Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat luni, la Bruxelles, la prima reuniune in cadrul Consiliului AgriFish desfasurata in timpul presedintiei germane.
Oficialul roman a declarat ca fermierii europeni se confrunta cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre. Aceasta este totodata prima reuniune cu prezenta fizica de la inceputul pandemiei de Covid-19.
In discursul sau, Adrian Oros a declarat ca Romania considera ca prioritatile si masurile sunt adecvate pentru a atinge obiectivele strategiei. Asigurarea unui sistem alimentar durabil reprezinta o oportunitate intrucat incurajeaza lanturile de aprovizionare mai scurte, ofera posibilitatea consumatorilor de a alege diete mai sanatoase si sustenabile.
"PAC (Politica Agricola Comuna, n.r.) are ca obiectiv si garantarea unui venit decent care va permite fermierilor sa reziste la crize de orice natura. Dar fermierii europeni se confrunta deja cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre, diferente de capitalizare a fermelor etc. In acest sens trebuie continuata convergenta externa a platilor directe. Platile catre fermieri trebuie sa acopere eforturile lor pentru: livrarea bunurilor publice, implementarea obiectivelor noilor strategii, reducerea discrepantelor... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 06:44
Grupul american Smithfield Foods Inc., cel mai mare producator mondial de carne de porc, a decis sa inchida pe o perioada nedeterminata un mare combinat de procesare a carnii din SUA, din cauza cazurilor de coronavirus in randul angajatilor, si totodata a avertizat ca aceasta inchidere duce America "periculos de aproape" de o posibila criza de aprovizionare cu carne de porc, transmite Bloomberg.
Smithfield Foods, prezent si pe piata din Romania, a informat duminica, intr-un comunicat, ca va inchide facilitatea de procesare a carnii de porc de la Sioux Falls, Dakota de Sud, care este responsabila pentru aproximativ 5% din productia de carne de porc a SUA. Decizia celor de la Smithfield vine dupa ce oficialii din statul Dakota de Sud au descoperit peste 200 de cazuri de coronavirus in randul angajatilor de la acest combinat.
"Inchiderea acestei facilitati, cumulata cu o lista in crestere de facilitati de productie a furajelor care au fost inchise in industrie, duce tara noastra periculos de aproape de limita in termeni de aprovizionare cu carne. Este imposibil ca rafturile magazinelor sa fie pline daca fabricile noastre nu functioneaza", a declarat directorul general de la Smithfield, Ken Sullivan.
Initial, Smithfield, companie detinuta de grupul WH Group din Hong Kong, a propus inchiderea combinatului din Dakota de Sud pentru o perioada de trei zile. Insa guvernatorul din Dakota de Sud, Kristi Noem, a cerut companiei sa prelungeasca perioada de inchidere pentru cel... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 16:40
Fermierii britanici sunt nevoiti sa arunce milioane de litri de lapte din lipsa debuseelor de desfacere, ca urmare a masurilor de carantina, fiind o noua dovada a problemelor cu care se confrunta sectorul agricol in contextul pandemiei de coronavirus, transmite AFP.
Inchiderea lanturilor de cafenele, restaurante si birouri a dat o lovitura dura sectorului laptelui intr-o tara unde livrarea de lapte proaspat dimineata face parte din traditie.
"Astazi am fost obligat, inca odata, sa arunc laptele, ceea ce inseamna 17.000 de litri risipiti", a scris luni pe contul sau de Twitter, Robert Mallett, un producator din Wiltshire, sud-vestul Angliei.
Had to dump today's milk as well so that is 17000l down the drain. But the girls aren't bothered we will do everything to keep them happy and healthy. pic.twitter.com/GnMMgDf1Jr- Robert Mallett (@NorthleazeFarm) April 6, 2020
O situatie similara in cazul producatorului de branza Winterdale, a carui exploatatie din Kent (sud-est) a publicat duminica pe retelele sociale imagine care arata cum zeci de litri de lapte sunt aruncati la canalizare. "Laptele nostru nu a putut fi valorificat astazi si din pacate a fost risipit. In plus, nu am fost inca platiti pentru laptele din februarie", s-a alarmat acest producator.
