Schauble: Nu exista nicio sansa ca SUA sa-si majoreze contributia la FMI

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 12:25
1184 citiri
Schauble: Nu exista nicio sansa ca SUA sa-si majoreze contributia la FMI

Ministrul german de finante Wolfgang Schauble crede ca nu exista nicio sansa ca SUA sa-si majoreze contributia la Fondul Monetar International (FMI) pentru a ajuta Uniunea Europeana, din cauza opozitiei din Congres.

Liderii din zona euro au cazut de acord sa ofere 150 de miliarde de euro in imprumuturi bilaterale catre FMI pentru a-i crestere capacitatea de a lupta impotriva crizei, in timp ce ministrii de finante ai statelor din uniunea monetara vor avea luni incepand cu ora 14.30 GMT o teleconferinta care va include discutii asupra valorii imprumuturilor fiecarei tari.

Pietele vor asigurari ca zona euro are suficiente fonduri la dispozitie pentru a proteja statele mari precum Italia sau Spania in cazul in care acestea nu vor putea sa atraga fonduri noi.

Alti 50 de miliarde de euro suplimentari sunt asteptati din partea tarilor din UE, dar care nu folosesc moneda unica si posibil alti bani din afara Europei, insa Casa Alba a precizat vineri ca FMI, cu sediul la Washington, are "resurse substantiale" pentru a rezolva criza euro si ca platitorii americani de taxe nu vor mai contribui.

Bundesbank va contribui la fondurile "generale" ale FMI

"Washingtonul nu mai poate pune la dispozitie imprumuturi bilaterale catre FMI fara aprobarea din partea Congresului, asa merg lucrurile din SUA. Si nu exista nicio sansa sa se intample acest lucru, iar guvernul american a transmis intotdeauna foarte clar asta", a declarat Schauble pentru un post german de radio.

Jens Weidmann, presedintele bancii centrale a Germaniei, Bundesbank, a precizat intr-o scrisoare adresata saptamana trecuta lui Schauble ca va fi pregatit sa ofere imprumuturi bilaterale suplimentare de pana la 45 de miliarde de euro catre FMI, daca alte tari din UE dar si din afara ei vor contribui.

"Daca, spre exemplu, SUA si alti donatori importanti spun ca nu vor participa, atunci, din punctul nostru de vedere, (n.r. - un astfel de imprumut) ar fi in mod nelinistitor apropiat de o finantare de stat", a spus Weidmann saptamana trecuta.

Intr-un interviu aparut insa luni in ziarul francez Les Echos, Weidmann pare sa-si fi relaxat pozitia, spunand ca Bundesbank va contribui daca fondurile vor fi plasate in contul "general" al FMI si nu intr-o facilitate speciala pentru zona euro.

Schauble: Europa e dispusa sa ofere pana la 200 de miliarde pentru a impulsiona fondurile FMI

Schauble a confirmat ca ceea ce se discuta este intarirea conturilor "generale" ale FMI, mai degraba decat orice consolidare indirecta a finantarii de stat catre fondul de salvare a zonei euro prin intermediul FMI, ceea ce inseamna ca Bundesbank nu va avea nicio problema cu acest lucru.

"Din moment ce criza datoriilor a izbucnit anul trecut in unele tari din zona euro, FMI participat extrem de generos la incercarea de a stabiliza Europa", a declarat el.

"Daca acest lucru va continua, finantarea FMI trebuie impulsionata si Europa a spus ca este pregatita sa ofere pana la 200 de miliarde in imprumuturi suplimentare pentru a impulsiona fondurile generale al FMI", a spus ministrul german.

El a adaugat ca Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, s-a angajat la o contributie, in timp ce pozitia Beijingului nu este deocamdata clara, 'insa China nu a mentionat nicio pozitie conflictuala'.

#Wolfgang Schauble, #contributie FMI, #Bundesbank FMI, #fonduri generale FMI , #Germania