Criza din SUA: Fitch ia in considerare coborarea calificativului AAA

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 10:22
1152 citiri
Criza din SUA: Fitch ia in considerare coborarea calificativului AAA

Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat marti ca ia in considerare coborarea calificativului datoriei Statelor Unite, care in prezent cel mai bun posibil, AAA.

Fitch a plasat de mult timp datoria suverana a Statelor Unite sub "supraveghere negativa", explicand ca "autoritatile americane nu au ridicat plafonul datoriei in termenul prevazut, inainte ca Trezoreria sa isi epuizeze masurile extraordinare".

Agentia de rating franco-americana este cea mai mica dintre agentiile de rating financiar dupa Standard and Poors si Moody's.

Desi agentia "continua sa creada ca plafonul datoriei va fi ridicat, disputele politice si reducerea marjei de manevra financiara ar putea creste riscul de default al Statelor Unite", afirma agentia.

Trezoreria are inca o capacitate limitata de a face plati dupa 17 octombrie, noteaza agentia "ar putea totusi sa fie expusa fluxului volatil de venituri si cheltuieli".

In timp ce un compromis bugetar in ultimul moment nu pare sa se concretizeze in Congres, Trezoreria a avertizat ca in absenta ridicarii plafonului datoriei isi va epuiza la 17 octombrie toate capacitatile de a se imprumuta. Ii va ramane disponibila doar o rezerva de aproximativ 30 de miliarde de dolari in timp ce scadente importante se apropie.

#rating sua, #Fitch rating America, #rating SUA criza financiara , #America