Potrivit portalului de specialitate Farming UK, daca in luna martie a crescut cererea gospodariilor, pentru ca persoanele fizice iau toate mesele acasa, cererea firmelor si restaurantelor s-a prabusit. In... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 16:03
Comisia Europeana a anuntat miercuri ca va restitui fermierilor europeni 444 de milioane de euro, suma care initial a fost dedusa din platile directe pentru 2018 conform reglementarilor PAC (Politica Agricola Comuna) pentru crearea in acest an a rezervei de criza in sectorul agricol, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Chiar daca sectorul agricol s-a confruntat cu situatii critice in acest an, cum ar fi vremea extrema din timpul verii, nu a fost necesara deblocarea rezervei de criza in 2018 pentru a furniza un sprijin adecvat fermierilor europeni. Au fost luate masuri suplimentare de sprijin pentru a face fata situatiei dificile de pe piata pentru anumite sectoare finantate din bugetul PAC.
Pagubele provocate de conditiile meteo nefavorabile din timpul primaverii si verii au fost rezolvate prin intermediul altor masuri de care au beneficiat fermierii.
In august, Comisia Europeana a anuntat ca fermierii vor putea primi in avans platile directe si cele pentru dezvoltare rurala si se va acorda mai multa flexibilitate in utilizarea pamantului care in mod normal nu ar fi utilizat pentru productie, in scopul de a-si hrani animalele.
Seceta prelungita din unele state membre ale UE are un impact semnificativ asupra productiei agricole, a nutretului pentru animale, ceea ce poate afecta bunastarea animalelor. In plus, reducerea cantitatii de nutret afecteaza veniturile fermierilor deoarece vor creste costurile cu furajele, considera Comisia Europeana.... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 15:04
Franta se confrunta cu un deficit de unt, unele supermarketuri avand rafturile goale in zona rezervata acestui produs, iar pretul croissantului a crescut.
Acest deficit de aprovizionare cu unt este rezultatul scaderii productiei de lapte si al cresterii cererii de unt la nivel mondial, in conditiile in care atitudinea consumatorilor fata de acest aliment, considerat odata ca fiind nesanatos, a devenit una mai favorabila.
In consecinta, Franta se confrunta cu un deficit de aprovizionare. Cresterea preturilor si reducerea ofertei au pus presiuni asupra producatorilor si companiilor din industria alimentara, unele oprind livrarile si luand in considerare sa transfere costurile catre distribuitori si consumatori.
Producatorii de produse de patiserie precum croissanturile, in care untul reprezinta aproape un sfert din continut, s-au confruntat cu o dublare a pretului la acest produs in ultimul an pana la un nivel record de 6 euro per kilogram.
"Avand in vedere ca se apropie Sarbatorile de sfarsit de an, cu pregatirile de Craciun, in special prajiturile 'Galette des Rois', la care este nevoie de foarte mult unt, daca nu va avea loc o scadere semnificativa a pretului, vom fi nevoiti sa transferam majorarile de pret catre consumatori", a spus Samir Kichou, un patiser din Paris.
Procesatorii de lapte si reprezentantii din industria alimentara din Europa au avertizat ca ar putea aparea deficiente in aprovizionare, in luna august a acestui an producatorul danez Arla... mai mult
Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 09:38
1Modelul fondului romanesc pentru pierderile din agricultura este inspirat din cel francez, unicul functional din UE.
Conform Ministerului Agriculturii, noua institutie va o tripla participare: agricultori, Guvern si fonduri europene. Practic, agricultorii vor contribui cu 35%, iar restul de 65% vor reprezenta contributia Fondului Mutual: UE - 47,75% si statul roman- 16,25%.
Aceste structuri vizeaza doua obiective: responsabilizarea agricultorilor in ceea ce priveste gestionarea riscurilor, prin contributia financiara si mobilizarea finantarilor comunitare pentru gestionarea riscurilor, in zona pierderilor economice.
Cine si cum isi acopera pierderile
Conform proiectului MADR, sunt eligibile pentru acordarea de despagubiri din fondurile mutuale urmatoarele pierderi:
- Costurile legate de pierderea de animale sau de plante.
- Costurile legate de pierderea activitatii pe exploatatie.
- Costuri sau pierderi de ordin economic si comercial provenite din restrictionarea sau interzicerea circulatiei sau schimbului.
Sunt considerate costuri neeligibile "pierderile economice" care fac deja obiectul unei cofinantari comunitare si pierderile economice ale animalelor de companie.
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a anuntat, la finalul unei intalniri de lucru cu producatorii si procesatorii din industria laptelui, ca toate alertele alimentare sunt, in prezent, inchise. In plus, Constantin a anuntat ca ministerul lucreaza la infiintarea unor fonduri... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 13:30
Scandalul laptelui infestat cu aflatoxina a afectat grav credibilitatea industriei alimentare romanesti, prin imaginea negativa creata si a scos la iveala lipsa de profesionalism la nivelul tuturor celor implicati. Cu alte cuvinte, de la fermierii care varsau laptele teatral, pana la Ministerul Agriculturii s-au dovedit a fi cu totii un lapte si-un pamant.
