Toate stocurile de lapte contaminat din Noua Zeelanda au fost retrase

Miercuri, 07 August 2013, ora 09:38
1538 citiri
Toate stocurile de lapte contaminat din Noua Zeelanda au fost retrase

Toate stocurile de lapte praf neozeelandez potential contaminate cu o bacterie care poate provoca moartea au fost retrase de la vanzare, a indicat miercuri directorul companiei de produse lactate Fonterra.

"Toate stocurile au fost recuperate, a fost retras totul de la vanzare. Se afla in depozite si nu mai exista, practic, niciun risc pentru consumatori", a declarat Theo Spierings intr-o conferinta de presa, potrivit AFP.

Grupul, care reuneste 13.000 de fermieri neozeelandezi, a comunicat la sfarsitul saptamanii trecute ca trei loturi de zer folosit in mai 2012 la fabricarea formulelor de lapte pentru sugari si bauturi pentru sportivi contineau bacteria Clostridium botulinum, care poate cauza botulism, boala ce provoaca paralizie si chiar moarte. Pentru moment, nu a fost semnalat niciun caz de imbolnavire.

Mai multe tari, intre care China, Singapore, Malaezia, Rusia si Arabia Saudita, au luat imediat masuri pentru ca loturile de produse lactate care contineau aceasta bacterie sa fie scoase de la vanzare.

Noua Zeelanda, ale carei exporturi sunt reprezentate in proportie de 25% de produsele lactate, a trimis marti agenti guvernamentali la fabricile Fonterra din tara si din Australia pentru a ajuta compania sa gestioneze criza.

Fonterra era cel mai mare grup din Noua Zeelanda si totalizeaza, cu 15,4 miliarde de litri de lapte pe an, 89% din productia de lactate a tarii, unde o buna parte din economie este reprezentata de agricultura.

Directorul sau general, Theo Spierings, a calatorit luni in China, unde a prezentat "cele mai profunde scuze" si a promis ca Fonterra va testa "toate produsele care pleaca din Noua Zeelanda, ca masura de precautie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lapte contaminat Noua Zeelanda, #retragere lapte contaminat botulism, #produse lactate bacterie botulism , #Noua zeelanda