Euronews: Este Romania pregatita sa se descurce cu numarul tot mai mare de imigranti?

Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 11:25
1025 citiri
Euronews: Este Romania pregatita sa se descurce cu numarul tot mai mare de imigranti?
Foto: Politia de Frontiera

Din ce in ce mai multi imigranti care fug din zonele macinate de razboi ajung pe coastele romanesti ale Marii Negre. Insa este oare tara noastra pregatita pentru acest flux in crestere?

Aceasta este intrebarea pe care o pune Euronews in cadrul unui material dedicat modului in care autoritatile noastre gestioneaza criza refugiatilor.

Joi seara, o mica barca in care se aflau 157 de imigranti din Irak si Iran a fost descoperita in apele noastre teritoriale. Cu trei zile inainte, garda de coasta a interceptat o alta ambarcatiune, cu 97 de persoane la bord, dintre care 36 erau copii, iar pe 3 septembrie politia de frontiera a oprit o barca cu 87 de refugiati.

Daca e sa tragem linie, in ultima vreme, in tara noastra au ajuns 480 de imigranti pe calea marii, in conditiile in care pe tot parcursul anului trecut un singur refugiat a ajuns la noi in acest mod.

Romania incepe si ea sa simta criza refugiatilor: O noua ruta a imigrantilor s-a deschis pe Marea Neagra

Acest numar ridica suspiciuni ca a fost deschisa o noua ruta pentru refugiati catre Uniunea Europeana, via Marea Neagra.

Dupa ce ajung la noi, acestia sunt retinuti pentru 48 de ore pentru a li se verifica identitatea. Daca nu solicita azil politic, ei sunt trimisi inapoi in Turcia. Altfel, dupa controlul de rutina, solicitarea e trimisa centrelor din toata tara.

In afara de cazare, ei primesc 3 euro pe zi pentru mancare si aproape 40 de euro pe an pentru imbracamainte.

Ideea este ca procesul e de durata: un solicitant de azil poate astepta pana la 10 luni pentru a primi o solutie la cazul sau. In plus, se poate ajunge si in instanta.

Potrivit datelor Politiei de Frontiera, in primele 7 luni din 2017 au fost prinse 2.800 de persoane care au vrut sa treaga granita ilegal, in crestere fata de intreg anul 2016 (1.624 de persoane).

Pana acum, Romania a fost mai mult doar o tara de tranzit pentru imigranti, care au preferat sa se stabileasca in tarile mai bogate din Vest.

Dar presata de UE, tara noastra a acceptat de curand sa primeasca 2.000 de refugiati care au intrat pe continent prin Italia si Grecia, la care se adauga alti 700 care au fost deja relocati aici.

Daca numarul va creste, cel mai probabil Romania va avea o problema cu gestionarea lor. Mai ales ca avem o capacitate totala a centrelor pentru refugiati din tara noastra de doar 1.330 de locuri.

C.P. ...citeste mai departe despre "Euronews: Este Romania pregatita sa se descurce cu numarul tot mai mare de imigranti?" pe Ziare.com

#imigranti Romania, #val imigranti Romania, #refugiati Romania , #Stiri International