Criza laptelui, declansata din interior, pe relatia fermier-procesator-minister

Vineri, 22 Martie 2013, ora 14:19
3119 citiri
Criza laptelui, declansata din interior, pe relatia fermier-procesator-minister
Laptele infestat a creat o criza care a zguduit piata alimentara

Scandalul laptelui infestat cu aflatoxina a afectat grav credibilitatea industriei alimentare romanesti, prin imaginea negativa creata si a scos la iveala lipsa de profesionalism la nivelul tuturor celor implicati. Cu alte cuvinte, de la fermierii care varsau laptele teatral, pana la Ministerul Agriculturii s-au dovedit a fi cu totii un lapte si-un pamant.

Problemele interne din industria laptelui dar si modul lipsit de profesionalism in care ministerul de resort a gestionat aceasta situatie de criza au facut din aflatoxina o noua "gripa aviara". Piata a suferit atat pe termen scurt, prin scaderea vanzarilor, dar mai ales pe termen lung, prin imaginea negativa creata. Aceasta criza a scos la iveala vulnerabilitati care afecteaza grav nivelul de competitivitate.

Monitorizarea deficitara a transabilitatii este una dintre cauzele care au creat acesta isterie generala. Aflatoxina, bacteria care a creat probleme atat de mari industriei lactatelor, apare din cauza mucegaiului din porumbului siloz. Practic, aparea direct la fermieri, insa cele mai mari pierderi le inregistreaza procesatorii, pentru ca ei sunt cei care cumpara laptele si il vind in magazine.

Procesatorii, cei care cumpara lapte de la mai multe ferme, sunt obligati sa arunce tone de lapte, desi acesta nu provine doar de la fermele la care s-a gasit aflatoxina. Pentru a evita o asemenea situatie, procesatorii ar fi trebuit sa verifice marfa pe care o primesc de la ferme.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, este multumit ca aceasta criza ii va obliga pe procesatori sa-si achizitioneze aparatura pentru autocontrol, desi ar fi trebuit sa se asigure de rezolvarea acestei probleme inainte de a fi declansat un astfel de scandal.

Angajati ai ANSVSA, de vina pentru panica nationala

Lipsa responsabilitatii Intr-un articol publicat de Business24, mai multi reprezentanti ai asociatiilor si patronatelor din agricultura puneau pe seama unor intrigi numarul mare de scandaluri alimentare din acest domeniu.

"Este inadmisibil ca buletinele de analiza ale vinovatilor sau nevinovatilor sa scape pe piata inainte de finalizarea anchetelor. Aceasta scapare a fost facuta cu un scop. Este un razboi concertat impotriva ANSVSA", a declarat Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta).

Sorin Minea, seful Romalimenta

Varianta unui complot in care angajati din cadrul ANSVSA au dat publicitatii informatii legate de investigatii ale autoritatii din sistemul urgent de alerte care nu au fost finalizate, au fost confirmate de autoritati.

"Ma refer la colegii din sistem care au furnizat date din sistemul rapid de alerte care au indus o stare de nesiguranta pentru populatie. Ordinele prin care atributiile de conducere le sunt retrase au fost semnate. Este vorba de patru colegi care au atributii de conducerere si 3 inspectori sanitar veterinari", a declarat seful interimar de la ANSVSA, Vladimir Manastireanu.

Demersurile lui Manastireanu sunt sustinute si de ministrul de resort. Ba mai mult decat atat, Constantin a declarat joi ca aceste controale ANSVSA deranjeaza anumite interese din piata, pentru ca vizeaza combaterea evaziunii fiscale din sectoarele industriei alimentare.

"L-am rugat pe domnul presedintele Manastireanu (Vladimir Manastireanu, presedinte interimar al ANSVSA n.r) sa ia toate masurile necesare astfel incat sa ne asiguram ca nu exista persoane in ANSVSA care favorizeaza astfel de lucruri in Autoritate sau in orice institutie a statului.

Din punctul meu de vedere, exista foarte multe interese cu privire la evaziunea fiscala in sectorul de carne, ca sa nu mai vorbesc de legume si fructe, si care probabil, de o perioada de timp, sunt deranjate de actiunile ANSVSA", a spus Constantin.

Lipsa unei strategii de gestionare a crizelor Amatorismul cu care Ministerul Agriculturii si Autoritatea Sanitar-Veterinara au gestionat aceasta situatie de criza au facut ca acest scandal sa explodeze. Primul care a vorbit despre aflatoxina din laptele comercializat in Romania a fost chiar ministrul Agriculturii, pe 7 martie. Constantin a explicat atunci ca autoritatile de control verifica o unitate de procesare ce importa lapte din Ungaria unde exista suspiciunea de aflatoxina. In urma acestei anchete, unitatea a distrus 13.000 de lapte.

Dupa anuntul ministrului, au mai aparut suspiciuni si la alte trei ferme si doua unitati de procesare. Ba mai mult, 32 de automate de distribuire a laptelui au fost inchise tot din cauza unor suspiciuni ca laptele vandut ar fi infestat cu aflatoxina.

In toata aceasta perioada, autoritatile nu au confirmat, nici nu au infirmat aceste suspiciuni ceea ce a dus la o panica generala a populatiei.

De la anuntul ministrului si pana la conferinta de presa ANSVSA in care au prezentat rezultatele tuturor probelor, piata a ramas blocata iar vanzarile de lapte au scazut cu 40%, sustine Dorin Cojocaru, director general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

Dorin Cojocaru, seful APRIL

Lipsa de strategie a ministerului de gestionare a unei situatii de criza a adus jucatorilor din piata pierderi de zeci de milioane de euro, potrivit lui Cojocaru.

Solutii de iesire din criza exista

Jucatorii din domeniu contactati de Business24 cred ca situatia poate intre in fagasul normal si propun autoritatilor, in acest sens, cateva solutii.

Comunicarea eficienta catre populatie - "Cel mai la indemana ne este sa iasa un reprezent al autoritatilor sa informeze foarte clar oamenii: ca este vorba de o cantitate bine determinata de lapte, s-au luat masurile in consecinta si laptele de pe piata este bun de consum", a explicat Dorobantu Tudor, presedintele Federatiei Nationale din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (AGROSTAR).

Parerea lui este impartasita si de Sorin Minea. El crede ca actiunile extreme ale unor fermieri, facand referire la producatorul care a aruncat mii de litri de lapte pe camp, nu fac decat sa agite si mai mult piata.

Subventii si ajutoare pentru fermieri - Specialistii cred ca fermierii care au fost afectati de aceasta criza ar putea primi ajutoare de stat. Banii pot veni din fondurile ramase din ajutorul de minimis sau de la UE, crede Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.

Ajutoare pentru furaje - "Un alt lucru foarte important pentru fermele despistate si gospodariile cu lapte infestat cu aflatoxina este clar ca nu este din furj ori ei au furaje din toamna. Daca s-a infestat asta inseamna ca acel furaj nu mai este comestibil pentru vaci. Deci au nevoie de ajutor si pentru furaje", a adaugat Fuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lapte aflatoxina Constantin, #criza lapte aflatoxina, #alerta lapte aflatoxina , #Industria laptelui