Camera Reprezentantilor si Senatul din Statele Unite au votat, luni, in favoarea reluarii activitatii guvernamentale, prin aprobarea unui proiect de lege privind finantarea Guvernului pana la 8 februarie.
Camera Reprezentantilor a aprobat proiectul de lege cu 266 de voturi pentru si 150 impotriva. Votul in Senat a fost 81-18.
Initiativa legislativa a fost trimisa presedintelui Donald Trump pentru promulgare si acesta a semnat decretul marti.
Sute de mii de angajati federali sunt asteptati sa revina la lucru in cursul zilei. Potrivit legii, programul CHIP privind asigurarile pentru copii a fost prelungit pentru urmatorii sase ani. In schimb, nu este mentionat programul DACA pentru tinerii imigranti cu varste sub 16 ani.
In schimbul sustinerii pentru proiectul bugetar tranzitoriu, politicienii democrati si unii republicani au cerut garantii din partea liderului majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, privind un vot in domeniul imigratiei in urmatoarele saptamani.
Sambata, Guvernul Statelor Unite a intrat in blocaj, dupa ce republicanii si democratii din Senatul american nu au ajuns la un acord privind finantarea pe termen scurt a operatiunilor Executivului. Partidul Democrat a solicitat incheierea unei intelegeri privind imigrantii si fondurile in caz de dezastre naturale.
Ultima data cand guvernul Statelor Unite a fost nevoit sa instituie un blocaj administrativ din lipsa de fonduri a fost in octombrie 2013, cu Barack Obama la Casa Alba, o... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 06:58
La Casa Alba se sfarseste o saptamana haotica, in care membrii echipei lui Trump si el insusi si-au dat cu stangul in dreptul. Dupa demiterea-soc a sefului FBI, au urmat zile de balbe, declaratii contradictorii, o situatie care a scapat de sub control si nu a putut fi gestionata defel.
Din ce in ce mai multi isi pun intrebarea: ce s-ar intampla in cazul unei crize reale majore si nu uneia generate chiar de Casa Alba?
Si ceva urmeaza sa se intample, nu are cum sa nu se intample, remarca Politico. Iar comportamentul lui Trump, stilul haotic de management, declaratiile sale din ultima saptamana care au luat mai multe versiuni, prezentate dezinvolt, fara vreo grija, nu ajuta; ii creeaza o imagine lipsita de credibilitate. Reprezentanti ai clasei politice si din securitatea nationala sunt pur si simplu ingroziti.
Temerea e si mai mare cu cat in cele 114 zile de cand e presedinte, Trump si administratia sa nu au avut de-a face cu vreo criza majora, interna sau externa. Toate crizele care au lovit administratia au fost create din interior. Aceasta administratie nu a avut de gestionat vreun atac cum a fost cel de la 11 septembrie, nu a fost nevoita sa ia masuri dupa vreun uragan cum a fost Katrina si nici nu a trebuit sa gestioneze vreo epidemie de ebola. Nu s-a confruntat cu vreun atac la vreo ambasada sau cu vreo luare de ostatici, mai arata sursa.
Potrivit lui Andy Card, seful personalului de la Casa Alba in vremea lui George W. Bush, de vina pentru acest haos e... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 20:35
Congresul american a ridicat miercuri plafonul datoriei Statelor Unite pana la 7 februarie, dupa adoptarea de catre Camera Reprezentantilor a unui text ce elimina riscul de incapacitate de plata. Presedintele Barack Obama a semnat acest text care pune capat crizei bugetare.
Presedintele american, Barack Obama, a promulgat, joi dimineata, legea ce ridica plafonul datoriei si indeparteaza riscul unei incapacitati de plata, punand capat celor doua saptamani de batalie politica si incertitudinii pietelor, a anuntat Casa Alba, relateaza AFP.
Presedintele american, Barack Obama, le-a cerut, miercuri seara, tuturor angajatilor federali care au intrat in concediu fara plata din cauza blocajului bugetar sa se intoarca la munca joi, dupa ce Congresul a votat o lege temporara privind finanatele, relateaza AFP.
"Acum ca legea a fost aprobata de Senat si Camera Reprezentantilor, presedintele o va promulga inca din aceasta seara, iar angajatii (federali) trebuie sa isi reia activitatea maine dimineata", a declarat Sylvia Matthews Burwell, directoarea biroului pentru buget de la Casa Alba.
Alesii Camerei au votat cu 285 de voturi pentru si 144 impotriva textului adoptat cu putin timp inainte de Senat si care va redeschide intregul stat federal, inchis partial de la 1 octombrie.
Presedintele Barack Obama a anuntat miercuri ca va promulga textul imediat ce il va primi.
