni de plata
Intentia oficialilor europeni de a responsabiliza unele guverne nationale cu privire la criza refugiatilor, care ameninta sa destrame intreg proiectul european, ar putea afecta politica liderilor din Ungaria si Polonia, doua tari care se opun distribuirii refugiatilor in... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 16:22
Miliardarul american George Soros crede ca Uniunea Europeana se afla in pericol de moarte din cauza incapacitatii liderilor politici de a gasi solutii viabile pentru criza refugiatilor.
Intr-un editorial din New York Review of Books, Soros se arata ingrijorat de dimensiunea capatata de criza refugiatilor din Europa si arata cateva solutii financiare la care organismele europene ar trebui sa apeleze de urgenta, potrivit CNBC.
O sansa rezonabila
"Solicitantii de azil sunt disperati. Refugiatilor legitimi trebuie sa li se acorde o sansa rezonabila de a ajunge in destinatiile dorite din Europa", arata miliardarul in textul sau.
In plus, considera Soros, blocarea refugiatilor in Grecia nu face altceva decat sa accentueze criza financiara cu care se confrunta Atena.
In 2015, manati din spate de ororile razboaielor din Siria, Irak, Afganistan si tarile din nordul Africii, peste 1 milion de imigranti au traversat apele Mediteranei sau ale Marii Egee pentru a intra in Europa.
Cateva sute de mii dintre acestia sunt in continuare in Grecia, ca urmare a blocadei impuse de tarile de pe traseul balcanic la frontiere.
"Liderii europeni trebuie sa imbratiseze ideea ca, pentru a se adresa eficient crizei refugiatilor, trebuie sa creasca volumul de fonduri alocate, in loc sa stranga in fiecare an bani cu taraita.
Cheltuirea unor sume de bani mai mari inca de la inceput ar permite Uniunii sa raspunda in mod efectiv la unele dintre cele mai periculoase consecinte ale... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 13:04
2Secundul Angelei Merkel, vicecancelarul Sigmar Gabriel, reproseaza statelor europene ca nu fac eforturi pentru a preveni situatii precum cea din Austria, unde autoritatile au decis sa restrictioneze granitele in fata migrantilor.
Conform Bloomberg, oficialul german sustine ca decizia adoptata de Viena este un apel de urgenta la care alte state euopene ar trebui sa reactioneze rapid.
"Este un strigat de ajutor care evidentiaza faptul ca Austria, Suedia si Germania nu pot gestiona singure aceasta criza a refugiatilor", a apreciat vicecancelarul german in cadrul unei discutii pe aceasta tema la Davos.
Sigmar Gabriel a subliniat faptul ca Berlinul vede o rezolvare a crizei migrantilor prin intarirea granitelor externe ale Uniunii, o mai buna relatie cu Turcia si gasirea unei solutii diplomatice pentru razboiul civil din Siria.
In replica, premierul sarb Alexander Vucic, prezent la aceeasi intalnire din cadrul Forumului Economic Mondial, a declarat ca Uniunea Europeana sa dovedeste incapabila sa securizeze cea mai vulnerabila portiune de granita: cea dintre Turcia si Grecia.
"Nu ati fost in stare sa asigurati securitatea granitelor din Grecia. Cu totii stim asta si cu totii stim ca nimeni nu are o idee clara despre ce trebuie facut in acest sens", a punctat seful guvernului de la Belgrad.
Serbia este o tara afectata de valul migrationist care a inundat Europa de mai bine de un an si jumatate. In decembrie, fluxul zilnic de imigranti intrati pe teritoriul... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 18:38
Atacurile teroriste din Paris pun criza refugiatilor din Europa in prim plan pentru politicienii de pe intreg continentul. Majoritatea ideilor aduse in dezbatere fac referire la suspendarea dreptului la libera circulatie in Europa si instituirea controalelor la granite.
Oficialitatile franceze sunt convinse ca atacul a fost planuit de Statul Islamic, iar indiciile conform carora un atentator era refugiat sirian, renasc discutiile pe teme de securitate europeana in fata valului migrationist care se scurge din Orientul Mijlociu, relateaza Wall Street Journal.
Revin nationalistii
Posibilitatea ca atentatorii de la Paris sa fi traversat mai multe tari europene da frau liber criticilor venite din partea reprezentantilor curentului euro-sceptic, care cer inchiderea frontierelor dintre state.
Sustinatorii ideii de integrare europeana cer si ei masuri sporite de securitate in interiorul blocului comunitar si un sistem eficient de protectie a granitelor externe.
Voci precum cea a Angelei Merkel risca acum sa fie acoperite de cele ale politicienilor care pun securitatea nationala mai presus de idealurile Europei unite.
Se prefigureaza un nou set de controale drastice impuse la granitele statelor europene, dar aceasta masura poate submina acordul Schengen de libera circulatie intre cele 26 de state membre, avertizeaza Josef Janning, seful Consiliului European de Relatii Externe.
"Presiunea exercitata asupra statelor membre pentru a actiona este in crestere, dar... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 16:44
Cel mai recent raport al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati arata peste 137.000 de imigranti ilegali au intrat anul acesta in interiorul UE. Cifra este cu 83% mai mare fata de cea inregistrata in primul semestru al anului trecut, iar criza refugiatilor din Europa continua sa se amplifice.
"In vreme ce Europa dezbate asupra modului in care va rezolva criza imigrantilor, noi trebuie sa spunem raspicat: majoritatea persoanelor care ajung in UE pe mare sunt refugiati cautand protectie in fata razboiului si a persecutiilor", a declarat Antonio Guterres, Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati intr-un comunicat de presa.
Indreptatiti la ajutor
O treime din persoanele ajunse pe uscat sau pe mare in Europa sunt din Siria, in cazul lor statutul de refugiat de razboi aplicandu-se in mod universal. Alte grupuri majore de populatie provin din Eritrea si Afganistan, de asemenea acestia beneficiind de protectia data de statutul de refugiat.
Reactia lui Guterres la indecizia care domneste in Europa este de inteles prin prisma cifrelor alarmante care vin de la autoritatile din Grecia, Italia, Malta si Spania, tari care se confrunta cu adevarate invazii de imigranti din afara Europei.
Cele 4 tari au raportat o crestere de la 75.000 de imigranti sositi in primele 6 luni ale anului trecut, la 137.000 de persoane ajunse pe teritoriul lor in primul semestru al anului acesta.
In Grecia, cel putin, situatia pare sa se inrautateasca, numarul refugiatilor din Siria care au... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 16:00
6