Americanii spun la revedere monedei de un trilion de dolari

Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 10:27
2112 citiri
Americanii spun la revedere monedei de un trilion de dolari

Guvernul american a anuntat oficial ca nu va produce o moneda de platina cu o valoare nominala de 1.000 de miliarde de dolari care ar fi putut permite SUA sa evite o noua criza a plafonului datoriei.

"Departamentul Trezoreriei, la fel ca si Rezerva federala, considera ca legea nu poate sau nu ar trebui sa fie folosita pentru a facilita producerea unor monede de platina menite sa evite cresterea limitei legale a datoriei", a declarat Anthony Coley, purtatorul de cuvant al Departamentului Trezoreriei, facand referire la o teorie care a mai mai circulat in vara anului 2011, in timpul ultimei crize a plafonului datoriei, si care acum a revenit in actualitate, relateaza AFP.

Potrivit acestei teorii, Trezoreria ar putea sa emita monede din platina cu scop comemorativ si in numar nelimitat. Astfel s-ar crea si o moneda cu o valoare nominala de 1.000 de miliarde de dolari, ce ar urma sa fie plasata la Rezerva federala (FED), statul american emitand obligatiuni de o valoare echivalenta si care nu ar intra in limita legala a datoriei publice.

De pe data de 31 decembrie 2012 datoria statului federal american se afla la limita legala fixata de Congres la suma de 16.394 miliarde de dolari. Statul poate continua sa functioneze in aceste conditii pana pe la sfarsitul lunii februarie, dar dupa aceasta data risca sa se regaseasca in incetare de plati daca aceasta limita nu va fi marita.

Trezoreria a cerut Congresului sa ridice limita, dar republicanii, majoritari in Camera Reprezentantilor, cer in schimb un acord asupra reducerii cheltuielilor publice.

#moneda platina America, #moneda trilion dolari, #moneda trilion dolari America , #America