Constantin: Vom face o evaluare a pierderilor fermierilor afectati de problema aflatoxinei

Vineri, 22 Martie 2013, ora 15:34
1757 citiri
Constantin: Vom face o evaluare a pierderilor fermierilor afectati de problema aflatoxinei

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, ca in perioada urmatoare va fi facuta o evaluare a pierderilor suferite de crescatorii de animale afectati de problema aflatoxinei din lapte.

"Au fost probleme cauzate in ultimul timp cu referire la aflatoxina identificata in lapte. Sunt anumite pierderi pentru anumiti fermieri in aceasta perioada si vom face o evaluare a pierderilor. Vom avea discutii si cu procesatorii, pentru a nu se pune presiune pe producatori.

Ce e important pentru crescatorii de animale care aveau contracte cu procesatorii este ca aceste contracte au fost respectate, procesatorii au cumparat in continuare laptele de la producatori, chiar daca au constituit stocuri suplimentare. Crescatorii de animale care au contracte cu procesatorii au livrat si nu au inregistrat pierderi in aceasta criza. Pierderi s-au inregistrat la fermierii care au vandut laptele direct prin dozatoare, iar acolo trebuie sa ne asiguram ca vand fermieri, nu intermediari care vad o afacere din asta", a declarat Daniel Constantin, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj.

Crescatorii de bovine au solicitat majorarea ajutorului de stat pe cap de animal de la 500 de lei la 600 de lei

"Ajutoarele de stat pentru crescatorii de bovine, plata pe cap de animal, a fost de 400 de lei in 2011, in 2012 am negociat si a fost de 500 de lei, iar ei solicita majorarea la 600 de lei in acest an avand in vedere actualul context cu probleme si al cresterii pretului la furaje.

Cererea este indreptatita si facem eforturi sa identificam in bugetul pe care il avem, pentru ca nu putem primi fonduri suplimentare, astfel incat plata pe animal sa fie mai mare in 2013", a spus Constantin.

El a precizat ca in acest moment sunt inchise toate alertele in Romania, laptele fiind "mai sigur ca niciodata".

"Rolul nostru este sa stopam pierderile, sa facem o evaluare, sa vedem ce s-a intamplat si sa vedem diverse forme de sprijin pe cap de animal", a conchis ministrul Agriculturii.

ANSVSA a facut publice, joi, rezultatele anchetei pentru determinarea continutului de aflatoxina M1 din lapte si a aratat ca, din cele 1.335 de probe recoltate, 67, reprezentand 5 la suta, au fost pozitive.

Din cele 67 de probe de lapte in care s-a gasit aflatoxina peste limita europeana admisa (0,05 la suta), 34 au provenit din ferme, cinci - de la centre de colectare, opt - de la automate de vanzare, iar 20 - din unitati de procesare.

In cadrul anchetei, au fost verificate 785 de ferme, probe pozitive fiind la 4,3 la suta dintre acestea, 177 de centre de colectare, 134 de automate pentru vanzare si 239 de unitati de procesare.

Cu acelasi prilej, 47 de automate pentru vanzarea directa a laptelui crud au fost inchise temporar, echivalentul a 14 la suta din numarul total de automate din Romania, 193 de tone de lapte crud au fost oprite de la procesare/vanzare, ceea ce reprezinta 0,03 la suta din productia lunara a Romaniei, iar 104 tone de produse lactate au fost retinute in depozitele unitatilor de procesare si distruse, respectiv 1,66 la suta din productia lunara a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutoare fermieri lapte aflatoxina, #Constantin fermieri lapte aflatoxina, #Constantin subventii fermieri , #Industria laptelui