Toate agentiile federale vor fi redeschise complet pana la 15 ianuarie
Grupul democrat din Camera a... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 08:28
Cele doua partide din Congresul Statelor Unite se apropie de o solutie temporara, pe termen scurt, privind plafonul datoriei de stat, astfel incat sa evite o posibila intrare a guvernului in incapacitate de plata.
Divergentele profunde dintre Partidul Republican si cel Democrat persista. Opozitia republicana, majoritara in Camera Reprezentantilor, prefera sa ataseze conditii oricarei inteleger, in timp ce democratii, care detin majoritatea in Senat, sunt decisi sa nu faca concesii, potrivit Bloomberg.
Totodata, orice eventual compromis ar trebui sa fie formulat astfel incat ambele parti sa se poata declara victorioase. De asemenea, cele doua partide trebuie sa gaseasca o solutie si pentru o alta problema urgenta, respectiv bugetul pentru anul fiscal care a inceput la 1 octombrie. In lipsa unui buget aprobat de Congres, guvernul a fost nevoit sa-si suspende partial activitatea in urma cu 10 zile.
Cu toate acestea, declaratiile de miercuri ale mai multor congresmeni par sa anunte un posibil acord pe termen scurt care sa garanteze ridicarea plafonului datoriei de stat si evitarea unei posibile situatii de default. "Nu vom vota impotriva unei initiative care asigura ca America isi va plati datoriile", a declarat congresmenul democrat Steny Hoyer, membru al Camerei Reprezentantilor, dupa o intalnire cu presedintele Barack Obama.
Obama a afirmat anterior ca poate accepta o intelegere pe termen scurt care sa nu presupuna preconditii. Plafonul datoriei de stat trebuie... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 12:19
Tarile dezvoltate se vor prabusi din nou in recesiune daca Statele Unite nu isi vor majora plafonul legal al datoriei lor publice, a avertizat miercuri OCDE, organizatie care reuneste cele mai industrializate 34 de tari ale lumii, informeaza AFP.
"Daca plafonul datoriei nu este majorat - sau, cel mai bine, eliminat -, estimarile noastre sugereaza ca zona acoperita de OCDE va cadea din nou in recesiune anul viitor, in timp ce tarile emergente vor cunoaste o incetinire brusca", a subliniat secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, intr-un comunicat.
In plina paralizie bugetara, Statele Unite trebuie sa majoreze cel mai tarziu la 17 octombrie limita legala a datoriei lor publice, fixata de Congres, sub amenintarea de a se confrunta cu prima incapacitate de plata din istoria lor.
"Chiar daca probabilitatea ca asa ceva sa se intample este redusa, simplul fapt ca exista o incertitudine cu privire la capacitatea statului de a evita un faliment partial ar putea sa provoace perturbari pe pietele financiare", a atras atentia Gurria.
In cazul incapacitatii de plata, cheltuielile publice ale SUA vor trebui "imediat" reduse cu echivalentul a 4% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii, a scris seful OCDE in comunicatul citat.
Rata somajului in Statele Unite, in prezent de 7,3%, ar putea atinge din nou maximul inregistrat in perioada crizei financiare, cand s-a situat la 10%, potrivit documentului amintit.
Prima... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 08:43
Statele Unite au trimis in concediu fara plata circa un milion de functionari, iar tara pierde 300 de milioane de dolari pe zi, din cauza crizei din Congres. Mai exact, Guvernul federal al Statelor Unite si-a suspendat, marti, o parte din activitate, din cauza lipsei unui acord asupra bugetului pentru anul fiscal 2014. Americanii simt deja lipsa unor servicii guvernamentale despre existenta carora nici nu erau constienti inainte de criza.
Daca nimeni nu plange dupa inspectorii financiari, in topul listei celor mai mari regrete ale americanilor se afla inchiderea camerei de supraveghere a ursilor panda, de la Smithsonian National Zoological Park. Bloomberg ii linisteste, totusi, pe care duc dorul ursilor panda. Mai exista o camera de supraveghere functionala la San Diego Zoo.
O alta ingrijorare a americanilor este suspendarea activitatii NASA, care monitorizeaza spatiul cosmic si avertizeaza in cazul in care un meteorit ameninta Terra.
Mai exista, totusi, o speranta pentru specia umana. Agentia Spatiala Europeana si-a deschis, in luna mai, un centru de monitorizare a asteroizilor.
De asemenea, zecile de mii de biciclistii din Washington care obisnuiau sa stabata in fiecare saptamana Capital Crescent Trail au aflat ca drumul de 18 km destinat pietonilor si bicilistilor este administrat de guvern: "Din cauza suspendarii activitatii guvernamentale, parcul national este inchis".
