Europa trebuie sa discute acum cu Trump toate problemele grave pe care acesta n-a dat doi bani in campanie

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 14:48
7097 citiri
Europa trebuie sa discute acum cu Trump toate problemele grave pe care acesta n-a dat doi bani in campanie
Foto: Wikimedia

Donald Tusk si Jean Claude Junker, presedintele Consiliului European, respectiv cel al Comisiei Europene, i-au trimis scrisori de felicitare republicanului Donald Trump pentru victoria obtinuta in alegerile prezidentiale din SUA, adaugand si o invitatie de a participa la un summit european cat mai curand posibil.

"A devenit mai important ca oricand sa intarim relatiile transatlantice", au precizat cei doi lideri UE in scrisoarea adresata noului presedinte american, relateaza Reuters.

Temele pe care cei doi le-ar dori abordate intr-o discutie fata in fata cu noul lider de la Casa Alba sunt printre cele asupra carora comentariile facute de Trump in timpul campaniei electorale au ridicat destule semne de intrebare privind continuarea lor.

"Doar cooperand indeaproape putem gasi solutii in fata unor amenintari fara precedent, precum cele reprezentate de gruparea terorista Statul Islamic, amenintarea la adresa suveranitatii si integritatii teriroriale a Ucrainei, schimbarile climatice si criza refugiatilor", mentioneaza cei doi lideri europeni in scrisoare.

Punctele lor de vedere s-ar putea sa nu fie impartasite si de viitorul ocupant al Biroului Oval, Trump aratandu-si sustinerea pentru linia politica dura a lui Vladimir Putin, calificand pericolul incalzirii globale drept o farsa si neafisand niciun interes in a deschide portile Statelor Unite in fata unui val de refugiati.

In continuarea documentului, Tusk si Junker si-au manifestat speranta ca legaturile traditionale dintre UE si SUA vor continua sa se intareasca amintind nevoia consultarilor si interventiilor comune pentru rezolvarea crizelor de securitate din estul Europei si a zonelor vecine din Orientul Mijlociu, ca si intentia de a relua discutiile pe tema acordului TTIP.

Si pe aceste puncte, pozitia lui Trump s-ar putea sa fie una transanta, din postura de candidat acesta anuntand ca nu are de gand sa risipeasca fondurile contribuabilor americani pentru a apara state ce nu-si achita cota parte stabilita in baza tratatelor NATO, in vreme ce Pactul Transatlantic de Comert si Investitii a fost definit ca unul pagubos pentru economia americana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Donald Trump presedinte, #alegeri prezidentiale SUA, #reactii UE Donald Trump , #Cariera