Problemele interne din industria laptelui dar si modul lipsit de profesionalism in care ministerul de resort a gestionat aceasta situatie de criza au facut din aflatoxina o noua "gripa aviara". Piata a suferit atat pe termen scurt, prin scaderea vanzarilor, dar mai ales pe termen lung, prin imaginea negativa creata. Aceasta criza a scos la iveala vulnerabilitati care afecteaza grav nivelul de competitivitate.
Monitorizarea deficitara a transabilitatii este una dintre cauzele care au creat acesta isterie generala. Aflatoxina, bacteria care a creat probleme atat de mari industriei lactatelor, apare din cauza mucegaiului din porumbului siloz. Practic, aparea direct la fermieri, insa cele mai mari pierderi le inregistreaza procesatorii, pentru ca ei sunt cei care cumpara laptele si il vind in magazine.
Procesatorii, cei care cumpara lapte de la mai multe ferme, sunt obligati sa arunce tone de lapte, desi acesta nu provine doar de la fermele la care s-a gasit aflatoxina. Pentru a evita o asemenea situatie, procesatorii ar fi trebuit sa verifice marfa pe care o primesc de la ferme.
Daniel Constantin, ministrul... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 14:19
Producatorii agricoli au recurs la o metoda extrema de protest pentru modul in care autoritatile gestioneaza problema laptelui presupus a fi infestat cu aflatoxina. Ei au aruncat pe camp tone de lapte sanatos si au cerut demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.
Industria laptelui fierbe in acest zile din cauza scandalului aflatoxinei. Reprezentantii asociatiilor de producatori acuza pierderi de zeci de milioane de euro zilnic si o crestere a importurilor de lapte cu pana la 40% in ultimele saptamani.
"Importul de lapte a crescut cu 40%"
"Eu voi arunca tone de lapte in camp. Analizele au iesit perfect, dar nu ne mai cumpara nimeni produsele. O saptamana daca mai dureaza aceasta situatie suntem terminati. Este o iresponsabilitate totala a celor de la conducerea ministerului", a precizat Costel Caras, seful Holstein.ro.
Potrivit acestuia, importul de lapte a crescut in ultima saptamana cu 40% in timp ce fermierii romani arunca laptele. In plus, ei acuza autoritatile ca nu au stiut sa gestioneze aceasta situatie de criza si cer demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, cel care a anuntat o suspiciune de contaminare cu aflatoxina inainte ca probele sa dovedeasca prezenta bacteriei.
Reprezentantatii industriei mai au un motiv de suparare: anuntul facut de premierul Victor Ponta, care a declarat marti in cadrul unui interviu ca va renunta la Programul cornul si laptele.
"Pogramul acela cu cornul si laptele a fost o idee excelenta.... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 14:39
Politica agricola comuna a Uniunii Europene este devastatoare la adresa Romaniei. In conditiile in care subventiile fermierilor din Vestul Europei sunt duble fata de cele ale fermierilor romani, in conditiile in care bancile comerciale se feresc ca dracu de tamaie de creditarea sectorului agricol, Comisia Europeana ne va taia de anul viitor si dreptul de a mai acorda ajutor de stat.Seceta a devenit in ultimii ani principala calamitate a agriculturii de subzistenta din Romania. Statul roman s-a chinuit din rasputeri sa subventioneze sistemul de irigatii, mai bine zis atat cat a mai ramas din el, irosind adesea sume foarte mari pentru salvarea productiei.
Pentru fermierii din sudul tarii, subventiile primite pentru irigatii au fost vitale in toata aceasta perioada.
Acelasi stat insa, este adevarat reprezentat de un alt guvern, a plecat capul in timpul negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeana si a acceptat aproape toate conditiile impuse de Bruxelles, care s-a dovedit inca de atunci un inamic al agriculturii romanesti.
Nu intamplator. De altfel, capitolul agricultura a ridicat cele mai aprinse negocieri si in cazul aderarii altor tari la Uniunea Europeana, cum au fost Spania, Portugalia sau Polonia. Numai ca, spre deosebire de noi, acestea au stiut sa-si protejeze interesele.
Asadar, conform Tratatului de aderare, de anul viitor orice subventie (ajutor de stat) pentru fermierii romani este interzisa. Cu toate ca stiau despre acest lucru inca din 2007, guvernantii... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 22:08