Explorarile pentru descoperirea de noi resurse de gaze si petrol este de... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 18:36
Dolarul american este in scadere in urma suspendarii partiale a activitatii guvernului federal al SUA, investitorii anticipand ca impasul politic in ceea ce priveste bugetul si plafonul datoriei publice va intarzia momentul cand Rezerva Federala va incepe sa reduca achizitiile de obligatiuni.
Analistii IHS estimeaza ca Statele Unite vor pierde cel putin 300 milioane de dolari pe zi din productia economica din cauza intreruperii unor activitati ale guvernului in lipsa unui buget pentru anul fiscal 2014, inceput marti.
O suspendare cu durata de doua saptamani a activiatii ar putea reduce cu 0,3 puncte procentuale cresterea economica a SUA in trimestrul al patrulea, anticipeaza analistii Macroeconomic Advisers, potrivit Bloomberg.
Programul de relaxare cantitativa al Rezervei Federale, prin care banca centrala a SUA injecteaza lunar 85 miliarde de dolari in piete prin achizitia de obligatiuni, a tras in jos valoarea dolarului.
Indicele dolarului calculat de Bloomberg a scazut cu 0,75% din 17 septembrie, cu doua zile inainte ca Rezerva Federala sa decida, contrar asteptarilor, mentinerea programului de lichiditate, acuzand cresterea economica slaba.
"Daca problema fiscala va continua, Fed va fi probabil mai putin dispusa sa reduca masurile de stimulare a economiei. Dolarul va suferi", comenteaza pentru Bloomberg James Kwok, director de management valutar la fondul Amundi, cu active in administrare de aproximativ 1.000 miliarde de dolari.
Dupa esuarea... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 11:27
Oprirea partiala a activitatii statului federal american, dupa ce Congresul nu a adoptat bugetul pentru anul fiscal care a inceput la 1 octombrie, va cauza intr-o prima perioada pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimarilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.
Chiar daca suma reprezinta doar o mica parte din economia americana, de 15.700 de miliarde de dolari, impactul zilnic al blocajului bugetar va deveni treptat mai puternic. Prelungirea acestei situatii afecteaza increderea si cheltuielile companiilor si populatiei, scrie Bloomberg.
Astfel, IHS estimeaza ca intreruperea partiala a activitatii statului pentru o saptamana va reduce cresterea anualizata a PIB de la 2,2% la 2% in trimestrul al patrulea. Un blocaj de 21 de zile, precum cel din 1995-1996, ar putea avea un impact in avansul PIB de 0,9-1,4 puncte procentuale, afirma Guy LeBas, analist la Janney Montgomery Scott, din Philadelphia.
"Cheltuielile guvernamentale acopera toate aspectele economiei, iar perturbarea acestora, mai mult decat pierderea directa a veniturilor, ameninta increderea investitorilor si companiilor in moduri care pot afecta serios cresterea economica", a declarat LeBas.
Guvernul federal al SUA a pus in aplicare, de la miezul noptii (07:00 ora Romaniei), prima oprire partiala a activitatii din ultimii 17 ani, dupa ce Partidul Republican, care controleaza Camera Reprezentantilor, nu s-a putut pune de acord cu Partidul Democrat, majoritar in... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 12:48
Senatul american a respins luni seara, cu doua ore si jumatate inaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proect de lege a bugetului adoptat cu putin timp inainte de Camera Reprezentantilor. Casa Alba le-a ordonat agentiilor federale americane, luni, cu putin timp inainte de miezul noptii (07.00 ora Romaniei), sa isi inceteze activitatile, Congresul nereusind sa voteze un buget inaintea orei limita.
"Din nefericire, nu avem o indicatie clara potrivit careia Congresul va actiona la timp pentru ca presedintele sa semneze o rezolutie bugetara pana la sfarsitul zilei de maine, 1 octombrie 2013", a anuntat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului raspunzator de buget al Casei Albe.
"Agentiile trebuie, prin urmare, sa isi execute planurile pentru o incetare ordonata a activitatilor in absenta bugetului", a explicat ea.
Peste 800.000 de functionari federali considerati neesentiali dintr-un total de peste doua milioane, ar trebui sa intre in concediu fortat fara plata incepand de marti dimineata. Efectivele administratiei se vor reduce la minimul vital, unele agentii urmand sa functioneze cu doar 5 la suta din efective.
Executivul american nu a putut decat sa constate impasul in care se afla Congresul luni seara, in apropierea inceputului exercitiului bugetar 2014, marti la miezul noptii (07.00 ora Romaniei), si inaintea caruia Congresul a aprobat credite pentru a se asigura ca statul federal poate functiona normal.
Dupa doua respingeri, luni, de catre... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 08:31